
Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μια σειρά παραλίες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Καφές: Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τα καφεόδεντρα
«Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία», εξήγησε ο καθηγητής.
Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».
Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα
Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος σε αρκετά νησιά του Ιονίου, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο. Στο σάτι inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε πού… βολτάρουν οι μωβ μέδουσες.
- Δείτε τον live χάρτη εδώ
Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα (τελευταία ενημέρωση σήμερα 7 Μαΐου). Όπου το κόκκινο είναι πιο έντονο, τόσες περισσότερες μέδουσες έχουν εντοπιστεί.
Πηγή: in.gr


Latest News

Δρομολογούνται 25 έργα κατά της λειψυδρίας - Οι 19 δήμοι που επιλέχθηκαν [λίστα]
Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας για τη λειψυδρία αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 δήμους

Αλλάζουν τακτική οι ακτιβιστές για το κλίμα - Ξεκινούν τα σαμποτάζ
Πιο αποτελεσματικό θεωρούν πλέον το σαμποτάζ οι ακτιβιστές για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την κλιματική κρίση, σε σχέση με τις απλές διαμαρτυρίες

Ανεπαρκή τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη απέναντι στην κλιματική αλλαγή
Η θνησιμότητα αυξάνεται με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις αναδυόμενες ασθένειες – Μέτρα προτείνει ο ΠΟΥ Ευρώπης

Βουνς (ΕΚΤ) για πράσινη μετάβαση: Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είμαστε ακτιβιστές
Μερικές φορές ανησυχώ κάπως ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διορθώσουμε την αποτυχία της πολιτικής, είπε ο Πιερ Βουνς, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

Τι αλλάζει στην Πράσινη Συμφωνία - Αποφασίζει σήμερα η Κομισιόν
Συνεδριάζει σήμερα η Κομισιόν στη σκιά των οικνομικών και πολιτικών εξελίξεων με θέμα την Πράσινη Συμφωνία - Τι θα προτείνει η αρμόδια επίτροπος Τερέζα Ριμπέρα

Γιατί οι τράπεζες υποβαθμίζουν τα πόστα που σχετίζονται με το ESG
Η HSBC, η Standard Chartered, η Barclays και η Wells Fargo είναι μεταξύ εκείνων που έχουν περικόψει ή αναπροσαρμόσει ESG ρόλους