Με βραδύτερο ρυθμό, από ό,τι συνήθως για αυτήν την εποχή του χρόνου, αγοράζει η Ευρώπη φυσικό αέριο για να γεμίσει τις αποθήκες της, παρά την πτώση στις τιμές.
Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν αναλυτές, οι αγοραστές στοιχηματίζουν σε περαιτέρω πτώση.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς της ηπείρου έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν είναι ήταν αρκετό για να τονώσει τις αγορές. Παράλληλα, η κατανάλωση αργεί να ανακάμψει από τα χαμηλά της κρίσης. Ως εκ τούτου τηρούν στάση αναμονής, αισιοδοξώντας ότι η πλήρωση των αποθηκών πριν από τον επόμενο χειμώνα, θα γίνει με ακόμα χαμηλότερο κόστος.
Φυσικό αέριο: Βουτιά των τιμών στα προ κρίσης επίπεδα
Η μειωμένη χρήση καυσίμου σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες είναι αρκετές για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση προς το παρόν, ακόμη και με μειωμένες ροές από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι παραγωγοί φυσικού αερίου και οι έμποροι προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μια καθυστερημένη και αβέβαιη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς.
Ο «επικίνδυνος» ενθουσιασμός
Οι καταναλωτές φαίνονται σίγουροι, ενθουσιασμένοι από το μήνυμα των πολιτικών ηγετών ότι τα χειρότερα πέρασαν, σύμφωνα με τον Κλάους Ράινις, επικεφαλής πωλήσεων στην ελβετική εταιρεία ενεργειακής διαπραγμάτευσης MET Holding AG.
«Ακούνε από τις ειδήσεις παντού ότι η Ευρώπη τα πήγε εκπληκτικά και η κρίση έχει τελειώσει», είπε ο Ράινις σε συνέντευξή του στο Άμστερνταμ. Υπογράμμισε επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από περισσότερο από 70% από τα επίπεδα τώρα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, οι χαμηλότερες τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ.
Η μεγάλη εξάρτηση από ένα παγκόσμιο εμπόρευμα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο – το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό καύσιμο μέσω αγωγών – αφήνει την Ευρώπη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε ευρύτερες κινήσεις της αγοράς και έντονη αστάθεια των τιμών, σύμφωνα με τον Ράινις.
Ευάλωτη η αγορά
Η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία εγκυμονούν κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs Group Inc. έως τη Boston Group Consulting βλέπουν μια πιθανότητα ανάκαμψης της τιμής άνω των 100 ευρώ.
Σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor ASA, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση των τιμών σημαίνουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα χαλαρώσουν.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες πριν από τα απότομα κέρδη εν όψει του χειμώνα, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», σχολίασε από την πλευρά του ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το μάρκετινγκ φυσικού αερίου και ενέργειας.
Γεμάτες οι αποθήκες
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 60%, περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
Μιλώντας στους Financial Times, ο αναλυτής της Morgan Stanley, Martijn Rats, υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι τώρα σε θέση να ξαναγεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 100% ακόμη και αν οι ρωσικές προμήθειες πέσουν στο μηδέν. Υπογράμμισε ότι οι χαμηλές τιμές θα επιβραδύνουν επίσης την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω θαλάσσης, μέσω των οποίων η Ευρώπη προσπάθησε να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές. «Κάποια στιγμή, η εισροή LNG θα πρέπει να επιβραδυνθεί για να αποτραπεί η υπερπλήρωση των αποθεμάτων».
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium