
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα για να επιδράσουν στην οικονομία πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει σε αποδεκτό επίπεδο, σύμφωνα με το CNBC.
Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δεν έκανε καμία πρόβλεψη για το πού βλέπει να κινούνται τα επιτόκια το επόμενο διάστημα, αλλά είπε ότι δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός να επιστρέφει στον στόχο του 2% της Fed μέχρι τα επόμενα δύο χρόνια.
ΗΠΑ: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας η Standard & Poor’s
Δε θα πέσει σύντομα ο πληθωρισμός
Πρόσθεσε ότι η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί σε εύρος 4%-4,5%, από το τρέχον χαμηλό των τελευταίων 54 ετών που είναι 3,4%.
«Λόγω της υστέρησης μεταξύ των ενεργειών πολιτικής και των επιπτώσεών τους, θα χρειαστεί χρόνος για τις ενέργειες της [Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς] να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην οικονομία και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο μας στο 2%,» είπε ο Γουίλιαμς στο Economic Clubτης Νέας Υόρκης.
Ο Γουίλιαμς μίλησε έξι ημέρες αφότου η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25% σε εύρος στόχου 5%-5,25%. Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η επιτροπή της κεντρικής τράπεζας άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψη διάφορους παράγοντες όταν θα αποφασίσουν πώς να προχωρήσουν.
«Δεν τελειώσαμε ακόμα»
«Πρώτα απ ‘όλα, δεν έχουμε πει ότι τελειώσαμε με την αύξηση των επιτοκίων», είπε ο Γουίλιαμς στη Sara Eisen του CNBC. «Θα βεβαιωθούμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας και θα αξιολογήσουμε τι συμβαίνει στην οικονομία μας και θα λάβουμε την απόφαση με βάση αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε.
«Δεν βλέπω στη βασική μου πρόβλεψη κανένα λόγο να μειωθούν τα επιτόκια φέτος», τόνισε.
Τα τρέχοντα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και ο αντίκτυπός τους θα επηρεάσουν την πολιτική της Fed, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα στην αξιολόγηση της εξέλιξης των πιστωτικών συνθηκών και των επιπτώσεών τους στις προοπτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε ο Γουίλιαμς.


Latest News

Η εκτόξευση των τιμών στον καφέ... νοθεύει τα χαρμάνια
Ενώ σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το 50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων απειλείται με αφανισμό μέχρι το 2050, η παγκόσμια ζήτηση ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία

Νέα κρτική Βανς στην ΕΕ για τις αμυντικές δαπάνες - Τι είπε για τη Γροιλανδία
«Απόλυτη αναγκαιότητα» για την ασφάλεια της Γροιλανδίας χαρακτήρισε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς την απόκτηση του ελέγχου της από τις ΗΠΑ

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για την εξαγορά της Banco BPM από τη UniCredit
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ιταλίας ενέκριναν την πρόταση για τον άμεσο έλεγχο της Banco BPM και τον έμμεσο έλεγχο των μονάδων της και της Anima Holding

Κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο στη Βενεζουέλα ο Τραμπ - Η νέα εντολή που δόθηκε
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Τραμπ διέταξε την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του μεγιστάνα Harry Sargeant III να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα

Ο Πούτιν δοκιμάζει πόσο μακριά θα πάει ο Τραμπ κατά της ΕΕ για τις κυρώσεις
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ελέγχει τι είναι δυνατόν να πετύχει με τον Τραμπ, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg

Ο Μάσκ αγόρασε... Μασκ - Η xAI αγόρασε το Χ έναντι 45 δισ. δολ.
«Το μέλλον του xAI και του X είναι αλληλένδετα», ανέφερε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X

Πώς η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος της Walmart έγινε talk of the town
Η κληρονόμος της Walmart δημοσίευσε στους New York Times μια «μη πολιτική διαφήμιση» αλλά πολλοί λένε ότι το μήνυμά της ήταν πολιτικό

Το «δεξί χέρι» του Μακρόν σε ρόλο κλειδί στη Société Générale
Ο Αλέξις Κόλερ εγκαταλείπει τη θέση του επιτελάρχη που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων από το 2017 γαι κορυφαίο ρόλο στη Société Générale

Ποιος επιχειρηματίας εγκαταλείπει κι αυτός την Βρετανία λόγω αλλαγής της φορολογίας;
Ο μεγιστάνας του χάλυβα Λάκσμι Μιτάλ φαίνεται ότι θα προστεθεί και αυτός στη λίστα των επιχειρηματιών που σκέφτονται σοβαρά να εγκατελείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από την φορολογική μεταρρύθμιση των εργατικών

ΗΠΑ: Αύξηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών
Τι αναφέρει ειδικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον