Η Ιταλία πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, τονίζοντας ότι η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη χώρα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ξηρασία: Η νέα μεγάλη απειλή για την Ευρώπη
Μιλώντας στο Reuters, o Λολομπρίτζιντα δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες λεκάνες για τη συλλογή του βρόχινου νερού, να επιδιορθώσει επειγόντως τα δίκτυα ύδρευσης που παρουσιάζουν διαρροές, να επισκευάσει φράγματα και να εξετάσει το ενδεχόμενο να απομακρύνει παραδοσιακές, αλλά υδροβόρες καλλιέργειες από όλο και πιο ξηρές περιοχές.
«Η ξηρασία δεν είναι μια (εφάπαξ) έκτακτη ανάγκη, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο μέλος του κυβερνώντος, εθνικιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας.
Φόβοι για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι
Η Ιταλία υπέστη την πιο σοβαρή ξηρασία των τελευταίων 70 ετών το 2022 και η παρατεταμένη ξηρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, έχει προκαλέσει φόβους ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, γεγονός που ανησυχεί τόσο τον γεωργικό όσο και τον βιομηχανικό τομέα που εξαρτώνται από τις άφθονες προμήθειες νερού.
Η κυβέρνηση διόρισε αυτόν τον μήνα έναν επίτροπο για να αναλάβει την αντιμετώπιση της κρίσης και να ηγηθεί μιας ομάδας εργασίας από ανώτερους αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων.
«Πρέπει να καταναλώνουμε καλύτερα το νερό στη γεωργία, να επενδύσουμε στην έρευνα, να χρησιμοποιήσουμε νέες μεθόδους στάγδην άρδευσης και υπόγειας άρδευσης και να οργανωθούμε ώστε να χρησιμοποιούμε κάθε σταγόνα νερού με τον καλύτερο τρόπο χωρίς διασπορά», δήλωσε η Λολομπρίτζιντα.
Ανάγκη για γρήγορες κινήσεις
Είπε ότι οι σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροές αποτελούν μείζον πρόβλημα, καθώς κατά μέσο όρο το 41,2% του νερού χάνεται από το εθνικό δίκτυο πριν φτάσει στις βρύσες. Συγκριτικά, η Γερμανία είχε ποσοστό διασποράς νερού 6,5%, είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι η Ιταλία πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για τη συλλογή των βροχοπτώσεων, λέγοντας ότι οι βροχοπτώσεις δεν έχουν μειωθεί ριζικά, αλλά έρχονται με σύντομης διάρκειας σφοδρές καταιγίδες, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα, προκαλώντας πλημμύρες.
«Έχουμε ένα ποσοστό υδροσυλλογής μόλις 11% και ως εκ τούτου δεν κρατάμε το νερό της βροχής», είπε.
Μια γρήγορη λύση θα ήταν να επισκευαστούν δεκάδες από τα σχεδόν 530 φράγματα της Ιταλίας που έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.
Το «κατηγορώ» κατά της ΕΕ
Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι για την ξηρασία ευθύνεται η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, ο υπουργός παραμέρισε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη από τον Ιανουάριο η Ιταλία έχει απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αμβλύνει μια οδηγία που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, να χαλαρώσει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και να αμφισβητήσει την προσπάθεια για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές και λιγότερο ιδεοληπτικοί», δήλωσε η Λολομπρίτζιντα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους να μετατραπεί η ιταλική βιομηχανία σε «έρημο» με την επιβολή αυστηρών περιορισμών για τη μείωση του CO2, ενώ άλλα κράτη δεν κάνουν το ίδιο.
«Αν εμείς σταματήσουμε να παράγουμε CO2 από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά στην άλλη πλευρά του κόσμου κάποια έθνη πολλαπλασιάζουν την παραγωγή χρησιμοποιώντας ενέργεια με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο πλανήτης δεν αλλάζει πολύ – στην πραγματικότητα μάλλον χειροτερεύει», είπε.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων