Στις ακτές της Μαλαισίας, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα ναυτιλιακά κανάλια του κόσμου, μια έκρηξη στο γερασμένο δεξαμενόπλοιο «Pablo» είχε ως αποτέλεσμα να σκιστεί το κατάστρωμά του σαν κουτί σαρδέλας και να ξεκινήσει φωτιά που έστειλε σκοτεινά νέφη καπνού στον ουρανό. Ήταν ένα τραγικό ατύχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή.

Το πλοίο με σημαία Γκαμπόν, ικανό να μεταφέρει περίπου 700.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, περνούσε από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας μετά την εκφόρτωση ενός φορτίου στην Κίνα, ήταν σχεδόν άδειο. Από το διεθνές πλήρωμα των 28 ατόμων, οι αρχές ανέφεραν ότι 25 ναυτικοί διασώθηκαν από διερχόμενα σκάφη. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο έξω από τα πολυσύχναστα νερά της Σιγκαπούρης.

Ο «αόρατος» στόλος δεν αρκεί – Αναγκαία τα ευρωπαϊκά τάνκερ

Βέβαια, για τις τοπικές ναυτιλιακές αρχές, ο πονοκέφαλος μόλις ξεκίνησε. Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τον ιδιοκτήτη, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στα Νησιά Μάρσαλ, της οποίας ο στόλος δεν περιέχει άλλα πλοία, ούτε ίχνος ασφάλισης. Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσει η έρευνα.

Όπως τονίζει το Bloomberg, επρόκειτο για ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου κατηγορίας Aframax. Το «Pablo» παρατηρήθηκε στα ιρανικά ύδατα πέρυσι και υπογραμμίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η επέκταση ενός «αόρατου» στόλου γηρασμένων πλοίων που μεταφέρουν πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο. Μετά το κύμα κυρώσεων που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών που επιβλήθηκαν από την G7, με σκοπό να περιοριστούν οι ροές χρημάτων στο Κρεμλίνο – παρατηρητές στην εμπορική κοινότητα ανέφεραν την αγορά εκατοντάδων παλαιών δεξαμενόπλοιων από άγνωστους αγοραστές.

Με περιορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό το σκάφος, δεν υπήρξε κανένας να λογοδοτήσει καθώς πήρε φωτιά μόλις 40 ναυτικά μίλια από το νησί Pulau Tinggi της Μαλαισίας. Πετρέλαιο, πιθανώς από το συμβάν, έχει αρχίσει να ξεβράζεται στις ακτές της Ινδονησίας.

«Το ατύχημα του Pablo είναι τραγικό και μια έντονη υπενθύμιση αυτού που λέγαμε όλο αυτό το διάστημα: ο αόρατος στόλος αποτελεί σοβαρή απειλή τόσο για τις ζωές των ανθρώπων όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον», δήλωσε ο Rolf Thore Roppestad, Διευθύνων Σύμβουλος της Gard AS, του μεγαλύτερου οργανισμού προστασίας και αποζημίωσης που ασφαλίζει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου στόλου από κινδύνους όπως πετρελαιοκηλίδες.

Υψηλή πιθανότητα και για άλλα ατυχήματα

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν πλοία σαν αυτά που περνούν καθημερινά από στενά υψηλής κυκλοφορίας. Έτσι, η πιθανότητα να συμβούν περισσότερα ατυχήματα όπως αυτό είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλή», πρόσθεσε.

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι ακόμα ασαφής, αν και είναι πιθανό οι ατμοί από τα υπολείμματα του φορτίου πετρελαίου να έπαιξαν ρόλο. Ανεξάρτητα, όταν εκρήγνυνται πλοία όπως το «Pablo», η διαδικασία καθαρισμού του χάους γίνεται πιο δύσκολη. Συχνά, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι επιχειρήσεις διάσωσης και διάφοροι μεσάζοντες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που συνέβη.

Αλλά σχεδόν μια εβδομάδα μετά από αυτή την έκρηξη, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι ο ασφαλιστής μπορεί να προχωρήσει τη διαδικασία. Το «Pablo» δεν περιλαμβάνεται σε βάση δεδομένων των ασφαλισμένων πλοίων και η Μαλαισιανή Ναυτιλιακή Υπηρεσία επιβολής δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλισή του.

Σε περιπτώσεις όπου οι πλοιοκτήτες είναι άγνωστοι, οι τοπικές αρχές συχνά πιέζουν το πλήρωμα για περισσότερες πληροφορίες, καθώς είναι από τα λίγα άτομα που γνωρίζουν από πού προέρχονται οι παραγγελίες ενός σκάφους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι δυνατό.

Εάν δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, οι τοπικές αρχές μπορούν να κατασχέσουν το πλοίο και να προσπαθήσουν να καλύψουν το κόστος όπως μπορούν, σύμφωνα με τον Oon Thian Seng, ιδρυτικό συνεργάτη της δικηγορικής εταιρείας Oon & Bazul LLP της Σιγκαπούρης. Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο η πώληση του απανθρακωμένου «Pablo» να καλύψει το κόστος που απαιτείται.

Οι κίνδυνοι του «Pablo», και άλλων παρόμοιων, είναι ξεκάθαροι. Το δεξαμενόπλοιο έφερε τη σημαία της Γκαμπόν, η οποία είναι ένας πολύ μικρός προορισμός για νηολόγηση σκαφών και εμπίπτει σε κάτι που ονομάζεται Μνημόνιο Συνεργασίας του Παρισιού, που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας. Κατασκευάστηκε το 1997, που σημαίνει ότι ήταν πολύ πέρα από την ηλικία στην οποία τα περισσότερα τάνκερ πωλούνται ως σκραπ.

Επιπλέον, εάν το «Pablo» ήταν φορτωμένο με το πιο πρόσφατο φορτίο του, αυτό θα ήταν μια σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή με πετρέλαιο στο οποίο έχουν επιβάλλει κυρώσεις οι ΗΠΑ.

Το δεξαμενόπλοιο πέρασε δύο μήνες σε ένα ναυπηγείο κοντά στη Σαγκάη, αλλά πριν από αυτό, παρέδωσε αργό σε κινεζικά λιμάνια στην επαρχία Shandong. Η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Vortexa προσδιορίζει και τα δύο φορτία ως βαρύ ιρανικό αργό, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις.

Για τις αρχές στη Σιγκαπούρη, έναν από τους πιο πολυσύχναστους ναυτιλιακούς κόμβους στον κόσμο, το ερώτημα είναι πώς να συνεχίσουν να κινούνται τα νόμιμα φορτία πετρελαίου — αποφεύγοντας ατυχήματα όπως αυτό. Η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της χώρας δήλωσε ότι ζήτησε τη συνδρομή 20 σκαφών στην περιοχή για να ερευνήσουν τα τρία αγνοούμενα μέλη του πληρώματος του «Pablo».

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις έρευνας το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Η έκρηξη κατέστησε το πλοίο επισφαλές για επιβίβαση, αφήνοντάς το κολλημένο προς το παρόν στις ακτές της χώρας. Όσο περισσότερο παραμένει εκεί, τόσο περισσότερο παραμένει μια ορατή υπενθύμιση των κινδύνων που συνεπάγεται ένας επεκτεινόμενος αόρατος στόλος.

«Δυστυχώς, είναι το πλήρωμα, οι οικογένειές τους και οι παράκτιες κοινότητες που πληρώνουν το τίμημα», είπε ο Roppestad.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»
Ναυτιλία |

Στυλιανίδης: «Στηρίζουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας»

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ