Κριτική στο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τη διαμοιρασμό δεδομένων που παράγονται από τις κινητές συσκευές και άλλα προϊόντα ευρείας χρήσης άσκησαν οι γερμανικοί κολοσσοί SAP και Siemens, ενώνοντας τις φωνές τους με τους ομολόγους τους εξ Αμερικής.

Το σχέδιο νόμου για τα δεδομένα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων εντός της Ε.Ε., αποτελεί μέρος μιας νομοθεσίας η οποία έχει στόχο τον περιορισμό της ισχύος των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, αλλά και να λειτουργήσει βοηθητικά προκειμένου η Ευρώπη να επιτύχει τους ψηφιακούς και πράσινους στόχους που έχει θέσει.

Διαμοιρασμός δεδομένων: Απορρίφθηκε αίτημα του Facebook για μπλοκάρισμα αλλαγών

Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών όπως και οι ευρωβουλευτές επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες του Νόμου για τα Δεδομένα (Data Act), ο οποίος έχει προταθεί για διαβούλευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι πριν εγκριθεί ως νομοσχέδιο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο προτεινόμενος νόμος είναι υπερβολικά περιοριστικός. Από τη μεριά τους οι δύο προαναφερόμενες γερμανικές εταιρείες θεωρούν ότι η διάταξη που αναγκάζει τις επιχειρήσεις να μοιράζονται δεδομένα με τρίτους για να παρέχουν υπηρεσίες μετά την πώλησε ή άλλες υπηρεσίες που βασίζονται στα δεδομένα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εμπορικά μυστικά.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα επιβάλλοντας την ανταλλαγή δεδομένων -όπως η βασική τεχνογνωσία και τα σχεδιαστικά δεδομένα- όχι μόνο με τον χρήστη, αλλά και με τρίτους», επισημαίνουν οι εταιρείες σε κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ και τον Επίτροπο για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν.

«Ουσιαστικά, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εταιρείες της Ε.Ε. θα πρέπει να αποκαλύπτουν δεδομένα σε ανταγωνίστριες σε τρίτες χώρες, ιδίως σε εκείνες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και έναντι των οποίων οι διασφαλίσεις του νόμου για τα δεδομένα θα είναι αναποτελεσματικές», όπως σημειώνουν.

Ανάμεσα σε εκείνους που υπογράφουν την επιστολή περιλαμβάνονται τα διευθυντικά στελέχη των δύο εταιρειών, της Siemens Healthineers, της γερμανικής εταιρείας ιατρικής τεχνολογίας Brainlab, της γερμανικής εταιρείας λογισμικού DATEV και η ένωση DIGITALEUROPE.

Η επιστολή ζητάει διασφαλίσεις που θα επιτρέπουν στις εταιρείες να αρνούνται αιτήματα για κοινής χρήση των δεδομένων όταν τα εμπορικά μυστικά, η κυβερνοασφάλεια, η υγεία και η ασφάλεια διατρέχουν κίνδυνο, ενώ τονίζει ότι το πεδίο εφαρμογής των συσκευών που καλύπτονται από τη νομοθεσία δεν πρέπει να επεκταθεί.

Αναφορικά με τη διάταξη που επιτρέπει στους πελάτες να εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud, οι εταιρείες αναφέρουν ότι η νομοθεσία πρέπει να διατηρήσει τη συμβατική ελευθερία επιτρέποντας στους πελάτες και τους παρόχους να συμφωνούν σε συμβάσεις που λειτουργούν καλύτερα για κάθε επιχειρηματική περίπτωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]