
Ο Όμιλος Standard Bank, η τράπεζα που εδρεύει στη Νότια Αφρική και διαθέτει τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία στην Αφρική, ανακοίνωσε ότι η πρόσβαση στην ενέργεια στην Αφρική θα συνεχίσει να οδηγεί την υποστήριξή της για έργα ορυκτών καυσίμων.
«Δεν είναι δυνατό για την Αφρική και πολλές από τις αφρικανικές χώρες να αγνοήσουμε την έλλειψη παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Kenny Fihla, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Standard, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Οι σημερινές προκλήσεις δεν πρόκειται να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη και ως εκ τούτου απαιτείται μια πολύ πιο ισορροπημένη προσέγγιση».
Η Standard Bank έχει επικριθεί από την ομάδα ακτιβιστών μετόχων Just Share που εδρεύει στη Νότια Αφρική επειδή αύξησε την έκθεσή της στα ορυκτά καύσιμα τον περασμένο χρόνο.
Τον περασμένο μήνα, η Just Share αναφερόμενη σε μια έκθεση του 2022 για το κλίμα της Standard Bank, επισήμανε ότι η έκθεση της τράπεζας εντός και εκτός ισολογισμού, στα ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 22% από το 2021 έως το 2022. Η συνολική έκθεσή της στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, την εξόρυξη άνθρακα, και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Η έκθεση της Standard Bank στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, 84%, αλλά η έκθεση της τράπεζας στα ορυκτά καύσιμα είναι περίπου 4,5 φορές υψηλότερη, σύμφωνα με την Just Share.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογημένη βάση για να υποστηρίξουμε ότι απαιτούνται σημαντικές και εκτεταμένες νέες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξη της Αφρικής. Αντίθετα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι η αύξηση της έκθεσης της Αφρικής στα ορυκτά καύσιμα θα είχε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις», ανέφερε η ομάδα των ακτιβιστών.
Οι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις να περικόψουν τη χρηματοδότηση έργων εξόρυξης ορυκτών καυσίμων.
Η χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων από τις 60 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έφτασε τα 673 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Αυτές οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει έργα ορυκτών καυσίμων ύψους 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα επτά χρόνια από την υιοθέτηση της Συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Banking on Climate Chaos από περιβαλλοντικές ομάδες που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα.


Latest News

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο