Tον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ε.Ε. αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας – AggregateEU που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Σε αυτόν τον πρώτο διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήματα για συνολική ζήτηση φυσικού αερίου, ποσότητας 11,625 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων), η οποία περιλαμβάνει 2.781 bcm Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και 9.554 bcm φυσικό αέριο μέσω αγωγού.
Τρέχει να προλάβει τον επόμενο Χειμώνα – Νέες πρωτοβουλίες ΕΕ για φθηνή ενέργεια
Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, καλούνται τώρα να ανταποκριθούν σε αυτόν τον διαγωνισμό υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου. Αυτός ο πρώτος γύρος διαγωνισμού θα καλύψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε: «Με το AggregateEU, δημιουργήσαμε μια νέα αγορά στην Ευρώπη, η οποία θα αυξήσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ενόψει του επόμενου χειμώνα και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθηκών αερίου μας. Αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία για τους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους.»
Η κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ε.Ε. εισήχθη ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ε.Ε. να σταματήσει σταδιακά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Η κοινή αγορά φυσικού αερίου είναι ανοιχτή σε όλα τα κράτ- μέλη και στην Ενεργειακή Κοινότητα της Ε.Ε. (Ουκρανία, Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο και Σερβία).
Σύμφωνα με την Επιτροπή, περαιτέρω διαγωνισμοί θα ακολουθήσουν τις επόμενες ασκήσεις συγκέντρωσης ζήτησης, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Μέχρι στιγμής, περίπου 107 εταιρείες έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου μέσω του AggregateEU.
Latest News
Βενεζουέλα: Αύξηση 15% στις εξαγωγές πετρελαίου - O ρόλος της Chevron
Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα με 442.000 bpd
Μανιάτης: Κίνδυνος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου λόγω τουρκικών απειλών
Το έργο GSI χρηματοδοτείται με 657,9 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης
Με ένα κλικ από το gov.gr η αλλαγή παρόχου ενέργειας
Συγκατάθεση μέσω του gov.gr θα δίνουν οι πολίτες για τη σύναψη συμβολαίου και την αλλαγή παρόχου ενέργειας
Πόλεμος παρόχων για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Πόσο συμφέρουν
Στροφή των καταναλωτών στα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Ένας στους τρεις πελάτες παρόχων με σταθερές χρεώσεις - Τι δείχνει η σύγκριση των «σταθερών» με τα ειδικά ή «πράσινα»
Οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο - Η τιμή του πράσινου τιμολογίου
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ
Στόχος δυτικών κυρώσεων το μοναδικό διυλιστήριο της Σερβίας - Τι ζητά από τις ΗΠΑ
Η Gazprom Neft και η Gazprom έχουν μερίδια σημαντικά στην εταιρεία που λειτουργεί στη Σερβία και έχει τεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ
Γυρνάει την πλάτη στον Τραμπ ο ΟΠΕΚ+ - Διατηρεί το υπάρχον σχέδιο παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής σε μηνιαία στάδια από τον Απρίλιο
Ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια «μεγάλοι νικητές» των δασμών Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ προσφέρουν σε ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ
Θα μπορούσε το φθηνό ρωσικό αέριο να επιστρέψει στην Ευρώπη; Τα υπέρ και τα κατά
Η πρόταση αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ΕΕ και εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ