Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Σόφια οφείλει να καταβάλει «σε προσωρινή βάση» περισσότερα του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β’ και στην αδελφή του, διότι εμποδίσθηκαν να εκμεταλλευθούν εμπορικά δασικές εκτάσεις.
Η Βουλγαρία «οφείλει να καταβάλει στους προσφυγόντες συνολικό ποσό 1.635.875 ευρώ ως υλική αποζημίωση», αναφέρει στην απόφασή του το Δικαστήριο το οποίο έχει ήδη καταδικάσει τη Σόφια στην υπόθεση αυτή τον Σεπτέμβριο 2021.
Βουλγαρία – ΒΤΑ: Το 81% είναι υπερήφανοι για την εθνικότητά τους (δημοσκόπηση)
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν οι Συμεών Μπορίσοφ Σαξκομπουργκότσκι και η Μαρία-Λουίζα Μπορίσοβα Χρόμποκ, πρώην πριγκίπισσα, είχε τότε ομοφώνως κρίνει ότι η Βουλγαρία παραβίασε το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη.
Τι αναφέρει η απόφαση
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μορατόριου για τη μεταβίβαση ή την εμπορική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων περιουσιακών στοιχείων και αφορούσε κυρίως δασικές εκτάσεις. Το μορατόριο επιβλήθηκε το 2009 και παραμένει σε ισχύ.
Όλες οι ιδιοκτησίες του Στέμματος είχαν μεταβιβασθεί στο Κράτος το 1947, μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς. Όμως, το 1998, αυτή η μεταβίβαση κρίθηκε αντίθετη με το δίκαιο της ιδιοκτησίας και αυτό οδήγησε τον πρώην βασιλιά και την αδελφή του να ζητήσουν την αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων της Στέμματος. Αυτό ίσχυσε για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά παράλληλα επιβλήθηκε το μορατόριο.
Στην πρώτη του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης εν αναμονή συμφωνίας ανάμεσα στους ενάγοντες και το βουλγαρικό κράτος.
Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του 2021, η διαδικασία παραμένει εκκρεμής ενώπιον των βουλγαρικών δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε εκ νέου υπέρ του πρώην βασιλιά και της αδελφής του, επικυρώνοντας τους ισχυρισμούς τους για τις οικονομικές τους απώλειες και αποφασίζοντας την καταβολή «σε προσωρινή βάση» περισσοτέρων του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας διαδικασίας στη Βουλγαρία.
Ο Συμεών Β’ δεν παρέμεινε στον θρόνο παρά λίγα χρόνια όταν ήταν παιδί. Γεννήθηκε το 1937, ανέβηκε στον θρόνο το 1943 μετά τον θάνατο του πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει το 1946. Επέστρεψε από την εξορία το 1996 και ποτέ δεν απαρνήθηκε τη βουλγαρική εθνικότητα. Είναι ο μόνος πρώην βασιλιάς στην Ευρώπη που έγινε πρωθυπουργός στη χώρα του. Φιλελεύθερος κεντρώος, κυβέρνησε από το 2001 μέχρι το 2005.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Latest News
Ουκρανία: Κατάρρευση του μετώπου από την επίθεση της Ρωσίας – Τι αναφέρει το BBC
Πώς χαρακτηρίζουν εμπειρογνώμονες την εισβολή της Ουκρανίας στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή Κουρσκ
Πιστόριους: Δεν θα είμαι υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Με βίντεο στα social media ο δημοφιλής υπ. Άμυνας Πιστόριους ανακοινώνει ότι δεν θα θέσει υποφιότητα για την καγκελαρία. Ανοίγει ο δρόμος για τον Σολτς παρά τις ενστάσεις;
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις