
Παρατηρώ τις εκλογές και ορισμένες φορές αισθάνομαι ότι τόσο τα κόμματα όσο και σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων συμπεριφέρονται ως να έχουν ιστορική μνήμη… χρυσόψαρου.
Κινούνται λες και δεν έχει υπάρξει η πρόσφατη ιστορία, ως εάν και όλα να ξεκίνησαν περίπου προχτές.
Και το βλέπει κανείς αυτό σχεδόν σε όλες τις παρατάξεις.
Η ΝΔ κινείται αποδίδοντας ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κράτος στους πολιτικούς αντιπάλους της, παραβλέποντας ότι έχει κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει κατ’ επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως «αντινεοφιλελεύθερο» κόμμα, προσπερνώντας ότι «χρεώνεται» τη σύναψη και εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κάνει σαν να μην υπήρξε η συμμετοχή τους στις κυβερνήσεις Σαμαρά.
Και δεν είναι μόνο ότι τα κόμματα συμπεριφέρονται έτσι. Αυτό, σε τελική ανάλυση, θα ήταν και κάτι αναμενόμενο ως προσπάθεια να επικεντρώσουν στο σήμερα και όχι σε ένα παρελθόν που μπορεί να τους προκαλεί ακόμη αμηχανία.
Παρότι βεβαίως καταλήγουν να κινούνται με έναν τρόπο που σε κάνουν να θες διαρκώς να φωνάξεις: «Πάτε καλά; Έχετε ξεχάσει ότι εσείς ήσασταν που κάνατε ακριβώς αυτά που τώρα καταλογίζετε στους άλλους;»
Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες στιγμές φέρονται και οι πολίτες με αυτόν τον τρόπο.
Και αυτό είναι ίσως που πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο.
Γιατί είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πάθει κάποια αμνησία.
Αυτή η εικόνα να συμπεριφέρονται οι πολίτες ως να μην έχουν ουσιαστικά ιστορική μνήμη, απλώς δείχνει έναν ιδιότυπο κυνισμό που εξαπλώνεται στην κοινωνία.
Γιατί υπάρχει ο κυνισμός των «από πάνω», που πιστεύουν ότι όλα είναι εικόνα και μπορούν να πείσουν με όρους μάρκετινγκ για οτιδήποτε και να δικαιολογήσουν κάθε «κωλοτούμπα».
Όμως, υπάρχει και ο κυνισμός των «από κάτω». Που έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι η πολιτική μπορεί να είναι ο δρόμος για να αλλάξει η ζωή τους. Που πιστεύουν ότι τα κόμματα εξ ορισμού ψεύδονται. Που δεν βλέπουν πραγματική διέξοδο και που περισσότερο αναζητούν τρόπο να τιμωρήσουν όσους θεωρούν ότι ευθύνονται για τα προβλήματα, παρά να εμπιστευτούν κάποιους που θα υποστήριζαν ότι έχουν τις λύσεις και που κάποιες στιγμές μπορεί να «παραιτούνται» ακόμη και από τη διάθεση τιμωρίας.


Latest News

Το ψυχολογικό πρόβλημα
Γενικώς συμβαίνουν περίεργα πράγματα σε περιβάλλον αβεβαιότητας. Ολοι ζυγίζουν την κατάσταση και ψάχνουν τις επιπτώσεις των επιλογών τους

Ριψοκίνδυνο χρέος
Τέτοιου είδους προσπάθειες να «κλέψουμε» στον καπιταλισμό τις έχουμε επιχειρήσει πρώτα εδώ εμείς στην Ελλάδα

Adam Posen: Η Ρωσία είναι υποτελής στην Κίνα
Ο επικεφαλής του διεθνούς κύρους Ινστιτούτου Πήτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, αναλύει γιατί η Ρωσία του Πούτιν, παρά τις αμερικανικές προσπάθειες, δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει την Κίνα για την Αμερική.

Από τα τρολ των social media στις τριγωνικές συναλλαγές
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν ότι πίσω από τα αμέτρητα συμβόλαια του ομίλου των κ.κ Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου κρύβονται άλλες σχέσεις, πιο σύνθετες και δηλωτικές πολιτικών και οικονομικών εξαρτήσεων

Αυξάνεται το κόστος των επιχειρήσεων
Οι λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις θα δοκιμαστούν, θα αναθεωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια αλλά θα προσαρμοστούν και θα τα καταφέρουν

Αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις υποκλοπές και τα bots δολοφονίας δικαίωσε τον Όργουελ
Η περιφρόνηση για τους θεσμούς, η απόπειρα ελέγχου της σκέψης, όπως έλεγε ο Όργουελ, μέσω προπαγάνδας και bots, η ηθική εξόντωση αντιπάλων με δολοφονίες χαρακτήρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν «φιλελεύθερη πολιτική» αλλά μέθη της εξουσίας

Το… θαύμα του πρόχειρου φαγητού
Στην πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, υπάρχει ειδική αναφορά στο πρόχειρο φαγητό

Όταν το Μαξίμου και οι φίλοι του συντηρούν μηχανισμούς τρολ και παραπληροφόρησης
Οι αποκαλύψεις για το πώς χρηματοδοτείται η διαβόητη -αναβαθμισμένη επί Μητσοτάκη- «Ομάδα Αλήθειας» από την εταιρεία Blue Skies των Βαρβιτσιώτη και Ολύμπιου της V+O, είναι διαφωτιστικές για το πώς στήνονται μηχανισμοί παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βάλλουν τελικά κατά της ίδιας της Δημοκρατίας

Είναι το «ελεύθερο εμπόριο» αυταξία;
Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πάντα και σε κάθε περίπτωση το «ελεύθερο εμπόριο» είναι προς το συμφέρον των κοινωνιών;

Οποιος εξέχει, την πληρώνει
Βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου και όποιος «εξέχει» θα την πληρώνει ακόμα και αν αισθάνεται ασφαλής