
Πρόστιμα ύψους 1,762 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2022, σε 58 περιπτώσεις παραβάσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε 17 ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ, ΑΕΔΑΚ, Τράπεζες, 19 Εισηγμένες εταιρείες και 21 φυσικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις και η προετοιμασία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο της στο απαιτητικό νέο περιβάλλον. Εμπεδώθηκε από τις εισηγμένες εταιρίες το νέο καθεστώς εταιρικής διακυβέρνησης και ελέγχθηκε η προσαρμογή των εισηγμένων εταιριών στη νέα νομοθεσία. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση των φορέων της αγοράς ως προς τις υποχρεώσεις τους τόσο ως προς την εταιρική διακυβέρνηση όσο και ως προς την νέα νομοθεσία σχετικά με τη βιώσιμη χρηματοδότηση και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στο κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς.
Επίσης προχωρεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αποτελεί προτεραιότητα και ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Το 2022 ήταν ένα έτος προκλήσεων για τις κεφαλαιαγορές, μία χρονιά έντονων διακυμάνσεων και ανατροπών που προκλήθηκαν κυρίως από δύο γεγονότα, τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Δύο μείζονα γεγονότα που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές σε μία συγκυρία που η διεθνής οικονομία επανακτούσε τις ισορροπίες που διατάραξε η πανδημία του Covid 19.
Ωστόσο παρά τις αντίξοες συγκυρίες στη διεθνή οικονομία, η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε τροχιά ανάπτυξης και μάλιστα, δεδομένων των συνθηκών, με ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις όπως προκύπτει και από τον ρυθμό ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, και η ελληνική κεφαλαιαγορά, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν διεθνώς, επέδειξε ανθεκτικότητα και συνέχισε να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης και στην ουσιαστική υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.


Latest News

Ιαπωνία: Δεν παρεμβαίνει για να υποτιμήσει το γεν
Ενδεχόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών ΗΠΑ και Ιαπωνίας

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές - Σε στάση αναμονής οι επενδυτές
Κλειστές οι αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης.

Βουτιά 500 μονάδων για τον Dow, παρέμειναν οι αυξομειώσεις και η αβεβαιότητα
Αστάθεια χαρακτήρισε τις συναλλατές του S&P 500 την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της εβδομάδας στη Wall Street

Από το «σοκ Νίξον» στο «σοκ Τραμπ» - Οι 100 ημέρες που άλλαξαν 100 χρόνια για το δολάριο
Ήρθε το τέλος της κυριαρχίας του δολαρίου, ή απλώς είναι... πολύ σκληρό για να πεθάνει;

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, υποχώρησαν στο τέλος οι πιέσεις
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτά πρόσημα μετά και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρωζώνης αυξάνονται

«Έσπασε» στο τέλος καθοδικά το ΧΑ - Βουτιά για τράπεζες, Cenergy
Στο δεύτερο «μισό» της συνεδρίασης, το ΧΑ υπέκυψε στις λιγοστές, μεν, αλλά περισσότερες εντολές πώλησης

Βουτιά για τον Dow Jones - Προσπαθούν θετικά οι S&P 500 και Nasdaq
Στο επίκεντρο σήμερα είναι η UnitedHealth Group, η οποία χάνει πάνω από 17%

Μικρές απώλειες με μικρό τζίρο στο ΧΑ
Η αγορά θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παραμονή της πάνω από τις 1.650 μονάδες

Αδύναμες οι συναλλαγές στο ΧΑ - Ελαφρύ το προβάδισμα των πωλητών
O Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.649,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,6 εκατ. τεμάχια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές - Στηρίζει τον DAX η Siemens Energy
Οι αγορές αναμένουν την επικείμενη ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας