Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς η ζήτηση στην περιοχή παραμένει υποτονική και οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Ειδικότερα, τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν έως και κατά 2% και διαμορφώνονται στα 38,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 2,5%.
Οι traders αναζητούν περαιτέρω σημάδια αναφορικά με τη ζήτηση του φυσικού αερίου καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 50% από την αρχή του έτους.
Η Ευρώπη «σώθηκε κατά κάποιον τρόπο» αυτόν τον χειμώνα από τις ήπιες καιρικές συνθήκες και την αδύναμη κινεζική ζήτηση για LNG λόγω των περιορισμών της Covid, δήλωσε ο Anton van Heesewijk, επικεφαλής στρατηγικής εμπορικών συναλλαγών στην Jera Global Markets, στο συνέδριο Flame για το φυσικό αέριο στο Άμστερνταμ την Τρίτη. «Αλλά θα διαρκέσει αυτό;»
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα εκεί έξω», υπογράμμισε.
Γεμάτες οι αποθήκες
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου φτάνει το 60%, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
«Οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι περισσότερες από το μισό γεμάτες, πράγμα που σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε αυτή τη σεζόν θέρμανσης σε μια άνετη θέση», δήλωσε στους FT η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, τονίζοντας ότι το μπλοκ έχει πλέον μεγαλύτερο περιθώριο να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
«Με την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών, η πλήρης σταδιακή κατάργηση από το ρωσικό LNG θα είναι δυνατή για ορισμένα κράτη μέλη».
Προβληματισμός
Αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων στις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει κάτω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ακόμη και όταν προσαρμόζεται για τις ήπιες καιρικές συνθήκες. Αυτό δίνει στην Ευρώπη αυξημένες δυνατότητες να καταφέρει να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου της πολύ πριν από την επόμενη περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών.
«Εάν η ζήτηση παραμείνει σε γενικές γραμμές τόσο αδύναμη όσο ήταν πρόσφατα και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχιστούν στο σημερινό επίπεδο, τότε τα αποθέματα θα φτάσουν σε ποσοστό πλήρωσης 100% μέχρι τα τέλη Αυγούστου», σύμφωνα με τους ερευνητές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Martijn Rats. Η επίσημη περίοδος θέρμανσης της ηπείρου ξεκινά τον Οκτώβριο.
Μια ουσιαστική ανάκαμψη στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Κίνα – η οποία παρακολουθείται στενά από όταν ήρε τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό – δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί. Το Πεκίνο επανεξήγαγε μάλιστα όγκους ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.
Παρόλα αυτά, οι έμποροι παραμένουν επιφυλακτικοί για το τι θα συμβεί με την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το τέλος του έτους και το 2024.
Πτώση στην κατανάλωση
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 17,7% την περίοδο Αυγούστου 2022 – Μαρτίου 2023, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση που σημειώθηκε τους ίδιους μήνες (Αύγουστος-Μάρτιος) μεταξύ 2017 και 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2022/1369 του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο, ως μέρος του σχεδίου REPowerEU για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, έθεσε ως στόχο τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης για την περίοδο Αυγούστου 2022-Μάρτιος 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου των πέντε προηγούμενων ετών.
Ανησυχία για το αέριο: Θα ξαναγεμίσει τις αποθήκες της η Ευρώπη;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ πέτυχε τον στόχο του -15%, με εξαίρεση την Ιρλανδία (-0,2%), τη Σλοβακία (-1,0%), την Ισπανία (-10,8%), την Πολωνία (-12,5%), τη Σλοβενία (- 13,8%) και το Βέλγιο (-14,5%), το οποίο κατέγραψε μικρότερες μειώσεις, και η Μάλτα (ο μικρότερος καταναλωτής φυσικού αερίου μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο), η οποία σημείωσε αύξηση 12,7% στο εξεταζόμενο διάστημα. Η κατανάλωση μειώθηκε περισσότερο στη Φινλανδία (-55,7%), τη Λιθουανία (-40,5%) και τη Σουηδία (-37,2%) και σε άλλες χώρες της ΕΕ, η κατανάλωση μειώθηκε πέρα από τον στόχο του 15%, σε ορισμένες με μεγάλο περιθώριο (πάνω από 20%).
Η Ελλάδα υπερκέρασε τον στόχο του -15% σπάζοντας και το όριο του -20% και καταλαμβάνοντας την 10η θέση στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ