
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την υποβολή μιας φορολογικής δήλωσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύντομα σε θέση να διαπιστώνει εάν η δήλωση αυτή είναι αληθής ή ανακριβής! Επιπλέον, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ένα νέο «εργαλείο» του νέου TaxisNet θα εντοπίζει πισίνες στον δορυφορικό χάρτη της χώρας, δίνοντας γεωγραφικές συντεταγμένες που θα επιτρέπουν, μέσω διασταυρώσεων με το Κτηματολόγιο, να εντοπίζονται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και να ελέγχεται εάν οι πισίνες τους έχουν δηλωθεί!
Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών. Αναμένεται δε να κυριαρχήσει σε τρεις σημαντικούς τομείς, όπως είναι η Φορολογία, η Διαύγεια και η Απόδοση Ιθαγένειας.
ΑΑΔΕ: Ψηφιακά τα αιτήματα και για τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων
Με αιχμή τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τα έργα στους τομείς αυτούς, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται στην «Πρόσκληση 4» της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, που «άνοιξε» πριν λίγες μέρες, με στόχο να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
Οπως έχει τονίσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, «το πρόγραμμα Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027 συμβάλλει στο να τρέξουν γρήγορα και αποτελεσματικά έργα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με στόχο ένα σύγχρονο Δημόσιο».
Το «νέο TAXIS»
Στο TAXIS δρομολογείται πλέον η εκτεταμένη αναβάθμιση τριών πληροφοριακών συστημάτων φορολογίας και ο επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός της ΑΑΔΕ, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.
Το «νέο Taxis» θα ενσωματώνει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και Data Mining για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι μόνο. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να εντοπίζουν αμέσως (με την κατάθεσή τους) ποιες φορολογικές δηλώσεις είναι αληθείς και ποιες ψευδείς ή ακόμα και να ελέγχουν «έξυπνα» τις κινήσεις των φορολογουμένων σε σχέση με την ύπαρξη «κρυφών» περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικότερα, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί δεδομένα από μια τεράστια δεξαμενή πληροφοριών και στοιχείων για τα εισοδήματα, την ακίνητη και κινητή περιουσία, τις δαπάνες, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα, αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις. Θα ανιχνεύονται σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ οι φορολογούμενοι θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη συμπεριφορά τους, όπως «στρατηγικός κακοπληρωτής», «πιθανότητα φοροδιαφυγής».
Και σε εφαρμογή για κινητά
Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ήδη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με στόχο να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών, απλοποιώντας τη διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό προφίλ τους, να πληρώνουν τις οφειλές τους και να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσωποποιημένες ειδοποιήσεις για επερχόμενες υποχρεώσεις τους.
Ουσιαστικά, η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί και ως φορολογικό ημερολόγιο. Ο επαγγελματίας, για παράδειγμα, θα λαμβάνει ενημερώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Εάν π.χ. μέχρι τις 30 Μαΐου δεν έχει πληρώσει τον ΦΠΑ, θα λαμβάνει μήνυμα υπενθύμισης. Το ίδιο θα γίνεται για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή για κάποιον οφειλέτη που έχει ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις.
Γρήγορη απόδοση Ιθαγένειας
Πρόκειται για ένα έργο ύψους 6,6 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τον πυλώνα του ψηφιακού μετασχηματισμού των υπηρεσιών της Ιθαγένειας και για το οποίο επίσης η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του 2023. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, οι αιτούντες την ελληνική ιθαγένεια, πλέον θα ταυτοποιούνται και θα καταθέτουν την αίτησή τους μέσω του gov.gr. με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία του αιτούντος.
Η «νέα Διαύγεια»
Η Δι@ύγεια, που μετρά περισσότερα από 12 χρόνια ζωής, έχει έως σήμερα αναρτημένα σχεδόν 56 εκατομμύρια έγγραφα! Ομως, οι τεχνολογικές και θεσμικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR), επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή της.
Το έργο για τη Δι@ύγεια της επόμενης δεκαετίας, ύψους 4,9 εκατ. ευρώ θα αξιοποιεί πλέον τα δεδομένα (περιεχόμενο) και όχι τα έγγραφα (που σήμερα είναι σε μορφή PDF), καθώς και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συμφωνία με το GDPR, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των πολιτών. Η μετατροπή των εγγράφων από PDF σε απλά δεδομένα θα επιτρέπει την αυτόματη επεξεργασία τους και θα βελτιώσει την «αναζήτησή» τους στη Διαύγεια, παρέχοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να αντλεί εύκολα και γρήγορα συγκεντρωτικά στοιχεία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Οι 20 παροχές σε είδος και σε χρήμα που είναι αφορολόγητες - Αναλυτικά η λίστα
Το πλαίσιο αυτών των απαλλαγών εμπλουτίστηκε και προσαρμόστηκε στις προβλέψεις του νόμου για τα επαγγελματικά ταμεία και τις αντίστοιχες εισφορές

Ξεκίνησε η δοκιμαστική εφαρμογή του «Εργάνη ΙΙ» - Οι αλλαγές που φέρνει
Η λειτουργία του «Εργάνη ΙΙ» θα είναι δοκιμαστική για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση και να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Μία στις τέσσερις δηλώσεις με επιστροφή φόρου - Υποβάλλονται 53.000 την ημέρα
Τι δείχνουν τα στοιχεία εκκαθάρισης τον πρώτο μήνα υποβολής - Στα 1.503 ευρώ ο μέσος πρόσθετος φόρος – στα 342 ευρώ η μέση επιστροφή

Ρεκόρ υποβολής των δηλώσεων - Τρέχουν οι φορολογούμενοι για την έκπτωση 4%
Πάνω από τις προσδοκίες οι φορολογικές δηλώσεις - Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου

Ο «μεγάλος αδελφός» της ΑΑΔΕ πηγαίνει σε βαπτίσεις, γάμους και δεξιώσεις
Πρόκειται για το «ψηφιακό μάτι» ή το ψηφιακό πελατολόγιο από την ΑΑΔΕ, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Δευτέρα

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βία και παρενόχληση στην εργασία - Οι κλάδοι
Σε υψηλό επίπεδο το ποσοστό επίλυσης των εργατικών διαφορών βίας και παρενόχλησης στην εργασία - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας

Φακέλωμα και κυνήγι οφειλετών με καταιγίδα κατασχέσεων
Στενό μαρκάρισμα σε πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους με χρέη στην εφορία. Το χέρι της εφορίας έφθασε σε σχεδόν μισό εκατομμύριο λογαριασμούς το 2024

Λουκέτα και πρόστιμα της ΑΑΔΕ σε γνωστές ταβέρνες και εστιατόρια για μη έκδοση αποδείξεων
Η ΑΑΔΕ επέβαλε λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων και προστιμα για μη διασύνδεση POS

Ξηλώνεται το πουλόβερ του τεκμαρτού εισοδήματος
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες