Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις και να προκαλούν νευρικότητα, καθώς και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προανήγγειλε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,5%, με τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,29% στις 7.741 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,37% στις 15.896 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,49% στις 7.361 μονάδες.
Σε αυξημένη επαγρύπνηση παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς δεν εξέλιπαν οι παράγοντες που μπορεί πυροδοτήσουν εκ νέου τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, ένας από τους οποίους είναι η αύξηση των μισθών. Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Nikkei, εξηγώντας πως, όσον αφορά τις επόμενες αποφάσεις της τράπεζας για τα επιτόκια, είναι συνάρτηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, της δυναμικής του δομικού πληθωρισμού και της δύναμης της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. «Αυτό θα υπαγορεύσει τις αποφάσεις μας στο μέλλον», τόνισε.
Σε επίπεδο τίτλων, η ABN Amro υποχώρησε κατά 3%, αν και σημείωσε άλμα 77% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, με την ολλανδική τράπεζα να λαμβάνει βοήθειες από την αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του κόστους.
Επίσης, η Alstom υποχώρησε κατά 2%, παρά το γεγονός ότι βελτίωσε το guidance για το τρέχον οικονομικό έτος, με τη γαλλική εταιρεία κατασκευής τρένων να προσθέτει ότι η δυναμική της αγοράς παραμένει πολύ θετική με ένα αυξανόμενο ρυθμό παραγγελιών. Ωστόσο, καθυστέρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους της κατά ένα έτος λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Τα μακροοικονομικά της ημέρας
Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε περαιτέρω και έφτασε στο 7,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία και επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά ευρήματα. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διευρύνθηκε κατά 0,4%.
Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν τον πληθωρισμό. Οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά 21,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα 17,2% την ίδια περίοδο. Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 7,6% έναντι του προηγούμενου έτους και κατά 0,6% έναντι του Μαρτίου.
«Ο ρυθμός πληθωρισμού εξασθένησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο… Τα τρόφιμα παραμένουν ο ισχυρότερος μοχλός αύξησης των τιμών μεταξύ των αγαθών και των υπηρεσιών στο καλάθι αγορών τον Απρίλιο», σημείωσε η πρόεδρος της Destatis, Ruth Brand.
Latest News
Στο «ράλι του Άη Βασίλη» προσδοκούν οι επενδυτές καθώς οι μετοχές ρίχνουν ταχύτητα
Οι αγορές δίχνουν αισιοδοξία για ένα santa rally, αν και αρκετά είναι τα δεδομένα που δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση
Θετικό το αφήγημα για το ΧΑ και για το 2025 - Τι λένε οι αναλυτές
Το θετικό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τις ελληνικές μετοχές στο επίκεντρο των επενδυτών και το 2025
Οι «εκ Δυσμάς» κίνδυνοι για το ελληνικό χρηματιστήριο και το ερωτηματικό των 12 δισ.
Το σήμα που έδωσε η Federal Reserve μέσα στην εβδομάδα για λιγότερες μειώσεις επιτοκίου μέσα στο 2025 ήταν ένα reality check για όλες τις αγορές παγκοσμίως
Μεγάλη ανατροπή με ισχυρά κέρδη στη Wall Street
H Wall Street έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία και ροκάνισαν τις απώλειες της εβδομάδας
Τραμπ και Fed «απογειώνουν» το δολάριο
Το δολάριο οδεύει να κλείσει το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οχτώ χρόνων
Ομόλογα ΗΠΑ: Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις
Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο
Beta Χρηματιστηριακή: Οι καταλύτες του ΧΑ το 2025 – Τα top picks
Σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει τις προϋποθέσεις αναβάθμισης
Μάζεψαν τις απώλειες οι ευρωαγορές - Βουτιά για Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,78% στις 502,71 μονάδες
Άντεξε το «οχυρό» των 1.450 μονάδων - Έκρηξη συναλλαγών στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 1.452,50 μονάδες
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική