Αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά το τελευταίο δωδεκάμηνο ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, αποτυπώνοντας μια νέα ανοδική τάση όσο οι οικονομίες βγαίνουν από συνθήκες επιβράδυνσης και αυξάνεται η ζήτηση, όπως εκτιμά ο οργανισμός. Τον χορό των ανατιμήσεων έσυραν ζάχαρη, κρέας και ρύζι, ενώ μειώθηκαν οι τιμές σε σιτάρι, καλαμπόκι, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικά έλαια.

Chobani: «Ανησυχητικός ο πληθωρισμός τροφίμων»

Ο Δείκτης διαμορφώθηκε στις 127,2 μονάδες τον Απρίλιο του 2023, αυξημένος κατά 0,6% έναντι του Μαρτίου.

Σε ετήσια βάση ο δείκτη τιμών τροφίμων είναι μειωμένος κατά 19,7%, ωστόσο παραμένει κατά 5,2% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2021.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των τιμών και τους λόγους για τις αυξήσεις των τιμών. Καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από σημαντικές επιβραδύνσεις, η ζήτηση θα αυξηθεί, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero. «Ταυτόχρονα, η αύξηση των τιμών του ρυζιού είναι εξαιρετικά ανησυχητική και είναι απαραίτητο να ανανεωθεί η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για να αποφευχθούν τυχόν άλλες αιχμές στο σιτάρι και τον αραβόσιτο», πρόσθεσε.

Ζάχαρη

Σε υψηλό 11,5 ετών εκτοξεύτηκε ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO, αυξημένος κατά 17,6% έναντι του προηγούμενου Μαρτίου, λόγω των μειωμένων προσδοκιών παραγωγής στην Ινδία, στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των ξηρών καιρικών συνθηκών, καθώς και της καθυστερημένης έναρξης συγκομιδής ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο.

Κρέας

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,3% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοίρειου κρέατος, καθώς και των πουλερικών  εν μέσω αυξημένης ασιατικής ζήτησης και περιορισμών της παραγωγής που προκλήθηκαν από ζωικές ασθένειες.

Οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος αυξήθηκαν επίσης λόγω της μείωσης των προμηθειών βοοειδών για σφαγή, ιδίως στις ΗΠΑ.

Οι δείκτες τιμών για άλλες κύριες κατηγορίες βασικών προϊόντων διατροφής, με εξαίρεση το ρύζι, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Σιτηρά – καλαμπόκι – ρύζι

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO υποχώρησε 1,7 % σε μηνιαία βάση, ενώ ήταν μειωμένος κατά 19,8% σε ετήσια βάση.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 2,3%, κυρίως λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας από την Αυστραλία και τη Ρωσία.

Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,2%, καθώς οι προμήθειες στη Νότια Αμερική αυξήθηκαν εποχιακά με τη συνεχιζόμενη συγκομιδή.

Από την άλλη πλευρά, σε ένα πλαίσιο μειωμένης παραγωγής λόγω αυξημένου κόστους εισροών και δυσμενών καιρικών συνθηκών, κυρίως εκτός Ασίας, οι πωλήσεις σε Ασιάτες διατήρησαν υψηλά τις διεθνείς τιμές του ρυζιού.

Φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 1,3% τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση του.

Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου παρέμειναν σταθερές, ενώ οι τιμές για σογιέλαιο, κραμβέλαιο και ηλιέλαιο μειώθηκαν.

Γαλακτοκομικά

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 1,7%, επηρεασμένος από την επίμονη υποτονική παγκόσμια ζήτηση για σκόνη γάλακτος και τις υψηλότερες διαθεσιμότητες τυροκομικών στη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή