Ψέματα και προπαγάνδα καταλογίζουν στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούνται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο διαψεύδει την κυβέρνηση για κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στα 83 δισ. Την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος σχολίαζε ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τα μνημόνια». Όπως είχε σημειώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε κοστολογήσει το πρόγραμμα στα 83 δισ. ευρώ.

Λάδι στην ίδια υπάρχουσα κόντρα, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έριξε η χθεσινή ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών κατά την οποία αναφέρεται ότι προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφορά διαπραγματεύσεων για μισθούς, 35ωρο, 13η σύνταξη και επιστροφή αναδρομικών

Τι και αν στην αξιωματική αντιπολίτευση κοστολογούν το οικονομικό πρόγραμμα στα 5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού το ποσό ανεβαίνει στα 21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας.

Σύμφωνα λοιπόν με τη ΝΔ «μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση είναι ειρωνική αφήνοντας αιχμές πως μέχρι τις εκλογές θα αυξήσουν το ποσό στα 150 δισ. ευρώ. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση για «ψέμα και προπαγάνδα». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σκέρτσο για τη δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε 83 δισ. Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τα ψέματα και να ασχοληθεί με την επόμενη τροποποίηση στο δικό του πρόγραμμα, που μόλις δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές έχει καταντήσει “ράβε – ξήλωνε”».

Υπογραμμίζει ότι «αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας».

Ο λογαριασμός των παρεμβάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στα περί 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό μεταφράζεται σε συνολικό κόστος περίπου 20 δισ. ευρώ για το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Μόνο η ανάκτηση ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κοστίζει περίπου 400 εκατ. Ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, βασική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων προέρχονται από έσοδα φορολογίας υψηλών εισοδημάτων, μερισμάτων κλπ.

Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, το σύνολο από την πλευρά των δαπανών κινείται στην περιοχή των 11-12 δισ. ευρώ το έτος. Το χρόνο. Από την πλευρά των εσόδων, η Φορολόγηση, για παράδειγμα, κατά 90% υπερκερδών των εταιρειών είναι περίπου στα 5 δισ., από την Φορολόγηση μερισμάτων τα εσοδα είναι περίπου 50 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επομένως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κινείται στην περιοχή των 5,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακίνητα: «Όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν» – Διαβεβαιώσεις Ταγαρά και Μπακογιάννη
Ακίνητα |

Ποια κτίρια δεν κινδυνεύουν από το «μπόνους» και την εκτός σχεδίου δόμηση

Ο υφυπουρός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς μίλησε για μεταβατική διέξοδο στο πρόβλημα που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ ο γ.γ. Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι δεν επηρεάζονται οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες

ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία