Εκτοξεύτηκε το 2022 ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που βρίσκονται σε κατάσταση απειλητικής για τη ζωή τους πείνας, λόγω των αναταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού, του πολέμου στην Ουκρανία και του πληθωρισμού, παραγόντων που εκτόξευσαν τις τιμές των τροφίμων στα ύψη.
ΔΝΤ: Επιμένει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Αυτό αναφέρει το Παγκόσμιο Δίκτυο κατά των επισιτιστικών κρίσεων, που ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια πείνα αυξήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, υπεριδπλασιαζόμενη μάλιστα κατ’ αυτό το διάστημα.
Στην έκθεση, σύμφωνα με το Bloomberg, περιγράφεται λεπτομερώς πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε «υπερμεγέθη αντίκτυπο» στα παγκόσμια επισιτιστικά συστήματα, κάτι που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι θα οδηγήσει την επισιτιστική κρίση σε παροξυσμό.
258 εκατ. άνθρωποι πεινούν
Περίπου 258 εκατομμύρια άνθρωποι σε 58 χώρες ή εδάφη βρέθηκαν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας αρκετά οξείας ώστε να απειληθεί η ζωή ή τα μέσα διαβίωσής τους το 2022, σύμφωνα με την έκθεση. Πρόκειται για ένα ποσοστό αυξημένο σημαντικά σε σχέση με τα 193 εκατομμύρια ανθρώπους σε 53 χώρες, που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι. Η κρίση του κόστους ζωής και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού συνέβαλαν στο ανησυχητικό άλμα, με ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες να πλήττονται περισσότερο.
«Περισσότεροι από ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου ανθρώπων αντιμετωπίζουν σήμερα οξυμένα επίπεδα πείνας, ενώ άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Αυτό είναι πέρα κάθε λογικής».
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί ήταν ο κύριος καταλύτης σχεδόν στις μισές από τις περιοχές στις οποίες αυξήθηκε η πείνα, συμπεριλαμβανομένης της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και των διαταραχών που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαντικό προμηθευτή σιτηρών και φυτικών ελαίων. Και ενώ το τελευταίο διάστημα το κόστος των τροφίμων έχει μειωθεί, παραμένει ιστορικά υψηλό και ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε πάνω από 10% σε 38 από τις χώρες και τα εδάφη που εξετάζει η έκθεση.
Συγκρούσεις και κλιματική αλλαγή
Οι συγκρούσεις ήταν ένας άλλος κύριος παράγοντας για την πείνα, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής και των περσινών πλημμυρών στο Πακιστάν.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, η Νιγηρία και η Υεμένη συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πείνα.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία