
Έναν νέο μηχανισμό κυρώσεων που θα στοχεύει σε τρίτες χώρες, οι οποίες είτε δεν πράττουν αρκετά για να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να αποφύγει τις κυρώσεις, είτε τη βοηθούν, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, στο στόχαστρο θα τεθούν ιδιαίτερα, οι χώρες εκείνες που δεν μπορούν να εξηγήσουν τις αυξήσεις στο εμπόριο βασικών αγαθών ή τεχνολογιών.
Οι συγκεκριμένες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωταρχικός στόχος του νέου μηχανισμού είναι να αποτρέψει τις χώρες να βοηθούν τη Ρωσία, και επί της ουσίας να κλείσει τα εμπορικά κανάλια που μπορεί να εκμεταλλεύεται η Μόσχα.
Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, το μπλοκ θα έχει την επιλογή ως δεύτερο βήμα να επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά αγαθά.
Στο στόχαστρο της G7 τα διαμάντια του Πούτιν
Η ΕΕ στοχεύει επίσης να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής πολλών υφιστάμενων εξαγωγικών μέτρων και να απαγορεύσει τη διέλευση πολλών εμπορευμάτων μέσω της Ρωσίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το νέο πακέτο
Το νέο πακέτο κυρώσεων, το 11ο της ΕΕ από τον Φεβρουάριο του 2022, θα επικεντρωθεί κυρίως στο να κλείσει -ή έστω να περιορίσει- τα «παραθυράκια» στα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί, καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητας του μπλοκ να επιβάλλει τους περιορισμούς του.
Οι εισαγωγές στη Ρωσία αγαθών όπως ημιαγωγοί, ολοκληρωμένα κυκλώματα και άλλες τεχνολογίες έχουν αυξηθεί από χώρες όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Κίνα και άλλες.
«Πολύ σκληρή για να πεθάνει» – Πώς η ρωσική οικονομία αντέχει μετά από 15.300 κυρώσεις [γράφημα]
Ο νέος μηχανισμός επιβολής, πτυχές του οποίου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους Financial Times, θα έδινε στα κράτη μέλη την εξουσία να δημιουργήσουν δύο λίστες — τη μία με τις επηρεαζόμενες τρίτες χώρες και την άλλη με τα απαγορευμένα αγαθά.
Εάν ο μηχανισμός εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, οι αποφάσεις σχετικά με το ποιες χώρες και προϊόντα θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο θα πρέπει να ληφθούν ομόφωνα από τα κράτη μέλη. Τα μέτρα ήταν απίθανο να στοχεύουν στην Κίνα στην αρχή, αλλά επικεντρώνονται κυρίως σε έθνη της κεντρικής Ασίας και στους άμεσους γείτονες της Ρωσίας.
Κατά τα άλλα, το προτεινόμενο πακέτο θα διευκόλυνε την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ.
Τα «παραθυράκια»
Σύμφωνα με το Bloomberg, άλλες προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν την απαγόρευση της διέλευσης πολλών αγαθών μέσω της Ρωσίας και τη στόχευση πλοίων που απενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησής τους.
Η ΕΕ στοχεύει επίσης να διευρύνει τις υφιστάμενες απαγορεύσεις για αυτοκίνητα, βιομηχανικά προϊόντα, σίδηρο και χάλυβα καθώς και επεξεργασμένα προϊόντα που χρησιμοποιούν μέταλλα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Οι απαγορεύσεις σε αγαθά θα μπορούσαν να επεκταθούν στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και στις άδειες που εκδίδονται για την παραγωγή αυτών των αντικειμένων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σύμφωνα με το νέο δεκάδες ακόμη άτομα και οντότητες ενδέχεται να προστεθούν στις λίστες κυρώσεων. Ωστόσο, το μπλοκ είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom και στα πυρηνικά καύσιμα, λόγω έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς