Θεαματικά είναι τα βήματα που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια το Παρίσι στην προσπάθειά του να αποσπάσει από το Λονδίνο τα σκήπτρα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.
Brexit: Το Παρίσι παίρνει τα τραπεζικά ηνία από το Λονδίνο
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επτά χρόνια μετά το Brexit, που πυροδότησε μια σφοδρή μάχη μεταξύ ευρωπαϊκών μητροπόλεων για να προσελκύσουν τα υποκαταστήματα τραπεζών προς εξυπηρέτηση των πελατών τους εντός ΕΕ, το Παρίσι αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τις θέσεις εργασίας: Ολοένα και περισσότεροι φιλόδοξοι νέοι θεωρούν ότι μπορούν να χτίσουν μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα στο Παρίσι, ενώ πολλά έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι οι μπρασερί, τα διεθνή σχολεία και η δυνατότητα διαμονής κοντά στα κεντρικά τους γραφεία στο κέντρο της πόλης κάνουν τη γαλλική πρωτεύουσα πιο θελκτική.
Δυναμική…
Η δυναμική του Παρισιού φαίνεται και από τα σχεδόν 1.600 άτομα προσωπικό που έχουν μεταφέρει στην πόλη οι μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street, όπως οι Goldman, JPMorgan, Citi, Morgan Stanley και Bank of America.
Σύμφωνα με τους FT, οι τράπεζες επέλεξαν το Παρίσι ως τον κύριο εμπορικό κόμβο της ΕΕ δελεασμένες από έναν συνδυασμό φιλικών προς τις επιχειρήσεις προσφορών και φορολογικών ελαφρύνσεων όταν εξελέγη ο Μακρόν το 2017, γρήγορες σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Λονδίνο και τον τρόπο ζωής μιας μεγάλης πρωτεύουσας που δεν μπορούσαν να προσφέρουν πόλεις όπως η Φρανκφούρτη.
Αν και η έξοδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από το Λονδίνο προς την ΕΕ μετά το Brexit δεν άγγιξε τα μεγέθη που πολλοί προέβλεπαν, περίπου 7.000 στελέχη τραπεζών έχουν απομακρυνθεί από την βρετανική πρωτεύουσα, με το Παρίσι να προσελκύει συνολικά περίπου 2.800 εξ αυτών – ακολουθούν η Φρανκφούρτη με 1.800 και το Δουβλίνο με 1.200.
Παράλληλα, το Παρίσι διεκδικεί να μετατραπεί στη βάση για μια νέα αρχή καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος που σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλες 450 θέσεις εργασίας.
Η συρροή τραπεζών στη γαλλική πρωτεύουσα στρέφει το ενδιαφέρον των στελεχών τους στα πανεπιστήμια του Παρισιού, για εξεύρεση και προσέλκυση νέων ταλέντων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Morgan Stanley, που επέλεξε το Παρίσι για ένα ερευνητικό κέντρο που θα υποστηρίξει την ομάδα συναλλαγών της – με στόχο ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων σε αυτό να φτάσει φέτος τους 100.
…και προκλήσεις
Όμως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Παρίσι είναι ακόμα πολλές – και έμπειρα στελέχη τονίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να δύσει το «άστρο» του Λονδίνου προς όφελος του Παρισιού.
Η βρετανική πρωτεύουσα, που βρίσκεται σε μια μόνιμη μονομαχία με τη Νέα Υόρκη για να είναι το κορυφαίο παγκοσμίως χρηματοοικονομικό κέντρο, εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερες από 430.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το TheCityUK. Στο Παρίσι, ο αντίστοιχος αριθμός υπολογίζεται σε 340.000. Το Λονδίνο παραμένει κυρίαρχο σε τομείς όπως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές και ο δανεισμός μεγάλων εταιρειών, που μοιάζουν να μην έχουν επηρεαστεί από το Brexit. Άλλωστε πολλές τράπεζες διστάζουν να μετακινήσουν υπηρεσίες τους σε άλλες περιοχές, λόγω του κόστους. Προτιμούν οι υπηρεσίες τους να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα κέντρο – και αυτό είναι το Λονδίνο.
Άλλωστε, τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στη Γαλλία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την καθιέρωση του Παρισιού ως χρηματοοικονομικού κόμβου. Όπως σημειώνουν οι FT, αν και ο Μακρόν επέδειξε τα φιλοεπιχειρηματικά του διαπιστευτήρια ήδη από το πρώτο έτος της θητείας του, διευκολύνοντας την πρόσληψη και την απόλυση εργαζομένων, η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι μεταρρυθμίσεις του θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2027 – μια πηγή δυνιτικής αστάθειας.
Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες είναι απασχολημένες με πιο άμεσα προβλήματα, όπως η εξεύρεση χώρου για να στεγάσουν τις δραστηριότητές τους εντός της πυκνοδομημένης και πυκνοκατοικημένης γαλλικής πρωτεύουσας.
Latest News
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Απειλή προστίμων 16 δισ. ευρώ απο την ΕΕ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»