
Ο αστροφωτογράφος Άντριου ΜακΚάρθι χρειάστηκε να ταξιδέψει τρεις φορές στην έρημο και να αλλάξει τρία σκασμένα λάστιχα, κατάφερε όμως να απαθανατίσει τη στιγμή που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) περνούσε μπροστά από τον μεγαλειώδη δίσκο του Ήλιου.
Ο ISS γυρίζει γύρω από τον πλανήτη 16 φορές την ημέρα και είναι συχνά ορατός για όποιον ξέρει να κοιτάξει και πότε. Πού και πού, το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα περνά ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο, ένα πέρασμα που διαρκεί λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο.
Σύμπαν: Σύννεφο σκόνης ανακαλύφθηκε σε ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του ουρανού
Μπορείτε λοιπόν να διακρίνετε τον σταθμό;

Andrew McCarthy
Ορίστε μια μικρή βοήθεια: ο σταθμός βρίσκεται δίπλα σε μια ηλιακή κηλίδα, μια περιοχή της ηλιακής επιφάνειας που εμφανίζεται σκούρα επειδή είναι ελαφρώς ψυχρότερη από τη γύρω περιοχή.

Andrew McCarthy
Ακόμα δεν τον βλέπετε; Ας ζουμάρουμε λίγο περισσότερο.

Andrew McCarthy
Εδώ είναι, μια φευγαλέα σιλουέτα δίπλα στην ηλιακή κηλίδα.
Για να απαθανατίσει τη διάβαση ο ΜακΚάρθι σημείωσε την ημέρα και την ώρα που ο σταθμός θα περνούσε πάνω από την έρημο της Αριζόνα, περίπου δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το σπίτι του. Την πρώτη φορά, φόρτωσε στο αμάξι εκατοντάδες κιλά εξοπλισμού και οδήγησε μέχρι το προκαθορισμένο σημείο. Έστησε τα τηλεσκόπια και περίμενε, όμως ένα σύννεφο που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή τού χάλασε τα σχέδια.
This shot required using 3 different telescopes and resulted in me getting stranded in the desert with all my equipment (tire blowout) but I’d say it was worth it. Check out the International Space Station whizzing by a sunspot! pic.twitter.com/lmdMt7RFip
— Andrew McCarthy (@AJamesMcCarthy) April 4, 2023
Την επόμενη φορά που αναχώρησε για την έρημο έσκασε το πρώτο λάστιχο και η αποστολή ματαιώθηκε, είπε ο ίδιος στο Insider.
Η τρίτη φορά όμως ήταν η τυχερή. Κάτω από τον καυτό Ήλιο, σε θερμοκρασία 38 βαθμών, ο φωτογράφος χρησιμοποίησε δύο τηλεσκόπια για να τραβήξει τον ISS στο ορατό φάσμα και ένα τρίτο τηλεσκόπιο για να καταγράφει τις εκπομπές υδρογόνου από τη χρωμόσφαιρα, ένα λεπτό στρώμα πλάσματος ανάμεσα στην ορατή επιφάνεια του άστρου (τη φωτόσφαιρα), και το εξωτερικό στρώμα της ατμόσφαιρας (το στέμμα).
Έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες επιμέρους φωτογραφίες, ο ΜακΚάρθι πήρε το δρόμο του γυρισμού προς το σπίτι, του έσκασε όμως και τρίτο λάστιχο.
Όταν τελικά επέστρεψε, ο ΜακΚάρθι συνδύασε στον υπολογιστή τις επιμέρους εικόνες για να συνθέσει την τελική, θεαματική εικόνα.
Φρόντισε επίσης να αλλάξει όλα τα παλιά λάστιχα του αυτοκινήτου.
Πηγή: in.gr


Latest News

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη