![Ηλεκτροκίνηση: Κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα ηλεκτρικά οχήματα σε πωλήσεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/elet.jpg)
Μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο καθώς αυτές ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια το 2022.
Συνολικά το 14% όλων των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν ήταν ηλεκτρικά το 2022, καταγράφοντας σημαντική αύξηση καθώς το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 9% το 2021 και λιγότερο από 5% το 2020 σύμφωνα με τελευταία έκθεση από τη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας.
Έρχονται επιδοτήσεις και για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων – Οι δικαιούχοι
Οι αγορές
Τρεις αγορές κυριάρχησαν στις παγκόσμιες πωλήσεις. Η Κίνα ήταν για άλλη μια φορά πρωτοπόρος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Περισσότερα από τα μισά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους παγκοσμίως είναι τώρα στην Κίνα και η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο της για τέτοιες νέες μορφές ενέργειας στις πωλήσεις νέων οχημάτων για το 2025. Στην Ευρώπη, τη δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 15% το 2022, κάτι που σημαίνει ότι περισσότερα από ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικά. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 55% το 2022, φτάνοντας σε μερίδιο πωλήσεων το 8% επί του συνόλου.

Οι πωλήσεις
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να συνεχιστούν δυναμικά και το 2023 εκτιμά η ΙΕΑ. Πάνω από 2,3 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, περίπου 25% περισσότερα από ό,τι το αντίστοιχο τρίμηνο την ίδια περίοδο πέρυσι. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία αναμένονται 14 εκατομμύρια πωλήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Θα πρόκειται για αύξηση 35% από έτος σε έτος, με τις νέες αγορές να επιταχύνονται το δεύτερο εξάμηνο. Ως αποτέλεσμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 18% για τις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων για ολόκληρο το τρέχον έτος, αναφέρεται.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι εθνικές πολιτικές και κίνητρα θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των πωλήσεων, ειδικά καθώς επιστρέφουν στις εξαιρετικά υψηλές τιμές του πετρελαίου που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει περαιτέρω τους υποψήφιους αγοραστές να στραφούν σε ηλεκτρικά.
Οι αναδυόμενες χώρες
Την ίδια ώρα υπάρχουν πολλά υποσχόμενα σημάδια για τις αναδυόμενες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων (EV), αν και από μια μικρή βάση χωρών. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι γενικά χαμηλές εκτός των μεγάλων αγορών, αλλά το 2022 ήταν έτος σημαντικής ανάπτυξης τέτοιων πωλήσεων στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Ινδονησία. Συλλογικά, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε αυτές τις χώρες υπερτριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας τις 80 000. Για την Ταϊλάνδη, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις συνολικές πωλήσεις ανήλθε ελαφρά πάνω από 3% το 2022, ενώ τόσο η Ινδία όσο και η Ινδονησία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,5%.
Στην Ινδία, η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και εξαρτημάτων για αυτά αυξάνεται, ειδικά με υποστήριξη από κυβερνητικό πρόγραμμα κινήτρων ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που προσέλκυσε επενδύσεις συνολικού ύψους 8,3 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία ενισχύουν επίσης τέτοια προγράμματα υποστήριξης πολιτικής.
Τι ισχύει με σταθμούς φόρτισης
Καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων είναι οι σταθμοί φόρτισης και μάλιστα οι δημόσιοι. Επίσης είναι πολύ σημαντική η ικανότητα φόρτισης σε αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων με βάση τις κιλοβατώρες kW των φορτιστών αυτών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γρήγοροι φορτιστές μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερα EV οχήματα από αργούς φορτιστές.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση δημόσια χωρητικότητα ισχύος φόρτισης ανά ηλεκτρικά οχήματα τύπου LDV (τα λεγόμενα «Ελαφρά οχήματα» που περιλαμβάνουν επιβατικά και ορισμένα επαγγελματικά χαμηλού βάρους) είναι περίπου 2,4 kW ανά όχημα EV. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η αναλογία είναι χαμηλότερη, με μέσο όρο περίπου 1,2 kW ανά EV. Η Κορέα έχει την υψηλότερη αναλογία στα 7 kW ανά EV, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι φορτιστές (90%) είναι αργοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΕΑ.


Latest News

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας