![Χόλιγουντ: Ο πραγματικός κίνδυνος για τους συγγραφείς από την εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/writers.jpg)
Έχουν γράψει επανειλημμένα σενάρια αντιπαραθέσεων, με ευχάριστη ή δυσάρεστη κατάληξη. Τώρα όμως, έχει έρθει η ώρα να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές μιας μεγάλης κόντρας με ορισμένες από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις του πλανήτη.
Χόλιγουντ: Απεργία κήρυξαν οι συγγραφείς
Ο λόγος για τους Αμερικανούς σεναριογράφους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που κατήλθαν σε μαζική απεργιακή κινητοποίηση καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν δει τις αμοιβές τους να διαβρώνονται λόγω της επέλασης του streaming, ενώ πλέον φοβούνται ότι σύντομα μπορεί να αντικατασταθούν από ρομπότ.
Έτσι, στα αιτήματα που υπέβαλε στους παραγωγούς η Ένωση Συγγραφέων Αμερικής περιλαμβάνεται η έκκληση να επιτρέπεται μόνο σε ανθρώπους – και όχι σε chatbots τεχνητής νοημοσύνης – να «γράφουν ή ξαναγράφουν λογοτεχνικό υλικό».
Και, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι συγγραφείς έχουν σοβαρούς λόγους να αισθάνονται ανασφάλεια.
Μεγαλύτερη έμφαση στις μηχανές παρά στους ανθρώπους
Οι λόγοι αυτοί δεν αφορούν τις, εξαιρετικά μικρές, πιθανότητες πλατφόρμες όπως το ChatGPT να εξελιχθούν τόσο γρήγορα ώστε να μπορούν σύντομα να γράψουν σύνθετα δράματα που να μπορούν να κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού, να δημιουργούν συναισθήματα όπως συγκίνηση ή χαρά και να δημιουργούν αισθήματα ταύτισης. Άλλωστε, η συγγραφή σεναρίων δεν βρίσκεται ψηλά ανάμεσα στα επαγγέλματα που οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα απειληθούν σύντομα από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/writers-1.jpg)
Ο βασικός λόγος λοιπόν, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, είναι ότι συνολικά δίνεται πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα. Με άλλα λόγια, περισσότεροι πόροι οδηγούνται στο να γίνουν πιο έξυπνες οι μηχανές, παρά οι άνθρωποι πιο δημιουργικοί. Ενδεικτική είναι η εξάλειψη, ήδη από τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, της συνήθειας των μεγάλων στούντιο να παραγγέλνουν πολλά πιλοτικά επεισόδια, μόνο λίγα εκ των οποίων θα χρησιμοποιούνταν εν τέλει.
«Ήταν μια δαπανηρή συνήθεια, αλλά παρείχε σταθερή δουλειά για τους σεναριογράφους σε σειρές που θα έτρεχαν για 20 επεισόδια ή και περισσότερο, καθώς και επιπλέον πληρωμές για επαναλαμβανόμενες προβολές σε καλωδιακά δίκτυα. Οι σεναριογράφοι απασχολούνταν για μεγάλο μέρος του έτους και εργάζονταν όχι μόνο για τη σύνταξη των αρχικών σεναρίων αλλά και για το ξαναγράψιμο κατά τη διάρκεια της παραγωγής – καθώς και για να μάθουν πώς λειτουργούσε η δραματουργία στο στούντιο. πώς λειτουργούσαν τα δράματα στο στούντιο», εξηγούν οι FT.
Η άνοδος του streaming
«Μέρος της δουλειάς είναι να εκπαιδεύεις τους σεναριογράφους κάτω από εσένα, ώστε τελικά να καταλάβουν τι κάνεις. Πώς μπορείς να φτιάξεις μια σειρά αν δεν έχεις διδαχθεί ποτέ;», εξηγεί ο Blake Masters, συγγραφέας και παραγωγός που δημιούργησε το δράμα Brotherhood. Αυτό που για τους εργοδότες φαινόταν σαν οικονομική υπερβολή σήμαινε σταθερή απασχόληση και μακροπρόθεσμη εκπαίδευση και ευκαιρίες για τους σεναριογράφους.
Η πραγματικότητα αυτή άλλαξε με την άνοδο των πλατφορμών streaming όπως το Netflix και το Amazon Prime, οι οποίες προτιμούσαν μικρότερες σειρές των έξι έως οκτώ επεισοδίων για να προσφέρουν στους συνδρομητές τους συνεχή καινοτομία. Επίσης, πλήρωναν υψηλά για να προσελκύσουν τους κορυφαίους συγγραφείς, όπως το Netflix που το 2017 κατέβαλε 150 εκατ. δολάρια για να εξασφαλίσει συνεργασία με τη Σόντα Ράιμς, συγγραφέα και παραγωγό σειρών όπως το Bridgerton.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/writers-2.jpg)
Oscar-winning directors Daniel Kwan and Daniel Scheinert, known collectively as the Daniels, march with Writers Guild of America members outside Sunset Bronson Studios and Netflix Studios, after union negotiators called a strike for film and television writers, in Los Angeles, California, U.S., May 3, 2023. REUTERS/Mario Anzuoni
Οι πλατφόρμες προχώρησαν ακόμα στην πρόσληψη συγγραφέων με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συγγραφείς να μην δουν ποτέ το έργο τους να φτάνει ως το στάδιο της παραγωγής.
Το πραγματικό ζήτημα με την ΤΝ
Έτσι, αυτό που στην ουσία ζητά η Ένωση των Συγγραφέων είναι να σταματήσει να χρησιμοποιείται η δουλειά των μελών της για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και για να αμείβονται οι πραγματικοί δημιουργοί ακόμα και όταν η ΤΝ τροποποιεί και επαναπαρουσιάζει το έργο τους. Με άλλα λόγια, και στον τομέα των συγγραφέων τίθεται το ίδιο ερώτημα που αφορά όλους τους κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται από την τεχνητή νοημοσύνη: Η νέα, ρηξικέλευθη τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της παραγωγικότητας, ως βοηθητικό εργαλείο προς τους δημιουργούς, ή για την αντικατάστασή τους; Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του
![Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Macron2-2-600x375.jpg)
Μακρόν: Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην AI
«Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το "Stargate"", δήλωσε ο Μακρόν, παραμονές της διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεκινά αύριο στο Παρίσι
![Google: Επεξεργάζεται ξανά διαφήμιση του Super Bowl μετά από «τυρογκάφα» της AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gemini-600x319.png)
Η καινούργια γκάφα ΑΙ της Google έχει να κάνει με τυρί
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αναγκάζεται να απολογηθεί για τα σφάλματα εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης
![Αυτόνομα αυτοκίνητα: Μπορούν να μας σώσουν από τον εαυτό μας;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/zeekr-sea-m-waymo-2022-01-min-888x444-600x299.jpg)
Μπορούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να μας σώσουν από τον εαυτό μας;
Οι κατασκευαστές που υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια έχουν ένα πρόβλημα: οι άνθρωποι οδηγοί θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη