Πτωτικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να χωνεύουν την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και προσβλέπουν στην επόμενη απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Κλείσιμο με μικτά πρόσημα

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,8%, με τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,52% στις 7.748 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,72% στις 15.701 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,72% στις 7.350 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Shell σημειώνει κέρδη άνω του 2%, μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν αύξηση των κερδών του πετρελαϊκού γίγαντα. Η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισ. δολαρίων, πάνω από την εκτίμηση των 8,6 δισ. δολαρίων.

Εν αναμονή της ΕΚΤ

Οι αγορές αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία όπως εκτιμάται ευρέως θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά, καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς αναμένουν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, αν και δεν αποκλείεται μια μεγαλύτερη αύξηση, δεδομένων των στοιχείων για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μετά από την επίσης τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, όταν η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, ανεβάζοντας το εύρος του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5%-5,25% – το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το μη προσαρμοσμένο πλεόνασμα του εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, έναντι 16 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 129,7 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, μειωμένες κατά 5,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένες κατά 5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Παράλληλα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 113 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 6,4% σε μηνιαία βάση και 5,5% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές