Οι φόβοι για τον στασιμοπληθωρισμό κυριαρχούν στη Wall Street.

Λίγες ημέρες μετά την νέα αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve και τη «χαραμάδα» που άνοιξε για πιθανό κλείσιμο του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι οι έως τώρα κινήσεις  έχουν καταφέρει να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουν σοβαρά την ανάπτυξη.

Ο στασιμοπληθωρισμός – ένας συνδυασμός στάσιμης ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού που επικράτησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 – μειώνει την ελκυστικότητα τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Αν και δεν είναι βέβαιο, το σενάριο αυτό φαίνεται να κυριαρχεί στο μυαλό των επενδυτών, καθώς η περσινή άνοδος του πληθωρισμού ανάγκασε τη Fed να ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που πολλοί αναμένουν ότι θα οδηγήσει σε ύφεση. Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα βλάψει τον δανεισμό και θα περιορίσει περαιτέρω την ανάπτυξη, αναγκάζοντας τη Fed να μειώσει τα επιτόκια πριν τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Την υποβάθμιση των ΗΠΑ μελετά η Scope Ratings

Το βλέμμα στον ΔτΚ

Ως εκ τούτου τα βλέμματα της αγοράς στρέφονται στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Απρίλιου, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 10 Μαΐου, και θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σαφέστερη εικόνα για το εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μειώνουν τον πληθωρισμό. Ένας ισχυρός αριθμός θα μπορούσε να επηρεάσει το χρηματιστηριακό ράλι που ανέβασε τον S&P 500 σχεδόν κατά 8% φέτος.

Crash-test για τη Fed στις 10 Μαΐου – Τι θα δείξουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

«Ο στασιμοπληθωρισμός είναι μια αυξανόμενη ανησυχία», δήλωσε στο Reuters, ο Phil Orlando, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά μετοχών της Federated Hermes. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πίστευε η Fed, και μειώνεται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, ενώ πιστεύουμε ότι η οικονομία έχει ήδη φτάσει στο υψηλό επίπεδο του έτους».

Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή έδειξαν ότι οι ωρομίσθιοι αυξήθηκαν τον Απρίλιο με ετήσιο ρυθμό 4,4%, πολύ ισχυρό για να είναι συνεπές με τον στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%. Ωστόσο, η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρή, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας να επιταχύνεται και το ποσοστό ανεργίας να πέφτει σε χαμηλό 53 ετών.

Ωστόσο, τα στοιχήματα σε προθεσμιακές αγορές συνέχισαν να δείχνουν στους traders μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέμειναν ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδο για το υπόλοιπο του 2023 αφού τα αύξησαν άλλες 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,0% τον Μάρτιο, πολύ πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης δεκαετίας, αν και μειώθηκαν από το ανώτατο όριο του 9,1 τον περασμένο Ιούνιο. Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο, ενώ η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα παρέμεινε πτωτική τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street