Χιλιάδες συναλλαγές τα τελευταία χρόνια οφείλονται στις αγορές που γίνονται για την απόκτηση της Golden Visa σε χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με έρευνα του «Digital Émigré», αποτελεί μια λανθασμένη αντίληψη ότι η Χρυσή Βίζα είναι μόνο για τους εξαιρετικά πλούσιους και κάποιος μπορεί να εκπλαγεί αν ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλά προσιτά προγράμματα διαμονής επενδυτών σε όλη την Ευρώπη, πολύ κοντά σε κάποιον με κεφάλαια από την πώληση ενός μέτριου ακινήτου στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ, για παράδειγμα.
Τα περισσότερα προγράμματα Golden Visa της ΕΕ επιτρέπουν στους επενδυτές να αποκτήσουν άδεια διαμονής σε μια χώρα με αντάλλαγμα να κάνουν μια σημαντική επένδυση εκεί. Αυτή η επένδυση είναι συνήθως σε ακίνητα, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σε άλλες μορφές, όπως ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ή κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, κρατικά ομόλογα ή δωρεές σε έργα τέχνης.
Ποια ξένα πορτοφόλια αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα – Οι κορυφαίες 5 χώρες [πίνακες]
Μετά από έναν ορισμένο αριθμό ετών, οι επενδυτές της Χρυσής Βίζας της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ιθαγένεια της χώρας. Αλλά δεν είναι όλες οι Golden Visa ίδιες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές διαδρομές για την απόκτηση ευρωπαϊκής κατοικίας μέσω επένδυσης.
Οι 7 πιο φτηνές Golden Visa στην Ευρώπη
1. Πρόγραμμα μόνιμης διαμονής στη Μάλτα (MPRP) – Βασικό κόστος: 100.000 ευρώ
Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε την άνοιξη του 2021 και επιτρέπει στους επιτυχόντες αιτούντες και τις οικογένειές τους να λάβουν μόνιμη διαμονή στον χώρο Σένγκεν, χωρίς απαιτήσεις φυσικής παραμονής στη Μάλτα. Με το MPRP, δεν είστε υποχρεωμένοι να αγοράσετε ένα ακίνητο, αλλά μπορείτε απλώς να νοικιάσετε ένα. Αφού διατηρήσετε τη διαμονή σας για πέντε χρόνια, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για μαλτέζικη υπηκοότητα.
Με μόλις 100.000 ευρώ, το MPRP είναι πολύ φθηνότερο από το γνωστό επενδυτικό πρόγραμμα υπηκοότητας της Μάλτας, το οποίο ξεκινά από 600.000 ευρώ και οδηγεί σε διαβατήριο σε περίπου 18 μήνες. Ωστόσο, τα 100.000 ευρώ είναι δωρεά προς την κυβέρνηση της Μάλτας και δεν μπορείτε να τα ανακτήσετε όπως θα κάνατε με μια κανονική επένδυση.
Επιπλέον, οι αιτούντες για το MPRP πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 500.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων ακινήτων, επενδύσεων ή αποταμιεύσεων). Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για κάποιους.
Πλεονεκτήματα: Χαμηλό κόστος επένδυσης, Δεν απαιτείται φυσική παραμονή, Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ακίνητο, Περιλαμβάνει την άμεση οικογένεια, καθώς και γονείς ή παππούδες, Μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση για μαλτέζικη υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια
Μειονεκτήματα: Τα 100.000 ευρώ είναι ένα κόστος που δεν μπορεί να ανακτηθεί, Απαιτείται επίσης απόδειξη συνολικού ενεργητικού τουλάχιστον 500.000 ευρώ
2. Golden Visa Ελλάδας – Βασικό κόστος: 250.000 ευρώ (ανακοινώθηκε η αύξηση του ποσού στα 500.000 ευρώ)
Η Golden Visa της Ελλάδας είναι δημοφιλής επειδή είναι μια από τις φθηνότερες στην Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες διαδρομές, αλλά η επιλογή με το χαμηλότερο κόστος είναι η αγορά κατοικίας. Το ελάχιστο όριο εδώ είναι 250.000 ευρώ, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ανακοινώσει ότι το ελάχιστο όριο επένδυσης θα διπλασιαστεί σε 500.000 ευρώ και θα ισχύει μόνο για ακίνητα σε προνομιακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Με την ελληνική Χρυσή Βίζα, δεν χρειάζεται να ζείτε πραγματικά στην Ελλάδα για να διατηρήσετε το καθεστώς διαμονής σας. Αλλά αν σκοπεύετε να κάνετε τελικά αίτηση για ελληνική υπηκοότητα, θα χρειαστεί να περνάτε τουλάχιστον 183 ημέρες το χρόνο στην ελληνική επικράτεια. Το χρονοδιάγραμμα της ελληνικής υπηκοότητας είναι 7 χρόνια. Θα χρειαστείτε επίπεδο Β1 στην ελληνική γλώσσα.
Πλεονεκτήματα: Μία από τις φθηνότερες Golden Visa της Ευρώπης, Προσιτοί φόροι και νομικά τέλη, Δεν χρειάζεται να ζεις στην Ελλάδα για να διατηρήσεις το καθεστώς διαμονής
Μειονεκτήματα: Μακρύ χρονοδιάγραμμα υπηκοότητας, Υψηλές γλωσσικές απαιτήσεις
3. Πορτογαλία Βίζα Highly Qualified Activity (HQA) – Βασικό κόστος: 175.000 ευρώ
Η πιο πρόσφατη βίζα επενδυτών της Πορτογαλίας, η βίζα Highly Qualified Activity (HQA) δεν είναι μια Golden Visa της ΕΕ αυτή καθαυτή, αλλά προσφέρει πολλά από τα οφέλη. Για μια χαμηλή επένδυση 175.000 ευρώ, ο επενδυτής έχει τις ίδιες απαιτήσεις φυσικής διαμονής με τον κάτοχο της Golden Visa και το ίδιο χρονοδιάγραμμα για την πορτογαλική υπηκοότητα.
Η Πορτογαλία HQA Visa έχει σχεδιαστεί για επιχειρηματίες που επιθυμούν να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν μια startup με γνώμονα την έρευνα μέσω ενός πορτογαλικού πανεπιστημίου.
Η αίτηση απαιτεί δύο βασικά στοιχεία: Ίδρυση πορτογαλικής εταιρείας και συνεργασία με ένα πορτογαλικό πανεπιστήμιο για την υλοποίηση του έργου
Πλεονεκτήματα: Χαμηλότερο κόστος επένδυσης από οποιαδήποτε Golden Visa, χαμηλές γλωσσικές απαιτήσεις για ιθαγένεια, χαμηλή φυσική παραμονή: μόνο 7 ημέρες το χρόνο
Μειονεκτήματα: Ανάγκη για ενεργή συμμετοχή εάν θέλετε να δημιουργήσετε έσοδα
4. Πορτογαλία Golden Visa Πολιτιστικής Παραγωγής – Βασικό κόστος 250.000 ευρώ και 200.000 ευρώ
Στις 16 Φεβρουαρίου 2023, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε το τέλος του προγράμματος Golden Visa. Ωστόσο, είναι ακόμα αβέβαιο ποιες διαδρομές θα επηρεαστούν και με ποιον τρόπο.
Η Golden Visa Πολιτιστικής Παραγωγής αποτελεί μέρος της επενδυτικής διαδρομής για τις τέχνες και την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτή η διαδρομή θεωρείται συνήθως ως επιλογή που βασίζεται σε δωρεές, αλλά η θεώρηση πολιτιστικής παραγωγής είναι διαφορετική.
Με βάση την επένδυση στην παραγωγή πορτογαλικών ταινιών μεγάλου μήκους, αυτή η διαδρομή προσφέρει στον επενδυτή εγγυημένη ετήσια απόδοση 4%. Αυτό είναι δυνατό επειδή η ταινία προπωλείται σε μέσα ενημέρωσης και άλλα κανάλια διανομής.
Πλεονεκτήματα: Φθηνότερη διαδρομή χρυσής βίζας της Πορτογαλίας, Καθεστώς απαλλαγής φόρου, Εγγυημένη ετήσια απόδοση 4%, Χωρίς έξοδα συντήρησης ή συμβολαιογραφικές αμοιβές
Μειονεκτήματα: Δεν σας παρέχει ένα μέρος για να ζήσετε στην Πορτογαλία
5. Πορτογαλία Golden Visa ακίνητης περιουσίας 1 – Βασικό κόστος 280.000 ευρώ
Το πρόγραμμα Golden Visa της Πορτογαλίας είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο δημοφιλή προγράμματα Golden Visa στην Ευρώπη, ενώ προσφέρει οκτώ διαφορετικές διαδρομές.
Συνολικά, όλα τα δρομολόγια Golden Visa της Πορτογαλίας προσφέρουν τον ίδιο εξαιρετικό συνδυασμό ευελιξίας, χαμηλών ελάχιστων απαιτήσεων διαμονής, δυνατότητας σημαντικών φορολογικών πλεονεκτημάτων, σύντομου χρονοδιαγράμματος για την υπηκοότητα και εύκολων γλωσσικών απαιτήσεων για την υπηκοότητα.
Η εγκατάσταση σε περιοχή χαμηλής πυκνότητας απαιτεί ελάχιστη επένδυση 280.000 ευρώ σε ακίνητα κατάλληλα για αποκατάσταση. Αυτό αφορά στις πιο αγροτικές περιοχές στην κεντρική Πορτογαλία και είναι δύσκολο να βρεθούν κατάλληλα ακίνητα.
Οι επενδυτές μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση στη Golden Visa στο επίπεδο των 280.000 ευρώ, επενδύοντας σε ένα έργο ανάπτυξης ξενοδοχείων σε περιοχή χαμηλής πυκνότητας.
Πλεονεκτήματα: Χαμηλό κόστος επένδυσης, μία από τις φθηνότερες Χρυσές Βίζες της ΕΕ, Γρήγορο χρονοδιάγραμμα για την υπηκοότητα, Χαμηλές γλωσσικές απαιτήσεις για ιθαγένεια, Χαμηλή φυσική παραμονή: μόνο 7 ημέρες το χρόνο
Μειονεκτήματα: Δύσκολο να βρεθούν ακίνητα σε μια περιοχή αποκατάστασης και χαμηλής πυκνότητας μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί, Οι περιοχές χαμηλής πυκνότητας είναι συνήθως αγροτικές και ενδέχεται να μην απευθύνονται σε ξένους επενδυτές
6. Πορτογαλία Golden Visa ακίνητης περιουσίας 2 – Βασικό κόστος 350.000 ευρώ
Αυτή είναι άλλη μια από τις φθηνότερες Golden Visa, που επιτρέπει την πρόσβαση στην Πορτογαλία επενδύοντας τουλάχιστον 350.000 ευρώ σε ακίνητα. Σε αυτό το όριο, δεν περιορίζεται κάποιος σε περιοχές χαμηλής πυκνότητας, αν και ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες στην Πορτογαλία – όπως η Λισαβόνα, το Πόρτο και οι παράκτιες περιοχές του Αλγκάρβε – έχουν αφαιρεθεί εντελώς από το πρόγραμμα.
Πλεονεκτήματα: Χαμηλό κόστος επένδυσης, Χαμηλές γλωσσικές απαιτήσεις, Χαμηλή φυσική παραμονή: μόνο 7 ημέρες το χρόνο, Επιλογή να επενδύσετε φτηνά στη Μαδέρα, μια από τις πιο καυτές αγορές ακινήτων της Πορτογαλίας
Μειονεκτήματα: Οι κατάλληλες συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν, Η διαδικασία αποκατάστασης μπορεί να περιλαμβάνει σημαντική πολυπλοκότητα, Κίνδυνος απροσδόκητων νομικών ζητημάτων που προκύπτουν από εργασίες αποκατάστασης
7. Golden Visa Λετονίας – Βασικό κόστος 250.000 ευρώ
Η τελική επιλογή είναι κάπως λιγότερο γνωστή: η Golden Visa για τη Λετονία. Μία από τις φθηνότερες στην Ευρώπη, επιτρέπει στους επιτυχόντες να εξασφαλίσουν διαμονή στη Λετονία για τουλάχιστον 250.000 ευρώ, επενδύοντας σε ακίνητα ή κρατικά ομόλογα. Υπάρχει επίσης μια πρόσθετη χρέωση 25.000 €, ή 5% της αξίας της ακίνητης περιουσίας (όποιο είναι υψηλότερο).
Οι κάτοχοι επενδυτικής βίζας χρειάζεται μόνο να επισκέπτονται τη χώρα μία φορά το χρόνο για να διατηρήσουν το καθεστώς διαμονής τους. Αυτό περιλαμβάνει τα δικαιώματα διαμονής, εργασίας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στη Λετονία, καθώς και ελεύθερα ταξίδια στη ζώνη Σένγκεν.
Αν και είναι μια από τις φθηνότερες Χρυσές Βίζες στην Ευρώπη, η Λετονία δεν είναι μια ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν υπηκοότητα ΕΕ. Για αρχή, μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα μόνο αφού είστε μόνιμος κάτοικος για πέντε χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα χρειαστείτε πέντε χρόνια προσωρινής διαμονής με τη Βίζα Επενδυτή για να φτάσετε στο καθεστώς μόνιμης διαμονής, το συνολικό χρονοδιάγραμμα για τη λετονική υπηκοότητα είναι τουλάχιστον 10 χρόνια.
Επιπλέον, η Λετονία δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα (θα πρέπει να αποποιηθείς την παλιά σου), εκτός από τους υπάρχοντες πολίτες της ΕΕ, συν τους πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών ή της Νέας Ζηλανδίας, της Βραζιλίας και της Αυστραλίας. Η Λετονία έχει επίσης αυστηρές γλωσσικές απαιτήσεις για την ιθαγένεια, απαιτώντας από όλους τους αιτούντες να μιλούν «άπταιστα» τα λετονικά.
Πλεονεκτήματα: Μία από τις φθηνότερες χρυσές βίζες της Ευρώπης, Προσφέρει δυνατότητα απόκτησης ακίνητης περιουσίας συν την επιλογή κρατικών ομολόγων
Μειονεκτήματα: Μακρύ χρονοδιάγραμμα για την υπηκοότητα (10 χρόνια), Δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα (εκτός από υπάρχοντες πολίτες της ΕΕ, συν τους πολίτες των χωρών του ΝΑΤΟ κ.α., Αυστηρές απαιτήσεις γλώσσας και εξετάσεις υπηκοότητας
Latest News
«Ανάσα» για Airbnb - Πανηγυρίζει ο STAMA για τη διάσωση 20.000 ακινήτων
To τελικό κείμενο το νομοσχεδίου για τα Airbnb δικαιώνει τις θέσεις του Stama
Στο παραπέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα Airbnb - Ποια ακίνητα σώζονται, ποια κόβονται
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στα Airbnb ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων
Κυρανάκης: Στο Κτηματολόγιο όλες οι συναλλαγές για τα ακίνητα
O κ. Κυρανάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουν ψηφιοποιηθεί περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες από τα υποθηκοφυλακεία
Οι τρεις καταλύτες στην αγορά ακινήτων φέτος - Ποιες περιοχές ευνοούνται
Σε ανοδική τροχιά και το 2025 η αγορά στα ακίνητα – Τι δηλώνουν ειδικοί του κλάδου
Στην «ουρά» πάνω από 8.000 για «Χρυσή Βίζα» - Δέλεαρ οι τιμές των ακινήτων [γραφήματα]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την Χρυσή Βίζα - Πού έχει δοθεί παράταση
Νέα μάχη για τα «μπόνους» δόμησης στα νότια προάστια – Τι διακυβεύεται
Τι ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις επιστολές της προς τον Δήμο Αλίμου για την αναστολή 43 οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
Χαμηλές πτήσεις στις αιτήσεις για την απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας σε καταπατημένα
Συνολικά 4.500 αιτήσεις για καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην πλατφόρμα αλλά μόνο για 100 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή
Cardico, Λαϊνόπουλος, Κορασίδης: Πόσο πουλήθηκαν τα ακίνητα διαμάντια μετά την πτώχευση
Από το παλάτι των ξηρών καρπών της Cardico έως το στρατηγείο του Λαϊνόπουλου και το κατάστημα ναυαρχίδα του Κορασίδη στον Πειραιά – Μαγνήτης για τους επενδυτές
Τα «κρυφά» τετραγωνικά στο μάτι της ΑΑΔΕ
Ξεκινά διασταύρωση στοιχείων από το Κτηματολόγιο και το Ε9 - 10+5 ερωτήσεις – απαντήσεις με όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 20% για κατοικίες - Δικαιούχοι και διαδικασία χορήγησης
Τα τέσσερα βήματα για τη διαδικασία χορήγησης της μείωσης ΕΝΦΙΑ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις