Με μικτά πρόσημα έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι πιέσεις από τον κλάδο του πετρελαίου να μην αφήνουν περιθώρια για τους αγοραστές, την ώρα που ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Pierre-Olivier Gourinchas, προειδοποίησε ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,4%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,18% στις 7.764 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,02% στις 15.955 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,59% στις 7.397 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του σουηδικού ομίλου ακινήτων SBB υποχώρησαν κατά 19,3%, αφού η εταιρεία αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι θα σταματήσει τις πληρωμές μερισμάτων και θα καταργήσει μια προγραμματισμένη έκδοση μετοχών, αφού η S&P Global μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της αξιολόγηση της. Η S&P προειδοποίησε επίσης ότι περαιτέρω υποβαθμίσεις θα μπορούσαν να συμβούν το επόμενο έτος, εάν η SBB δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να ανησυχεί για τις πρόσφατες αναταράξεις στον τραπεζικό τομέα, παρά τις ενέργειες των αρχών των ΗΠΑ και της Ελβετίας για την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών υπό την εποπτεία τους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Pierre-Olivier Gourinchas.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Παρίσι, πρόσθεσε ότι “η ιστορία δεν έχει τελειώσει” και ότι οι τράπεζες της ΕΕ δεν είναι απρόσβλητες από τα προβλήματα, όσο το μπλοκ δεν προχωρά περαιτέρω στην ολοκλήρωση των μηχανισμών που συζητούνται εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση των χρεοκοπημένων τραπεζών.

Στα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Halifax για τον δείκτη τιμών κατοικιών. Η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν χαμηλότερη από το μέγεθος του Μαρτίου που ήταν 1,6%.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μειώθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο. Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 286.896 λίρες Αγγλίας τον αναφερόμενο μήνα.

“Σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων που σταδιακά μεταδίδονται σε όσους επαναϋποθηκεύουν τις τρέχουσες συμφωνίες σταθερού επιτοκίου, θα πρέπει να αναμένουμε κάποια περαιτέρω καθοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους”, σχολίασε η Kim Kinnaird, διευθύντρια της Halifax Mortgages.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές