Η Morgan Stanley κράτησε χαμηλό προφίλ, αλλά ψηλά το κεφάλι εν μέσω της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής και -σύμφωνα με αναλυτές- εάν καταφέρει να βγει αλώβητη αυτό θα οφείλεται στο σχέδιο του «καπετάνιου» James Gorman.
Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας που στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως ο αληθινός «λύκος» της Wall Street, εξαιτίας της αμοιβής και του κύρους του, έχει χαράξει την πορεία της εταιρείας, μακριά από τις ρίζες της, όπως η επενδυτική τραπεζική και οι συναλλαγές, μετατρέποντάς τη σε κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Με περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσφατες εξαγορές, η εταιρεία φαίνεται πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει άλλη μια περίοδο τραπεζικού στρες.
Η ιστορία αρέσει στους επενδυτές: η μετοχή της Morgan Stanley είναι σταθερή, κερδίζοντας ανταγωνιστές όπως η Goldman Sachs, η Bank of America και η JPMorgan Chase. Οι μετοχές της απέδωσαν σωρευτικά 170%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, τα τελευταία τρία χρόνια, υπερδιπλάσια των κερδών του δείκτη S&P 500 και αφήνοντας πίσω τους ανταγωνιστές. Με κεφαλαιοποίηση στα 141 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι τώρα μεγαλύτερη από την Goldman, τη Citigroup και τη Charles Schwab.
Ο Gorman κυβερνά ένα πλοίο με «ομοιόμορφη καρίνα» που καμία σχέση δεν έχει με τη Morgan Stanley των παλαιότερων ετών. Περίπου το 44% των εσόδων προέρχεται από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, από 30% το 2013 και 34% το 2020. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί στα 351 δισεκατομμύρια δολάρια, τροφοδοτώντας κέρδη από τόκους καθώς τα επιτόκια έχουν αυξηθεί. Σε μεγάλο βαθμό μέσω εξαγορών, η εταιρεία πρόσθεσε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία από την πανδημία, δημιουργώντας πολύ περισσότερα έσοδα από αμοιβές. Ενώ τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν 27% πέρυσι καθώς οι αγορές έπεσαν και τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη, δεν ήταν τόσο άσχημη όσο η πτώση κατά 48% της Goldman Sachs.
Όπως και άλλες μεγάλες τράπεζες, η Morgan Stanley αισθάνεται την πίεση των υψηλότερων επιτοκίων και μιας πιο σκληρής αγοράς για τις τράπεζες. Οι αναλυτές αναμένουν πτώση των εσόδων κατά 4,3% σε ετήσια βάση όταν η εταιρεία ανακοινώσει τα αποτελέσματά της. Τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και θεσμικών τίτλων αναμένεται να σημειώσουν διψήφια πτώση, αντισταθμιζόμενη εν μέρει από τα κέρδη στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Η βιωσιμότητα της αυτοκρατορίας που έχτισε ο Gorman είναι το βασικό ερώτημα, καθώς στοχεύει να ενταχθεί σε ένα σπάνιο κλαμπ: να φτάσει τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία πελατών την επόμενη δεκαετία, σχεδόν διπλάσια νούμερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Μάλιστα, ο ίδιος πιστεύει ότι είναι εφικτό να διπλασιαστούν τα έσοδα, από τα περίπου 56,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. «Αν σας έλεγα, ότι σε έξι χρόνια τα μισά έσοδα θα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αρχίζει να γίνεται λίγο ενδιαφέρον», είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Barron’s.
Για να πετύχει αυτούς τους στόχους, οι αγορές θα πρέπει να αναζωογονηθούν. Τα υψηλά επιτόκια, οι πιέσεις των τιμών των ομολόγων και των μετοχών, φέρνουν ερωτηματικά, ενώ μια μεγάλη απορία είναι ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Gorman, ο οποίος είναι 64 ετών. Μετά από 13 χρόνια στο τιμόνι της τράπεζας, είναι ο δεύτερος μακροβιότερος ηγέτης από τότε που ο συνιδρυτής της Harold Stanley διηύθυνε την εταιρεία από το 1935 έως το 1951.
Ωστόσο, τα ισχυρά θεμέλια δίνουν στη Morgan Stanley μια αξιόπιστη ευκαιρία για την επίτευξη των στόχων της και η ύφεση της αγοράς θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κύκλο εξαγορών. Με περίπου 10,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024, η μετοχή δεν τιμολογείται υπερβολικά και αποδίδει ένα υγιές 3,7%. Αρκετοί αναλυτές το θεωρούν ως ένα σταθερό στοίχημα για την ικανότητα του Gorman να διατηρεί την εταιρεία στο «πράσινο», ενώ οι τραπεζικές συμφωνίες επανέρχονται. «Βρίσκεται σε πολύ καλό στρατηγικό μέρος. Από μακροπρόθεσμη άποψη, είναι πολύ καλά τοποθετημένη και δεν βρίσκεται στο στόχαστρο οποιωνδήποτε μακροοικονομικών ζητημάτων», λέει ο Christian Bolu, αναλυτής της Autonomous Research.
Το όραμα
Με πολλούς τρόπους, η Morgan Stanley σήμερα αντανακλά το όραμα του Gorman να ανασχεδιάσει την τράπεζα σε μια δύναμη διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ο Αυστραλός με νομικό υπόβαθρο, ήταν σύμβουλος της McKinsey, και εντάχθηκε στη Morgan Stanley από τη Merrill Lynch το 2006, ανεβαίνοντας γρήγορα στην ιεραρχία του ιδρύματος. Το 2007 έγινε συμπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το 2010.
Ο Gorman συνέβαλε καθοριστικά στη διασφάλιση της συμφωνίας για την Smith Barney το 2009, εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση πρόσθεσε χιλιάδες συμβούλους στην τράπεζα και επέκτεινε τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ακολούθησαν εξαγορές, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας το 2019 για την εταιρεία Solium Capital, ακολουθούμενη από την E-Trade, την Eaton Vance και μια συμφωνία το 2022 για την Cook Street Consulting. Η τελευταία που προσέθεσε 72 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Στο τέλος του 2022, τα περιουσιακά στοιχεία υπό την επίβλεψη της τράπεζας ανήλθαν συνολικά σε 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ίδιος διέλυσε ορισμένες ασταθείς επιχειρήσεις, καθώς στόχος του ήταν να παίξει στα «μεγάλα πρωταθλήματα» της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ. «Είχα μια θεμελιώδη πεποίθηση για τη δύναμη της παραγωγής και της κλίμακας διανομής», λέει στον Barron’s, προσθέτοντας ότι 1 δολάριο από κάθε 5 δολάρια εσόδων στις παγκόσμιες συναλλαγές μετοχών περνά από την κύρια χρηματιστηριακή εταιρεία της Morgan Stanley. «Δεν υπάρχει κρατικό επενδυτικό ταμείο που να μην θέλει να μιλήσει με τη Morgan Stanley. Δεν υπάρχει συνταξιοδοτικό ταμείο που να μην θέλει να μιλήσει μαζί μας. Είμαστε απλά μεγάλοι».
Ακόμη και χωρίς τραπεζική ανάκαμψη, η Morgan Stanley έχει τρόπους να αναπτυχθεί μέσω διασταυρούμενων πωλήσεων, ανεπαρκειών και διοχέτευσης περιουσιακών στοιχείων σε διαχειριζόμενους λογαριασμούς. Η πελατειακή βάση περιλαμβάνει 5,2 εκατομμύρια λογαριασμούς της E-Trade και μια ακμάζουσα επιχείρηση με πρόγραμμα νέων εργαζομένων. Η Morgan Stanley λέει ότι διατηρεί το 40% των προγραμμάτων μετοχών για εταιρείες του S&P 500, δημιουργώντας μια μεγάλη διοχέτευση πελατών για τη διαχείριση περιουσίας.
Η αντίθεση με την Goldman, τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Gorman στη Wall Street, είναι έντονη. Ενώ η Goldman παραμένει μια ισχυρή μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και πραγματοποίησε μερικές εξαγορές για να αυξήσει τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες, όργωσε ακόμη μεγαλύτερους πόρους για την οικοδόμηση μιας καταναλωτικής επιχείρησης μέσω της επωνυμίας Marcus και της εξαγοράς της πλατφόρμας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας GreenSky το 2021.
Ο Gorman είχε από καιρό επιθυμήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για υπηρεσίες καταναλωτών. Αλλά αντί να προσπαθήσει να το κατασκευάσει εσωτερικά, σκέφτηκε ότι θα ήταν απλούστερο και πιο αποτελεσματικό να το αγοράσει. «Την ημέρα που συγχωνεύτηκαν, μπήκα στο γραφείο του CFO μας και είπα: “Ξέρεις τι θα κάνουμε;” Θα αγοράσουμε την E-Trade, επειδή οι δύο φυσικοί αγοραστές έχουν βγει από την αγορά. Αυτό ήταν ένα δώρο που έπεσε από τον ουρανό», λέει ο Gorman.
Το κλειδί για το μέλλον της Morgan Stanley θα είναι αυτό που θα συμβεί όταν ο Gorman αποσυρθεί. Σε μια τηλεδιάσκεψη στις αρχές του 2022, έβαλε το χρονοδιάγραμμά του μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ τόνισε ότι η απόφαση τελικά εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο της Morgan Stanley. Ωστόσο, ο Gorman υπογράμμισε ότι θέλει να δει την E-Trade και άλλες επιχειρήσεις πλήρως ενοποιημένες προτού παραδώσει τα ηνία.
«Νομίζω ότι ο Gorman αγαπά αυτό που κάνει. Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο θα πρέπει να αποσυρθεί σύντομα. Αυτός είναι ένας άνθρωπος που θα πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε κάτι προκλητικό», λέει στον Barron’s ο Dick Bove, ένας βετεράνος τραπεζικός αναλυτής στην Odeon Capital.
Βέβαια. ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι δημιουργήσαμε μια μηχανή που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει να αναπτύσσεται».
Latest News
Περιουσίες με… βαριά ιστορία μένουν στα αζήτητα – Ψάχνουν αγοραστή, αλλά δεν βρίσκουν
Οι πλειστηριασμοί έφθασαν για ιστορικά ακίνητα που έγραψαν ιστορία - Από τον Πύργο του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη μέχρι την κατοικία Μουσείο του Εμφιετζόγλου
Βαρδής Βαρδινογιάννης: «Πενήντα χρόνια που καθόρισαν τη ζωή μου…» - Ο απολογισμός του ηγέτη της Motor Oil
Η πετρελαϊκή κρίση του ’73, η ένταξη στην ΕΟΚ, η Saudi Aramco, το ΧΑ και οι ΑΠΕ – Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θυμάται…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τους Καλούς Λιμένες, στην ναυτιλιακή αυτοκρατορία
Από τη ΣΕΚΑ της μίας «μάνας» ξεκίνησε η αυτοκρατορία της οικογένειας - Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης και η Avin International
Πώς ο Βαρδής Βαρδινογιάννης έχτισε την αυτοκρατορία της Motor Oil
Ο όμιλος που διοικούσε ο Βαρδής Βαρδινογιάννης - Το deal με Ελλάκτωρ - Οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή και το υδρογόνο
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος επιχειρηματίας
Με ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά στον τόπο και το κοινό καλό, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ξεχώρισε για τη βαθιά του αγάπη στην πατρίδα και τον συνάνθρωπο
Από το deal με την Walmart στη φιλοξενία του Σταϊνμάιερ – Το «αποτύπωμα» της οικογένειας Κίκιζα
Η οικογένεια Κίκιζα έχει πολυετή παρουσία στο επιχειρείν – Από τα ζυμαρικά Μέλισσα στο ελαιόλαδο με την Terra Creta
Από το αμπέλι μέχρι την πολιτική: Η συναρπαστική ζωή του Γιάννη Μπουτάρη
Οραματιστής, ανεξάντλητος, απολαυστικός, όπως και τα κρασιά του, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης πέθανε στα 82 του - Το ταξίδι του από τους αμπελώνες στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Από τον Φιξ στις μικροζυθοποιίες: Οι «εμφύλιοι» και οι στρατηγικές που σημάδεψαν την αγορά μπίρας
Πλούσια σε ανταγωνισμούς και πάθη η ιστορία της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα – Τα γεγονότα σταθμοί στην 150 πορεία της