Λύσεις που μετατρέπουν απορρίμματα σε πρώτες ύλες, καθώς και προϊόντα που αξιοποιούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, παρουσίασαν ελληνικές startups στο 11ο θεματικό εργαστήριο Innovation Ready, που υλοποιεί ο Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, με θέμα «μία νέα οικονομία βασισμένη στην βιομηχανική συμβίωση και την πράσινη ενέργεια αναδύεται».

ΣΕΒ: Οδηγός με τις ψηφιακές λύσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση και αποδοτικότητα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το ΣΕΒ, στο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για τη βέλτιση αξιοποίηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω συστημάτων διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, την κομποστοποίηση με βιολογικές/αεροβικές διεργασίες, τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τη παραγωγή νέων προϊόντων, την ανάκτηση στοιχείων και νερού από υγρά λύματα, μικρής κλίμακας συστήματα αποθήκευσης ενέργειας για οικίες και κτίρια γραφείων, καθώς και μία πλατφόρμα διαχείρισης θεμάτων ESG για την εταιρική συμμόρφωση.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και επιχειρήσεων από όλους τους παραγωγικούς κλάδους, καθώς και μέλη της κοινότητας των Innovative Greeks, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν απευθείας και εξατομικευμένα, μέσω Β2Β συναντήσεων που οργανώνει ο Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ. Στις Β2Β συναντήσεις διερευνώνται συνέργειες και συνεργασίες με τις 7 startups, που συμμετείχαν στο εργαστήριο: BIO2CHP, ENEXAN, Greener than Green Technologies, Incotech, Joule AE, Pleione Energy και Resnovae.

Μιλώντας στην έναρξη του εργαστηρίου, o Senior Advisor του Τομέα Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ, κος Κώστας Τρούλος, επισήμανε πως:  «Τα συστήματα βιομηχανικής συμβίωσης δημιουργούν μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία, η οποία χρησιμοποιεί πόρους που σε αντίθετη περίπτωση θα απορρίπτονταν. Η  συνεργασία επιτρέπει ώστε  τα απόβλητα, οι εκπομπές CO2 και τα υποπροϊόντα μίας παραγωγής να μετατρέπονται σε πόρους άλλης παραγωγής, δημιουργώντας οφέλη και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα συστήματα βιομηχανικής συμβίωσης αναπτύσσονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές καθως αναγνωρίζεται ότι η αυστηρή γειτνίαση επιδρά περιοριστικά στην καινοτομία και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες. Αυτό βεβαίως διευκολυνει συνέργειες και συνεργασίες σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα».

O κος Ιωάννης Σιδέρης, Chief Sustainability Officer του Ομίλου Πλαστικά Θράκης, επεσήμανε πως: «οι ευκαιρίες για καινοτομία είναι πολλές σε ολόκληρο τον κύκλο αξίας. Στον όμιλό μας, για παράδειγμα, επιδιώκουμε την αντικατάσταση και μείωση της χρήσης του πλαστικού για τη παραγωγή των προϊόντων χωρίς βεβαίως να αλλάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αλλά επίσης στοχεύουμε στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την ένταξη έξυπνων μηχανών στην παραγωγή, την διατήρηση κλειστών κύκλων προιόντος ώστε να διατηρείται η υψηλή ποιότητα μετά την ανακύκλωση. Όλα αυτά εκτός από συνεργασία απαιτούν αλλαγή κουλτούρας και εμπιστοσύνη, τόσο ανάμεσα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, όσο και με τον πολίτη και τελικό χρήστη.»

Tα εργαστήρια Innovation Ready πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του ΣΕΒ για την αμφότερη ενίσχυση των start-ups και της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα