![ΗΠΑ: Η βραδυφλεγής βόμβα των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις τράπεζες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/10/house_housing_market_real_estate_akinita_ap-768x480-1.jpg)
Ανήσυχοι για τον κλάδο των εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, αξίας 5,6 εκατ. δολαρίων, εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων, τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα ο οποίος ακόμα δεν έχει ανακάμψει από την αναταραχή που ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου.
ΗΠΑ: «Ρωγμές» στα εμπορικά ακίνητα αλλά όχι «καταρρεύσεις»
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η άνοδος των επιτοκίων, η πτώση των τιμών και η φθίνουσα ζήτηση για χώρους γραφείων μετά την πανδημία είχαν επιβαρύνει την αγορά εμπορικών ακινήτων. Όμως τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν μετά τις φετινές πτωχεύσεις των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic, οι οποίες προκάλεσαν ανησυχίες για άλλες περιφερειακές τράπεζες που χορηγούν το μεγαλύτερο μέρος των δανείων εμπορικών ακινήτων.
Πού θα εντοπιστούν προβλήματα
Τα προβλήματα, σύμφωνα με την επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim Partners, Anne Walsh, πιθανότατα δεν θα εξαπλωθούν σε ολόκληρη την αγορά αλλά θα επηρεάσουν μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη. «Πιθανότατα θα μπούμε σε ύφεση της αγοράς ακινήτων, αλλά όχι σε ολόκληρη την αγορά», δήλωσε η Walsh. «Οι τράπεζες θα είναι πολύ επιλεκτικές ως προς τα δάνεια που είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν».
Σημείωσε ότι ορισμένες τράπεζες απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, με τους δανειολήπτες να δεσμεύουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ένα ενυπόθηκο δάνειο, σε ένα σημάδι των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Σε έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών δήλωσε ότι αυστηροποίησε τα πιστωτικά πρότυπα για δάνεια που εξασφαλίζονται από μη οικιστικά ακίνητα το πρώτο τρίμηνο, ενώ καμία δεν χαλάρωσε τα πρότυπα.
Έρχεται ένα «τείχος» χρέους
Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται η ωρίμανση τεράστιων ποσών χρέους που σχετίζεται με ακίνητα, που σε μεγάλο βαθμό έχουν χρηματοδοτηθεί από περιφερειακές τράπεζες.
«Τα εμπορικά ακίνητα είναι μόχλευση επί μόχλευσης επί μόχλευσης… Αν οι άνθρωποι αναγκαστούν να ξεχρεώσουν γρήγορα αυτή τη μόχλευση, [αυτή] μπορεί να εμφανιστεί σε άλλα μέρη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας που δεν κατονομάζεται.
Για πολλά χρόνια, οι κατασκευαστές ακινήτων βασίζονταν στον φθηνό δανεισμό και στην επένδυση των χρημάτων σε μια αγορά με αυξανόμενες τιμές περιουσιακών στοιχείων.
Τώρα, δήλωσε, ο Mathieu Chabran, συνιδρυτής του διαχειριστή εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων Tikehau Capital, ύψους 43 δισ. δολαρίων, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της γήρανσης των περιουσιακών στοιχείων.
«Η τέλεια καταιγίδα»
Τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Τσάρλι Μάνγκερ, προειδοποίησε για μια καταιγίδα που ωριμάζει στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, λέγοντας ότι οι τράπεζες είναι «γεμάτες» από «κόκκινα δάνεια».
«Πολλά ακίνητα δεν είναι πια τόσο καλά», δήλωσε ο Μάνγκερ. «Έχουμε πολλά προβληματικά κτίρια γραφείων, πολλά προβληματικά εμπορικά κέντρα, πολλά προβληματικά άλλα ακίνητα. Υπάρχει πολλή αγωνία εκεί έξω.»
Ο Μάνγκερ πάντως είχε ξεκαθαρίσει ότι τα προβλήματα δεν ήταν της κλίμακας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Στην ετήσια γενική συνέλευση της Berkshire στην Ομάχα το Σάββατο, ο εταίρος του Μάνγκερ, Γουόρεν Μπάφετ, σημείωσε ότι οι τράπεζες ήταν αυτές που συχνά κατέληγαν με ανεπιθύμητα ακίνητα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![John Deere: Σημαντική πτώση στις πωλήσεις αγροτικού εξοπλισμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/John-DEERE--600x328.png)
Πτώση 35% στις πωλήσεις τριμήνου της John Deere
Σε αναμονή οι αμερικανοί αγρότες με τους δασμούς Τραμπ - Δεν αγοράζουν τρακτέρ και ρίχνουν τις πωλήσεις της John Deere
![Ferrero: Κακομαθαίνει τις… αγορές με επενδύσεις και εξαγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/giovanni-ferrero-600x600.png)
Γιατί η Ferrero... κακομαθαίνει τις αγορές
Ο όμιλος Ferrero προχώρησε σε συνολικές επενδύσεις κεφαλαίου ύψους 811 εκατ. ευρώ κατά την οικονομική χρήση 2022-2023
![Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε το διάταγμα για αμοιβαίους δασμούς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/USA-TRUMP-TARIFFS-600x400.jpg)
Υπέγραψε το διάταγμα για αμοιβαίους δασμούς ο Τραμπ - Όσα βάζει στο στόχαστρο
Ο υποψήφιος του Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσουν κάθε χώρα μία προς μία
![Κρασί και βούτυρο από την Ευρώπη… ρέουν άφθονα προς τις ΗΠΑ εν όψει δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/wine-600x499.jpg)
Oι ΗΠΑ κατακλύζονται από... ιρλανδικό βούτυρο και γαλλικά κρασιά ελέω Τραμπ
Γαλλικό κρασί και ιρλανδικό βούτυρο αποστέλλονται στις ΗΠΑ σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες υπό τον φόβο επιβολής δασμών
![Eurostat: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατα 1,1 % στη ζώνη του ευρώ το Δεκέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/iStock-1733214249-600x338.jpg)
Eurostat: Πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατα 1,1 % στη ζώνη του ευρώ το Δεκέμβριο
Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,0% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,7% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, λέει η eurostat
![ΗΠΑ: Σε υψηλό πενταετίας το ανεξόφλητο τους καταναλωτικό χρέους που είναι σε καθυστέρηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/debt-7664057_1280-600x429.png)
Όλο και πιο δυσβάστακτο το χρέος για τα αμερικανικά νοικοκυριά - Η έρευνα της Fed Νέας Υόρκης
Στα 18,04 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το συνολικό χρέος των Αμερικανικών νοικοκυριών
![Δασμοί Τραμπ: Το εμπορικό έλλειμμα θα σώσει το Λονδίνο;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Keir-Starmer-600x543.jpg)
Ερωτηματικό για την κυβέρνηση Στάρμερ οι δασμοί Τραμπ- Το Λονδίνο ελπίζει σε μια εξαίρεση [γραφήματα]
Η Βρετανία ελπίζει ότι θα αποφύγει τους δασμούς Τραμπ - Το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας με τις ΗΠΑ παρουσίασε έλλειμμα 164 εκατ. λιρών (195 εκατ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο του 2024
![Orange: Βήματα για ευρωπαϊκή κυριαρχία αλλά και συνεργασία με τη Starlink](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_orange_Heydeman_Christel-600x352.png)
Θέλουμε ανεξαρτησία στους δορυφόρους αλλα συνεργαζόμαστε και με τη Starlink, λέει η CEO της Orange
Η Orange παρουσίασε για το 2024, έσοδα 40,2 δισ. ευρω και καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ - Εφτασε πλέον τα 160 εκατ. πελάτες σε Αφρική και Μέση Ανατολή
![Shein – Temu: Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων – Ο ρόλος Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_trump_temu_shein-600x352.png)
Τι οδήγησε σε πτώση πωλήσεων Shein και Temu - Ο ρόλος Τραμπ
Τι συνέβη με το ψυχολογικό όριο των Αμερικανών στις online αγορές - Η κατάργηση του de minimis για Shein - Temu
![Unilever: Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/Captureεξω1-600x444.png)
Η Ben & Jerry’s μπαίνει σε τρία... χρηματιστήρια - Το σχέδιο της Unilever
Δεν κάλυψε τις προσδοκίες σε πωλήσεις η Unilever - Τριπλή είσοδος στο Χρηματιστήριο η Ben & Jerry’s