Πολλοί δισεκατομμυριούχοι δεν πήγαν ποτέ στο κολέγιο. Κάποιοι άλλοι, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φημίζονται για την εγκατάλειψη των σπουδών.
Από την άλλη, όμως, τουλάχιστον 35 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διάβαζαν ολημερίς και ολονυκτίς, περνώντας χρόνια στα θρανία για να αποκτήσουν διδακτορικό, πριν κατακτήσουν μια θέση στον κόσμο των ζάπλουτων, όπως αναφέρει το Forbes.
Ακίνητα: Σε ποιες πόλεις του κόσμου…κινούνται οι δισεκατομμυριούχοι
Το τοπ 5
Συνολικά, τουλάχιστον εννέα Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι απέκτησαν διδακτορικό δίπλωμα μηχανικής, το πιο δημοφιλές πτυχίο μεταξύ όλων των διδακτορικών. Άλλοι 26 πήραν το διδακτορικό τους σε τομείς όπως η βιολογία και η χημεία μέχρι την επιχειρησιακή έρευνα, το μάρκετινγκ και την κοινωνική πολιτική.
Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι, που αντιπροσωπεύουν το 5% των 735 Αμερικανών στη λίστα του Forbes για το 2023, έχουν συνολική περιουσία 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλοί έβγαλαν χρήματα από τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, ενώ άλλοι πλούτισαν σε εντελώς διαφορετικούς τομείς.
Το τοπ 5 των διδακτορικών σε αναλογία πλούτου έχει ως εξής:
1.Μηχανική
2.Επιστήμη των υπολογιστών
2.Βιολογία (υπάρχει ισοβαθμία στην δεύτερη θέση)
4.Χημεία
5.Φυσική
Το νούμερο 1
Πολύ πριν γίνει Διευθύνων Σύμβουλος της Google, ο Eric Schmidt γνώρισε τη μελλοντική σύζυγό του Wendy ενώ περιπλανιόταν πάνω κάτω στην «Telegraph Avenue» ως διδακτορικός φοιτητής στο U.C. Μπέρκλεϋ. «Έμοιαζε σαν να ξεδιπλωνόταν ένας νέος κόσμος ακριβώς εδώ στην πανεπιστημιούπολη, σε όλα τα διαφορετικά εργαστήρια και τους κοιτώνες», θυμάται ο Schmidt. «Υπήρχε κάτι στον αέρα που σε έκανε να σκεφτείς – κάτι που σε έκανε να ονειρευτείς», προσθέτει.
Ο Schmidt (εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια) σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιστήμη υπολογιστών για το διδακτορικό του το 1982, και στη συνέχεια ξεκίνησε να εργάζεται για τις εταιρείες τεχνολογίας Sun Microsystems και Novell, προτού προσληφθεί ως επικεφαλής της Google, όπου ήταν διευθύνων σύμβουλος από το 2001 έως το 2011.
Ο άνθρωπος πίσω από το Garmin GPS, ο Min Kao (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σπούδασε επίσης ηλεκτρολόγος μηχανικός, στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί. Το ίδιο και ο Henry Samueli (7,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος πήρε το διδακτορικό του από το UCLA το 1980 και ήταν καθηγητής στη σχολή όταν συνίδρυσε τον γίγαντα ημιαγωγών Broadcom το 1991 με έναν συμφοιτητή του, τον Henry Nicholas III (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια).
Μία ιδιαίτερη εξαίρεση
Η Peggy Cherng (2,5 δισεκατομμύρια δολάρια) έχει διδακτορικό στην ηλεκτρική μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι και εργάστηκε στη μηχανική λογισμικού για τη McDonnell Douglas και την 3M, αλλά έχτισε την περιουσία της ιδρύοντας μαζί με τον σύζυγό της την αλυσίδα γρήγορου φαγητού Panda Express τη δεκαετία του 1980.
«Αν και μπορεί να μην χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο περιεχόμενο του διδακτορικού μου», λέει η Cherng –η διατριβή του οποίου περιελάμβανε την ανάπτυξη ενός προγράμματος υπολογιστή για τον έλεγχο συγγενών καρδιακών παθήσεων– «η κριτική σκέψη και οι αναλυτικές δεξιότητες που απέκτησα, αποτέλεσαν τα εφόδια σε κάθε πτυχή της μετέπειτα πορείας μου», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Ένα διδακτορικό ανοίγει τις πόρτες αλλά δεν καθορίζει την επιτυχία σας», συμπληρώνει.
Από το 2 έως το 5
Τόσο ο David Shaw (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) όσο και ο David Siegel (6,8 δισεκατομμύρια δολάρια) έφτισξαν την περιουσία τους στη Wall Street, έχοντας ως εφόδιο το διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών, που είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές, με έξι πτυχιούχους συνολικά.
Άλλοι επιστήμονες, στον τομέα των υπολογιστών περιλαμβάνουν τον Charles Simonyi (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια), έναν υπάλληλο της Microsoft που εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία των προγραμμάτων Word και Excel, και τον James Clark (2,9 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος ίδρυσε τον ιστότοπο Netscape.
Επιπλέον, η βιολογία που ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με έξι δισεκατομμυριούχους, περιλαμβάνει τον πρόεδρο της Apple, Art Levinson (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος πέρασε δεκαετίες στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Genentech και έχει γράψει περισσότερα από 80 επιστημονικά άρθρα και τον Timothy Springer (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), καθηγητή βιολογικής χημείας και μοριακής φαρμακολογίας στο Χάρβαρντ και αποτελεί τον πρώτο επενδυτή της εταιρείας παραγωγής εμβολίων Covid-19 Moderna.
Στην τέταρτη θέση ακολουθεί η Χημεία με τουλάχιστον πέντε διδακτορικά, μεταξύ των οποίων οι Λι Γκε (5,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και Νινγκ Ζάο (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), πολίτες των ΗΠΑ που ζουν στην Κίνα, οι οποίοι σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια πριν ανοίξουν φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη.
Η Φυσική συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, με τουλάχιστον τρία διδακτορικά.
Άλλα πεδία
Δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητο να έχει κάποιος ένα από αυτά τα πέντε πτυχία για να γίνει πλούσιος. Ο Cliff Asness (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) σπούδασε χρηματοοικονομικά, γράφοντας μια διατριβή σχετικά με τις «μεταβλητές που εξηγούν τις αποδόσεις των μετοχών» – στη συνέχεια έχτισε την περιουσία του ως επενδυτής.
Ο Scott Smith (1 δισεκατομμύριο δολάρια), ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία cloud computing Qualtrics με τους δύο γιους του, είναι κάτοχος Ph.D. στο «μάρκετινγκ, ποσοτικές μέθοδοι και κοινωνική ψυχολογία».
Επιπλέον, υπάρχει ο Jeffrey Lurie (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ο οποίος πλούτισε από την κινηματογραφική επιχείρηση της οικογένειάς του, αλλά πήρε το διδακτορικό του στην κοινωνική πολιτική από το Πανεπιστήμιο Brandeis.
Latest News
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Πού πήγαν όλοι οι μάνατζερ;
Η προσπάθεια των εταιρειών να εκκαθαρίσουν την κορυφή της ιεραρχίας φέρνει ευκαιρίες απασχόλησης και προαγωγών. Η αγορά εργασίας πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως
Γιατί οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον τους προϊσταμένους τους
Το 67% απολάμβανε την εμπιστοσύνη προς τον προϊστάμενό του ότι θα λάβει ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις τον Μάιο του 2020 - To ποσοστό αυτό έχει μειωθεί
Αυξάνεται η εργασία εν κινήσει - Αεροδρόμια και σταθμοί τρένων γίνονται... χώροι δουλειάς
Η έξαρση της υβριδικής εργασίας στην πανδημία, ωθεί ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους και επαγγελματίες σε τηλεργασία εν κινήσει
Μόλις ένας στους πέντε είναι ικανοποιημένος από την εργασία του στις ΗΠΑ, λέει έκθεση της Gallup
Στην εργασία τους πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι ευχαριστημένοι και οι περιορισμένες επιλογές τους για μια νέα συμβάλλουν σε μια εποχή που η Gallup αποκαλεί «Η μεγάλη αποσύνδεση»
Θα είναι το 2025 χρονιά ορόσημο για την μεγάλη επιστροφή στο γραφείο;
Ολοένα και περισσότερες μεγάλες εταιρείες απαιτούν την επιστροφή των εργαζομένων
Ποιος είναι ο καλύτερος CEO της χρονιάς - Οι ικανοί, οι τυχεροί και μία ηχηρή απουσία
Η ετήσια αξιολόγηση του Economist για τους μεγάλους επιχειρηματίες του κόσμου
Εργασία και κοινωνική ζωή - Πόσο μπλέκονται μεταξύ τους;
Μήπως η δουλειά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή σας; Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για το δικαίωμα στην αποσύνδεση