
Αργά αλλά συστηματικά οι Ευρωπαίοι αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από τις τράπεζες αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις. Και αυτό, γιατί, όπως αποδείχθηκε, οι τραπεζίτες έσπευσαν να αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, ακολουθώντας την πολιτική νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ, «αμέλησαν», όμως, να κάνουν το ίδιο με τα επιτόκια καταθέσεων, επιστρέφοντας στις εποχές της «ψαλίδας» μεταξύ των πρώτων και των δεύτερων.
Τράπεζες: Οι δύο όψεις της αύξησης των επιτοκίων
Η τάση αυτή αποτυπώθηκε στα κερδοφόρα οικονομικά αποτελέσματα της αρχής του έτους που ανακοίνωσαν ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες , τα οποία έδωσαν την πρώτη «γεύση» του φαινομένου “bank walk”, μιας αργής αλλά αξιοσημείωτης εκροής καταθέσεων σε μετρητά, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters.
Η πρακτική των τραπεζών να μην αυξήσουν αντίστοιχα τα επιτόκια καταθέσεων μπορεί να ενίσχυσε τα κέρδη τους, αλλά δυσαρέστησε σε μεγάλη κλίμακα τους καταθέτες πελάτες τους, οι οποίοι έσπευσαν να αναζητήσουν επενδύσεις με καλύτερες αποδόσεις, εγείροντας παράλληλα ερωτήματα σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του τραπεζικού κλάδου.
«Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους διατηρώντας τα επιτόκια των καταθέσεων όσο το δυνατόν χαμηλότερα ή θα δώσουν προτεραιότητα στη ρευστότητα και στη σταθερότητά τους αυξάνοντας τα επιτόκια και διατηρώντας τα κεφάλαια των πελατών», σχολίασε ο Nicola Marinelli, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Regent του Λονδίνου.
Κερδίζουν έδαφος τα αμοιβαία κεφάλαια
Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς αποδεικνύονται δημοφιλή μεταξύ των αποταμιευτών που αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις.
Τα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις αυτών των κεφαλαίων ξεπέρασαν ελάχιστα τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά ο δείκτης Money Market Fund της Crane σε στερλίνες ανέφερε ετήσια απόδοση 7 ημερών 4,12% στις 25 Απριλίου, σε σύγκριση με ορισμένα τραπεζικά επιτόκια που εξακολουθούν να παραμένουν κάτω από 1%. Το ισοδύναμο σε ευρώ ήταν 2,81%.
Τα στοιχεία της Refinitiv Lipper κατέδειξαν περισσότερα από 34 δισεκατομμύρια ευρώ καθαρών ροών προς κεφάλαια της ευρωπαϊκής χρηματαγοράς τον Μάρτιο, τον τύπο περιουσιακών στοιχείων με τις περισσότερες πωλήσεις εκείνο τον μήνα.
Η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν ήδη μεγαλύτερη από 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2022, αν και παραμένει πολύ μικρή σε σύγκριση με τα 9,45 τρισεκατομμύρια ευρώ που διατηρούνται σε τρεχούμενους ή όψεως λογαριασμούς σε τράπεζες σε όλη την ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters.
Η Fidelity International ανέφερε επίσης αύξηση 8% σε επίπεδο έτος στις ροές προς αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς στην επενδυτική της πλατφόρμα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 26ης Απριλίου.
Οι περισσότερες τράπεζες κομπάζουν για επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίου πάνω από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αλλά η κατάρρευση της Silicon Valley Bank των ΗΠΑ και της ελβετικής Credit Suisse είναι προειδοποιητικές ιστορίες για το τι μπορεί να συμβεί όταν οι καταθέτες αποχωρούν μαζικά, προειδοποιούν αναλυτές.
Αναλήψεις
Στη Βρετανία, οι πελάτες της NatWest απέσυραν 11,1 δισεκατομμύρια λίρες το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι καταθέσεις της HSBC εξαιρουμένων των εφάπαξ εισροών μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι Barclays και Lloyds Banking Group κατέγραψαν πτώση 5 δισεκατομμυρίων και 2,2 δισεκατομμύρια λιρών αντίστοιχα.
Στη Γερμανία, τα στοιχεία της Bundesbank έδειξαν ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν σχεδόν 8% σε σχέση με πέρυσι, με την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αποδίδει εν μέρει τη δική της πτώση κατά 4,7% το πρώτο τρίμηνο στους φόβους ενός φαινομένου ντόμινο από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.
Η γαλλική BNP Paribas ανέφερε, επίσης, μια μέτρια πτώση στις καταθέσεις του πρώτου τριμήνου, ενώ η ισπανική Santander ήταν η μόνη ευρωπαϊκή βαρέων βαρών που παρουσίασε άνοδο, 6%, την ίδια περίοδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, περιέγραψε την απώλεια καταθέσεων της τράπεζάς του ως «τίποτα το σημαντικό», ενώ ο Andy Halford, οικονομικός διευθυντής της Standard Chartered, είπε στο Reuters ότι πιστεύει πως οι αποταμιευτές θα έδιναν προτεραιότητα στην ασφάλεια έναντι των πληρωμών τόκων.


Latest News

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Ο Μασκ τα γυρίζει τώρα για το DOGE - «Σχεδόν κανένας δεν έχει απολυθεί»
Ο Μασκ και η ομάδα του αναφέρθηκαν στο όραμα του DOGE για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να είναι «σαν την Apple Store»

Στα 12 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης του Λιβάνου
Οι εκτιμήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για την οικονομία της χώρας - Τι αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Βηρυτό

Ξένοι στον ίδιο πλανήτη ΗΠΑ και ΕΕ
Προς τα πού οδεύουν οι σχέσεις των δύο στενότερων αμυντικών συμμάχων και εμπορικών εταίρων του 20ού αιώνα, των ΗΠΑ και της ΕΕ

Ποιο ήταν το μεγάλο επενδυτικό λάθος που παραδέχθηκε ο Γουόρεν Μπάφετ
Η εταιρεία για την οποία ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε πως πλήρωσε «πάρα πολλά» για να την αποκτήσει

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές απέναντι στα τουρκικά assets - Τι φοβούνται
Το ποσό αυτό των 25 δισ. δολ. με το οποίο στήριξε τη λίρα η κεντρική τράπεζα αντανακλά το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα για την Τουρκία

Η Αργεντινή αναζητά... 23η διάσωση από το ΔΝΤ και ζητά δάνειο 20 δισ.
Το πακέτο που ζητά η Αργεντινή και η σταδιακή του εφαρμογή του υπόκειται σε έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Καμπανάκι Νάγκελ: Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό
Ο επικεφαλής της Bundesbank προειδοποιεί και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ