Τον κίνδυνο αθέτησης της εξυπηρέτησης του χρέους τους, αντιμετωπίζουν όλο και πιο έντονα πλέον οι ΗΠΑ, οδέυοντας προς μια καταστροφή με οδυνηρές συνέπειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να ξεμείνουν από μετρητά μέχρι την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή δεν αναστείλει το όριο του χρέους, προειδοποιεί η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το Graphicnews.

ΗΠΑ: Εντείνεται η διαμάχη για το δημόσιο χρέος

Από την 1η Ιουνίου

Σε επιστολή της προς το Κογκρέσο, αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το χρέος «δυνητικά ήδη από την 1η Ιουνίου», ζητώντας άμεσες δράσεις για να αποφευχθεί μια πιθανότερη από ποτέ οικονομική καταστροφή.

Η εκτίμηση της, αύξησε τον κίνδυνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία που θα κλονίσει την παγκόσμια οικονομία και οι συνέπειές της θα είναι εφιαλτικές.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπό την κρισιμότητα της κατάστασης, έχει συγκαλέσει συνάντηση των ηγετών του Κογκρέσου για το χρέος, στις 9 Μαΐου.

Το ανώτατο όριο

Το ανώτατο όριο του χρέους, οριοθετεί ένα χρηματικό ποσό που μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, το οποίο επί του παρόντος ορίζεται στα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από τότε που το εθνικό χρέος έφτασε στο ανώτατο όριο τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υιοθέτησε ειδικούς δημοσιονομικούς ελιγμούς για να εξοικονομήσει μετρητά και να κερδίσει χρόνο, ώστε να νομοθετηθεί η αύξηση του συγκεκριμένου ορίου, κάτι που θα έδινε μια «βαθιά ανάσα» τόσο στον Πρόεδρο, όσο και στις αμερικανικές αλλά και διεθνείς αγορές.

Εχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ότι το ανώτατο όριο του χρέους έχει αυξηθεί ή αναθεωρηθεί 78 φορές από το 1960 μέχρι σήμερα.

Η σύγχρονη ιστορία του χρέους

Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή στο χρέος των ΗΠΑ, θα παρατηρήσουμε ότι πριν από τέσσερις περίπου δεκαετίες, υπό την προεδρία του Ρόναλντ Ρήγκαν, το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών βρισκόταν στο 1 τρισ. δολάρια.

Μέσα σε 40 χρόνια, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση 3.000 %, ποσοστό πραγματικά αδιανόητο.

Αλλά ακόμα και σε απόλυτους αριθμούς η διαφορά του ενός τρισ. με τα 31 του 2023, είναι πραγματικά χαώδης.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η εναλλαγή μεταξύ ρεπουμπλικανών και δημοκρατικών προέδρων με μια μοναδική αλληλουχία και ένα κοινό σημείο αναφοράς- όλοι ανεξαιρέτως αύξησαν το χρέος.

Το χρέος κατά τη διάρκεια όλων των κυβερνήσεων αυξάνεται γεωμετρικά.

Ένα επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι και το ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε απόλυτους αριθμούς πραγματοποιήθηκαν την τελευταία δεκαετία και συηκεκριμένα τις τριετίες 2014-2016 και 2018-2020.

Ας δούμε παρακάτω τι παρέλαβε και τι παρέδωσε ο καθένας ξεχωριστά από τους επτά τελευταίους αμερικανούς προέδρους.

Ρόναλντ Ρήγκαν 1981-1989

Ο ρεπουμπλικανός Ρόναλντ Ρήγκαν παρέλαβε χρέος 1 τρισ. δολαρίων για να το παραδώσει δυόμιση φορές πάνω στα 2,5 τρισ. περίπου, οχτώ χρόνια μετά.

Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος 1989-1993

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος πήρε την σκυτάλη της διακυβέρνησης από τον Ρήγκαν με ένα χρέος 2,5 τρισ. για να το παραδώσει μετά από μόλις μια θητεία στα 4 τρισ. δολάρια.

Μπιλ Κλίντον 1993-2001

Μετά από δυό σερί ρεπουμπλικανούς προέδρους (κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από τότε), τα ηνία των ΗΠΑ αναλαμβάνει ο δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον.

Το χρέος κατά την οκταετία της προεδρίας του αυξήθηκε στα 6 τρισ. δολάρια, αποτελώντας την μικρότερη και ποσοστιάια αλλά και σε απόλυτους αριθμούς αύξηση του χρέους κατά την σύγχρονη ιστορία της Αμερικής.

Τζορτζ Μπους Τζούνιορ 2001-2009

Οπως και ο πατέρας του, έτσι και ο υιός Μπους κυβέρνησε για δύο σερί θητείες, από το 2001 έως το 2009.

Παρέλαβε ένα χρέος 6 τρισ. για να το εκτινάξει στα 10, οχτώ χρόνια αργότερα.

Μπαράκ Ομπάμα 2009-2017

Ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, και ένας από τους δημοφιλέστερους όλων των εποχών, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε δανειακές υποχρεώσεις 10 τρισ. για να αφήσει στο διάδοχό του, το αστρονομικό ποσό των 18 τρισ. περίπου.

Ντόναλντ Τραμπ 2017-2021

Ο εκκεντρικός για πολλούς, ρεπουμπλικανός πρόεδρος, παράλαβε 18 τρισ. χρέος και άφησε «παρακαταθήκη» 27,7 μόλις σε μια τετραετία, μια αύξηση περίπου 10 τρισεκατομυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια μίας μόνο θητείας.

Τζο Μπάιντεν 2021- σήμερα

Μέσα σε περίπου δυόμιση χρόνια, αύξησε τον ανεξόφλητο δανεισμό των ΗΠΑ στα 31,4 τρισ. δολάρια, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό για μια πιθανή αθέτηση πληρωμών.

Ο κώδωνας του κινδύνου κρούει για τα καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το χρέος να θεωρείται από πολλόυς μη βιώσιμο και την υπουργό οικονομικών και αρμοδιότερη όλων, Τζάνετ Γέλεν, να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πτώχευσης  από την 1η Ιουνίου και μετά.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειες για ακόμα μία αύξηση του ορίου του χρέους , με την 9η Μαϊου, ημέρα συνάντησης με το Κογκρέσο, να αποτελεί για τους αμερικανικό έθνος μια ημερομηνία ορόσημο, που μπορεί είτε να σώσει για ακόμα μια φορά την οικονομία ή να γράψει τους «τίτλους τέλους» της, σηματοδοτώντας μια παγκόσμια κρίση, που πιθανότατα όμοιά της να μην έχουμε ξαναζήσει στο πρόσφατο τουλάχιστον παρελθόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου