Στηρίξεις από τα τραπεζικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου λαμβάνουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν αναμονή της απόφασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, στη σκιά της σοβούσας τραπεζικής κρίσης που ανησυχεί όλες τις αγορές του πλανήτη.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,43% στις 7.806 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,25% στις 15.766 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,41% στις 7.413 μονάδες.

Το κλίμα

Την ώρα που οι αγορές παγκοσμίως αναμένουν την απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκιά της και παρακολουθούν τους τραπεζικούς τριγμούς στις ΗΠΑ, η εμπιστοσύνη για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ευρώπης φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερη. Τα τριμηνιαία αποτελέσματα είναι γενικά ισχυρά μέχρι στιγμής, με τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, την HSBC, για παράδειγμα, να ανακοινώνει τριπλασιασμό των κερδών της.

Επίσης, η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης, ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 4,4 δισ, ενισχυμένα από την πώληση του αμερικανικού τμήματος λιανικής πώλησης, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Επιπλέον, η UniCredit, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αύξησε τις προβλέψεις της για το έτος, αφού ανακοίνωσε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα έσοδα πρώτου τριμήνου, ενώ και η βρετανική Lloyds ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της.

Ωστόσο, τα κέρδη που καταγράφουν οι μετοχές τους είναι περιορισμένα, καθώς οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την επακόλουθη συνέντευξη Τύπου αργότερα στη συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, οπότε μεγάλη προσοχή θα δοθεί στον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, με τους επενδυτές να αναλύουν πιθανώς τα σχόλιά του για να δουν αν είναι πιθανές οι μειώσεις φέτος, καθώς και τις απόψεις του για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, η Lufthansa σημειώνει απώλειες άνω του 4,5%, αφού ανακοίνωσε ζημίες πρώτου τριμήνου ύψους 273 εκατ. ευρώ, βελτιωμένες από τις ζημίες ύψους 577 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου. Ωστόσο, η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ισχυρή ζήτηση για ταξίδια διακοπών αυτό το καλοκαίρι που θα τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους της για το σύνολο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές