
Απροσδόκητη αύξηση κατά 0,5% παρουσίασαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Οι τιμές αυξήθηκαν μετά από επτά συνεχόμενους μήνες πτώσης, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο στεγαστικών δανείων Nationwide, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση 0,4% .
Ακίνητα: Σε ποιες πόλεις του κόσμου…κινούνται οι δισεκατομμυριούχοι
«Σημάδια ανάκαμψης»
Ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, επισήμανε τα «πρώιμα σημάδια ανάκαμψης» στην αγορά ακινήτων που αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη χαλάρωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων μετά την κορύφωση που επιτεύχθηκε το προηγούμενο φθινόπωρο.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο. Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αναμένεται να παρουσιάσουν δεύτερη συνεχόμενη άνοδο τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών για τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη.
«Οι αγοραστές κάνουν επιτέλους την κίνησή τους μετά από μήνες αναμονής και καθυστέρησης», δήλωσε ο Tomer Aboody, διευθυντής της MT Finance. Απέδωσε την τάση στις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα μέχρι το τέλος του έτους και ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας θα σταματήσουν να αυξάνονται.
Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, ανέφερε η Nationwide, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια πτώση 3,6%.
Ο Τομ Μπιλ, επικεφαλής έρευνας κατοικιών στο Knight Frank, ανέφερε ότι η αγορά ακινήτων «επιστρέφει στη Γη αντί να πέφτει από έναν γκρεμό».
Η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε στις 260.400 στερλίνες τον Απρίλιο. Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 274.000 τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι 44.000 λίρες πάνω από το επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν από τους πρώτους περιορισμούς Covid-19.
Η απαισιόδοξη πλευρά
Η σταθερή αύξηση των μισθών και η χαλάρωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας τους επόμενους μήνες, αλλά πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η άνοδος των τιμών τον Απρίλιο είναι απίθανο να σηματοδοτήσει μια αντιστροφή της μέχρι πρότινος πορείας.
Η Nationwide’s Gardner ανέφερε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη είναι πιθανό να παραμείνει εν αμφιβόλω ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής και των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι «η ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνει αρκετά αδύναμη, το απόθεμα των απούλητων ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν».


Latest News

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Με το όπλο επ' ώμου η ΕΚΤ - Έρχεται η «Μεγάλη Πέμπτη» για επιτόκια
Σε νέα μείωση των επιτοκίων στις 17 Απριλίου από την ΕΚΤ ποντάρουν οι αγορές - Οι εκτιμήσεις Στουρνάρα

Χρειάζεται κάθε εταιρεία ένα... βουνό μετρητών όπως αυτό του Μπάφετ; - Ανάλυση Economist
Το 2024, ο βιομηχανικός όμιλος του Μπάφετ, Berkshire Hathaway, πούλησε μετοχές συνολικής αξίας 134 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Δασμοί Τραμπ: Τα πιο περιζήτητα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ – Από… ανεμιστήρες μέχρι κούκλες Barbie
Οι δασμοί Τραμπ έχουν το τίμημά τους σε όσους Αμερικανούς ελπίζουν να αγοράσουν παιχνίδια που θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές

Ινδία: Οι πελάτες λιανικής και οι ταξιδιώτες πιο εκτεθειμένοι στους δασμούς Τραμπ
Ποιοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι, στις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, κλάδοι της Ινδίας που ενδέχεται να καταφύγουν σε περικοπές κόστους

Οι δύο κορυφαίες χαλυβουργίες της Ν. Κορέας συνασπίζονται για νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Η συνεργασία θα αντιπροσωπεύει μια εταιρική σχέση ορόσημο με στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών 25% στον χάλυβα

Η εκδίκηση του... φραπέ - Οι τιμές ανεβαίνουν, οι παραγωγοί πλουτίζουν;
Το πλήγμα στη Robusta, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ, η ζήτηση για στιγμιαίο καφέ και οι δασμοί Τραμπ - Ο ρόλος των καλλιεργητών

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται