
Η Ιταλία πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα δηλώνει ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, τονίζοντας ότι η παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει τη χώρα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Ξηρασία: Η νέα μεγάλη απειλή για την Ευρώπη
Μιλώντας στο Reuters, o Λολομπρίτζιντα δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες λεκάνες για τη συλλογή του βρόχινου νερού, να επιδιορθώσει επειγόντως τα δίκτυα ύδρευσης που παρουσιάζουν διαρροές, να επισκευάσει φράγματα και να εξετάσει το ενδεχόμενο να απομακρύνει παραδοσιακές, αλλά υδροβόρες καλλιέργειες από όλο και πιο ξηρές περιοχές.
«Η ξηρασία δεν είναι μια (εφάπαξ) έκτακτη ανάγκη, συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος είναι υψηλόβαθμο μέλος του κυβερνώντος, εθνικιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας.
Φόβοι για ένα εφιαλτικό καλοκαίρι
Η Ιταλία υπέστη την πιο σοβαρή ξηρασία των τελευταίων 70 ετών το 2022 και η παρατεταμένη ξηρασία, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, έχει προκαλέσει φόβους ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, γεγονός που ανησυχεί τόσο τον γεωργικό όσο και τον βιομηχανικό τομέα που εξαρτώνται από τις άφθονες προμήθειες νερού.
Η κυβέρνηση διόρισε αυτόν τον μήνα έναν επίτροπο για να αναλάβει την αντιμετώπιση της κρίσης και να ηγηθεί μιας ομάδας εργασίας από ανώτερους αξιωματούχους διαφόρων υπουργείων.
«Πρέπει να καταναλώνουμε καλύτερα το νερό στη γεωργία, να επενδύσουμε στην έρευνα, να χρησιμοποιήσουμε νέες μεθόδους στάγδην άρδευσης και υπόγειας άρδευσης και να οργανωθούμε ώστε να χρησιμοποιούμε κάθε σταγόνα νερού με τον καλύτερο τρόπο χωρίς διασπορά», δήλωσε η Λολομπρίτζιντα.
Ανάγκη για γρήγορες κινήσεις
Είπε ότι οι σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροές αποτελούν μείζον πρόβλημα, καθώς κατά μέσο όρο το 41,2% του νερού χάνεται από το εθνικό δίκτυο πριν φτάσει στις βρύσες. Συγκριτικά, η Γερμανία είχε ποσοστό διασποράς νερού 6,5%, είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι η Ιταλία πρέπει να κατασκευάσει περισσότερες δεξαμενές για τη συλλογή των βροχοπτώσεων, λέγοντας ότι οι βροχοπτώσεις δεν έχουν μειωθεί ριζικά, αλλά έρχονται με σύντομης διάρκειας σφοδρές καταιγίδες, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνα, προκαλώντας πλημμύρες.
«Έχουμε ένα ποσοστό υδροσυλλογής μόλις 11% και ως εκ τούτου δεν κρατάμε το νερό της βροχής», είπε.
Μια γρήγορη λύση θα ήταν να επισκευαστούν δεκάδες από τα σχεδόν 530 φράγματα της Ιταλίας που έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.
Το «κατηγορώ» κατά της ΕΕ
Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι για την ξηρασία ευθύνεται η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, ο υπουργός παραμέρισε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη από τον Ιανουάριο η Ιταλία έχει απαιτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αμβλύνει μια οδηγία που αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, να χαλαρώσει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και να αμφισβητήσει την προσπάθεια για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές και λιγότερο ιδεοληπτικοί», δήλωσε η Λολομπρίτζιντα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους να μετατραπεί η ιταλική βιομηχανία σε «έρημο» με την επιβολή αυστηρών περιορισμών για τη μείωση του CO2, ενώ άλλα κράτη δεν κάνουν το ίδιο.
«Αν εμείς σταματήσουμε να παράγουμε CO2 από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά στην άλλη πλευρά του κόσμου κάποια έθνη πολλαπλασιάζουν την παραγωγή χρησιμοποιώντας ενέργεια με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο πλανήτης δεν αλλάζει πολύ – στην πραγματικότητα μάλλον χειροτερεύει», είπε.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων