
Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μια σειρά παραλίες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Καφές: Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα καφεόδεντρα
«Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία», εξήγησε ο καθηγητής.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».
Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα
Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος σε αρκετά νησιά του Ιονίου, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο. Στο σάτι inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε πού… βολτάρουν οι μωβ μέδουσες.
- Δείτε τον live χάρτη εδώ
Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα (τελευταία ενημέρωση σήμερα 7 Μαΐου). Όπου το κόκκινο είναι πιο έντονο, τόσες περισσότερες μέδουσες έχουν εντοπιστεί.
Πηγή: in.gr


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Η Ιταλία τα γυρίζει στην... πράσινη συμφωνία - Ζητά αναστολή στη σκιά των δασμών Τραμπ
Τι είπε ο υπουργός Βιομηχανίας στην Ιταλία για την αναστολή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας - Τι προβλέπει για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024