![Πούτιν: Δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις του ΟΗΕ για τα σιτηρά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/2023-03-08T153555Z_1831218201_RC2PPZ9D0BTY_RTRMADP_5_WOMENS-DAY-RUSSIA-PUTIN-2-600x387-1-600x387-1.jpg)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η κατάσταση περί τη συμφωνία «δεν βελτιώνεται για την ώρα», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Στενεύει το περιθώριο για παράταση της συμφωνίας των σιτηρών
Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να παραδώσει στον Πούτιν επιστολή στην οποία προτείνει «έναν δρόμο προς τα εμπρός με σκοπό τη βελτίωση, παράταση και διεύρυνση» της συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν είναι ακόμη ικανοποιημένη από το πώς προχωρεί η επίλυση του θέματος που αφορά τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, σύμφωνα πάντα με το TASS.
«Δεν είμαστε ακόμη ικανοποιημένοι με την πρόοδο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς» δήλωσε ο Βερσίνιν, έπειτα από συνομιλίες που είχε στη Μόσχα με την πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχο του ΟΗΕ για το εμπόριο, Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.
Ρωσικές αντιδράσεις
Αν δεν αρθούν τα εμπόδια που καταγγέλλει η Ρωσία, η συμφωνία αυτή θα εκπνεύσει τη 18η Μαΐου. Η Μόσχα επιμένει να προσάπτει στη Δύση πως δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.
Η Ρωσία, μεταξύ άλλων αιτημάτων που έχει θέσει, είπε ότι επιθυμεί την επανασύνδεση της κρατικής αγροτικής τράπεζας Rosselkhozbank με το διεθνές σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT την επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας «Τολιάτι-Οδησσός». Επίσης ζητά να αρθούν οι οι ασφαλιστικοί και αντασφαλιστικοί περιορισμοί καθώς και να ξεμπλοκαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί ρωσικών εταιρειών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη μεταφορά τροφίμων και λιπασμάτων.
Η Δύση λέει ότι οι κυρώσεις της δεν στοχεύουν τον αγροτικό κλάδο της Ρωσίας, αλλά η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων της έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες της όπως και από κυρώσεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και τον ασφαλιστικό τομέα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων