Ένα αυτοκίνητο αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» στα χέρια κάθε πολίτη, δεδομένου ότι αποτελεί το μέσο μετακίνησης στο χώρο εργασίας του, στις εξόδους, ενώ φροντίζει και για τα ταξίδια του.
Ένα αυτοκίνητο, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτο «βάρος», μιας και ο ιδιοκτήτης του, πέρα από τα έξοδα για τα καύσιμα και τη συντήρηση, καλείται να πληρώνει φόρους (π.χ. πολυτελούς διαβίωσης), ασφάλιστρα, Τέλη Κυκλοφορίας και ότι άλλο προκύψει.
Ωστόσο, για να «γλιτώσει» κανείς από τα τελευταία υπάρχει μόλις ένας τρόπος που δεν είναι άλλος από την εκούσια ακινησία του οχήματος, κάτι το οποίο γίνεται εύκολα, ηλεκτρονικά.
Τέλη κυκλοφορίας: 1 στους 2 ιδιοκτήτες οχημάτων πάνε… παράταση
Μάλιστα, δεν χρειάζεται η κατάθεση πινακίδων σε σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), μιας και αρκεί η αφαίρεσή τους από το ΙΧ και η φύλαξή τους.
Πώς θέτω το αυτοκίνητό μου σε ακινησία
- Συνδεόμαστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR (εδώ) με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγουμε ή καταχωρούμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούμε να θέσουμε σε ψηφιακή ακινησία.
- Καταχωρούμε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
- Δηλώνoυμε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
- Υποβάλουμε την αίτησή μας και εάν είμαστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα μας δίνει αριθμό αίτησης και μας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα μας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τα πρόστιμα «μαμούθ»
Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα carandmotor.gr σε περίπτωση που εντοπισθεί, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα αρμόδια όργανα από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όχημα το οποίο έχει δηλωθεί σε ακινησία να κυκλοφορεί ή να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία.
Επίσης, επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ.
Σε περίπτωση δε υποτροπής, το πρόστιμο αυτό τριπλασιάζεται στις 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Σημειωτέον ότι όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.
Latest News
Εκτροχιάστηκε εμπορικό τρένο στο Πολύκαστρο – Κλειστή για δύο μήνες η γραμμή
Δεν κινδύνευσε το προσωπικό της αμαξοστοιχίας, ανέφερε η Hellenic Train – Κλειστή η γραμμή έως και δύο μήνες, για να αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε τον εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο
«Χαμένες» 6,5 εκατ. ώρες στον Κηφισό, στο περίμενε… για Μετρό – Κανένα σχέδιο από Σταϊκούρα για το κυκλοφοριακό [γραφήματα]
Στα αζήτητα από τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σταϊκούρα προτάσεις για οδικά έργα που θα αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό της Αθήνας – Αργούν νέα λεωφορεία, βαγόνια και Γραμμή 4 του Μετρό
Ο Κώστας Τασούλας είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Εξελέγη με 160 ψήψους
Γίνεται ο 9ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας - Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία του
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από τον πάτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
Σαντορίνη: Ξανά σεισμός 5 Ρίχτερ τη νύχτα
Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στις Κυκλάδες, με τα νησιά Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο
Fast track αναγνώριση για όσα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη» - Πώς θα γίνει η διόρθωση
Μπορούν να δηλωθούν ακίνητα με τη διαδικασία του «πρόδηλου σφάλματος» – Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν συμβόλαια δεν χρειάζεται να προσφύγουν στα δικαστήρια
Συνεχίζονται οι χαμηλές θερμοκρασίες την Τετάρτη
Κρύος θα είναι γενικά ο καιρός την Τετάρτη, με κατά τόπους βροχές και χιόνια σε μικρό μέρος της χώρας
Η Βουλή εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα
Η διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα έχει οδηγήσει στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία που για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει ο επικρατέστερος υποψήφιος να λάβει 151 θετικές ψήφους
Πύργος του Άιφελ: Το μνημείο με τις περισσότερες επιθέσεις σε τουρίστες στον κόσμο
Οργιάζουν οι κλοπές και οι απάτες στο διάσημο πύργο της γαλλικής πρωτεύουσας και τις γύρω περιοχές