Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας περισσότερο τις ανησυχίες για την υγεία του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου και λιγότερο την, καθόλα αναμενόμενη, απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης.
Κατεβάζει ταχύτητα η ΕΚΤ: Κατά 25 μ.β. ανέβασε τα επιτόκια – Τι αποφάσισε για το PEPP
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,45%, με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης να χάνει 2,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,1% στις 7.702 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,51% στις 15.734 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,85% στις 7.340 μονάδες.
Στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Shell περιόρισε τα κέρδη της κάτω του 1%, αν και τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση των κερδών του πετρελαϊκού γίγαντα. Η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισ. δολαρίων, πάνω από την εκτίμηση των 8,6 δισ. δολαρίων.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης ήταν σαφώς η αύξηση κατά 25 μ.β. στο 3,75% -όπως αναμενόταν- των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. H EKT έριξε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο βασικός πληθωρισμός υποχωρεί και τα στοιχεία της δικής της έρευνας δείχνουν πολύ πιο αυστηρές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις είχε προχωρήσει σε αυξήσεις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
Αυτό που επηρέασε όμως περισσότερο είναι ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς υπάρχει πολύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. «Όλοι συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν απαραίτητη, είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό», ανέφερε.
Τα επιτόκια
Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μετά από την επίσης τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, ανεβάζοντας το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5%-5,25% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.
Στα μάκρο της ημέρας, οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση. Η μεγαλύτερη πτώση στη ζώνη του ευρώ καταγράφηκε στον τομέα της ενέργειας κατά 4,8% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ακολουθούμενη από 0,4% για τα ενδιάμεσα αγαθά.
Σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 5,9% στην Ευρωζώνη και 7% στην ΕΕ. Τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο κατά 13,4% στη ζώνη του ευρώ, ακολουθούμενα από τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 8,2%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 6,7%, τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 5,8% και την ενέργεια κατά 0,7%.
Επίσης, ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, ο οποίος υπολογίζει τα συνδυασμένα αποτελέσματα στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, διαμορφώθηκε στο 54,1 τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται από το 53,7 του Μαρτίου και να φτάνει σε υψηλό 11 μηνών.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 56,2, επίσης κάπως χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό 12 μηνών και να αυξάνεται από το 55,0 του προηγούμενου μήνα.
Τέλος, το μη προσαρμοσμένο πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι 16 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 129,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, μειωμένες κατά 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένες κατά 5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Παράλληλα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 113 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,4% σε μηνιαία βάση και 5,5% σε ετήσια βάση.
Latest News
Ηγήθηκε της Wall Street και σήμερα ο Dow Jones
Oι επενδυτές μετατοπίζουν την έκθεση από την τεχνολογία σε τίτλους πιο οικονομικά ευαίσθητους
Σε ύψη ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων στην ευρωζώνη το 2025 - Καταλύτης η απουσία της ΕΚΤ [γράφημα]
Οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα ευρωπαϊκά ομόλογα με την αβεβαιότητα σε Γερμανία και Γαλλία να κυριαρχεί
Κέρδη στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στην ΕΚΤ
Οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή της Fitch
Οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιο ευνοϊκά σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατικών ομολόγων με αντίστοιχη διαβάθμιση ΒΒΒ
Έβαλαν πλάτη οι μεγάλοι για το θετικό πρόσημο στο ΧΑ, στο -1% οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε αρνητικά αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει πτώση 0,16%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,01%. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 1,03%
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Σε χαμηλό διετίας κατρακυλάει το ευρώ - Τα στοιχήματα των traders
Το ευρώ δέχεται έντονες πιέσεις περιπλέκοντας τις νομισματικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η Goldman Sachs δίνει σύσταση marketweight για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά - Τι λέει για τα μερίσματα
Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια - Το «άγγιγμα» του Τραμπ
Θετικά αντιδρούν οι αγορές στις προεκλογικές εξαγγελίες Τραμπ για την κρυπτογράφηση - Σταθερό καταφύγιο ο χρυσός
Με βαρίδια η προσπάθεια για τις 1.400 μονάδες στο ΧΑ
Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων για να μπορέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών να διαπεράσει με πειστικότητα τα επίπεδα των 1.400 μονάδων