Ενεργειακές συμφωνίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν υπογράψει τους τελευταίους μήνες Κίνα και Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Quartz, το Ριάντ έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας. Από την άλλη, το Πεκίνο καλωσόρισε τη Σαουδική Αραβία στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, μια συνεργασία με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.
Ωστόσο, η σχέση της Κίνας με το βασίλειο περνάει σε άλλο επίπεδο καθώς οι δύο πλευρές επιθυμούν να δοκιμάσουν ένα σημαντικό εγχείρημα: την απεξάρτηση της παραγωγής χάλυβα από τον άνθρακα.
ΠΟΕ: Απόφαση κόλαφος για τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα
Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική Baosteel -η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο- υπέγραψε συμφωνία με τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Saudi Aramco και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ριάντ για να δημιουργήσουν από κοινού μια μονάδα παραγωγής χάλυβα στη Σαουδική Αραβία.
Το μετοχικό σχήμα
Η κοινοπραξία θα ανήκει κατά 50% στη Baosteel, ενώ οι δύο εταίροι της Σαουδικής Αραβίας θα κατέχουν από 25% έκαστος. Η μονάδα αναμένεται να παράγει 1,5 εκατ. τόνους χαλύβδινων πλακών ετησίως, σύμφωνα με τις εταιρείες. Θα είναι εξοπλισμένη για την παραγωγή χάλυβα με κλίβανους ηλεκτρικού τόξου (DRI-EAF), ο οποίος βασίζεται συνήθως στο φυσικό αέριο και η ένταση άνθρακα είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τους παραδοσιακούς υψικάμινους που χρησιμοποιούν άνθρακα. Η τεχνολογία DRI-EAF μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και για χρήση υδρογόνου, κάτι που θα μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα.
Η συμφωνία επιβεβαιώνει τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και για τις δύο χώρες, δήλωσε ο Μίχι Βόρα, κύριος αναλυτής για τις αγορές χάλυβα και πρώτων υλών στην εταιρεία συμβούλων για την ενέργεια Wood Mackenzie. «Η κοινοπραξία θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τη βιώσιμη παραγωγή χάλυβα, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού μειώνοντας την εξάρτηση από τις εισαγωγές χάλυβα», όπως τονίζει. Θα στηρίξει επίσης τα έσοδα της Baosteel σε μια εποχή που η εγχώρια ζήτηση για χάλυβα στην Κίνα μειώνεται και θα υποστηρίξει επίσης τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του χάλυβα του κινεζικού κολοσσού.
Κλείδι για την ανάπτυξη
Από τη μεριά της η Baosteel έχει ξεκαθαρίσει ότι η επέκταση του παγκόσμιου αποτυπώματός της είναι το κλειδί για τη συνεχή ανάπτυξη και την επιβίωση της εταιρείας.
«Χωρίς να ανοιχτούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί στο μέλλον και ακριβώς όπως ο βάτραχος στο ζεστό νερό, τελικά θα εξαλειφθούμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Baosteel σε ένα βιομηχανικό συνέδριο πέρυσι, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα τάξη πραγμάτων, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα εργάζεται για την παραγωγή «πράσινου» χάλυβα ουδέτερου ως προς τον άνθρακα. Περυσινή έκθεση από το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης διαπίστωσε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση για να ηγηθεί της παγκόσμιας απανθρακοποίησης του χάλυβα.
«Τα στρατηγικά οφέλη από τον συνδυασμό της παραγωγής χάλυβα της Κίνας και της πρόσβαση της Σαουδικής Αραβίας σε ενεργειακούς πόρους μπορούν να επηρεάσουν την εμβάθυνση της σχέσης των δύο χωρών στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χώρο», τονίζει ο Βόρα της Wood Mackenzie.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα