Την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων αναμένεται να απαιτήσει από την  Ευρωπαϊκή Ένωση η Πολωνία,  δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στην ΕΕ Andrzej Sados, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Η Ευρώπη δεν απειλείται από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων τώρα, αντίθετα, έχουμε πρόβλημα πλεονασμάτων. Επιλύουμε το πρόβλημα των αυξημένων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sados, σύμφωνα με το PAP.

Η Ουκρανία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έθεσε περιορισμούς έως τις 5 Ιουνίου στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορου για να διευκολύνει την πλεονάζουσα προσφορά αυτών των προϊόντων στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Τα προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ή να μεταφέρονται μέσω αυτών των πέντε κρατών-μελών μέσω κοινής τελωνειακής διαδικασίας διαμετακόμισης ή να μεταβούν σε χώρα ή έδαφος εκτός της Ε.Ε.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι, η ΕΕ έχει υιοθετήσει 10 πακέτα κυρώσεων εναντίον Ρώσων ιδιωτών και εταιρειών. Η Πολωνία πρότεινε τον Απρίλιο μια νέα σειρά σωφρονιστικών μέτρων κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και διαμαντιών μέσω αγωγών.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας των  σιτηρών, μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά είναι μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε για δεύτερη φορά τη 19η Μαρτίου. Επέτρεψε δε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.

Ινδία: Πώς «ξεπλένει» το ρωσικό πετρέλαιο και το στέλνει στην Ευρώπη

Ρωσικές αντιδράσεις

Αν δεν αρθούν τα εμπόδια που καταγγέλλει η Ρωσία, η συμφωνία αυτή θα εκπνεύσει τη 18η Μαΐου. Η Μόσχα επιμένει να προσάπτει στη Δύση πως δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

Η Ρωσία, μεταξύ άλλων αιτημάτων που έχει θέσει, είπε ότι επιθυμεί την επανασύνδεση της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT την επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας «Τολιάτι-Οδησσός». Επίσης ζητά να αρθούν οι οι ασφαλιστικοί και αντασφαλιστικοί περιορισμοί καθώς και να ξεμπλοκαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί ρωσικών εταιρειών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Δύση λέει ότι οι κυρώσεις της δεν στοχεύουν τον αγροτικό κλάδο της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες της όπως και από κυρώσεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και τον ασφαλιστικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις