Σε μία απίθανη ανακάλυψη που προκάλεσε έκπληξη προσχώρησαν αρχαιολόγοι στον βυθό της Μεσογείου στην Κροατία καθώς εντόπισαν έναν υποθαλάσσιο δρόμο που χρονολογείται πριν από 7.000 χρόνια και τη Λίθινη Εποχή, ο οποίος μάλιστα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Οι αρχαιολόγοι προέβησαν σε αυτή την ανακάλυψη αφού προχώρησαν στην ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών από την πλέον βυθισμένη πόλη της Νεολιθικής Εποχής, Σολίνε η οποία αποκαλύφθηκε το 2021 στο νησί Κορτσούλα στην κροατική ακτή.

Ιστορική σκούνα του 1917 οδηγείται σε διαλυτήριο [εικόνες]

Μάλιστα το επικρατέστερο σενάριο είναι η συγκεκριμένη οδός να ένωνε το Κορτσούλα με τη Σολίνε, ένα τεχνητό κομμάτι γης, το οποίο αποτελούσε «σπίτι» του αρχαίου πολιτισμού Hvar, που κυριάρχησε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής και πλέον όμως βρίσκεται 4-5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Αδριατικής.

Η Κορτσούλα είναι κομμάτι του αρχιπελάγους της Αδριατικής που βρισκόταν στην ενδοχώρα ωστόσο όταν άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων το 12.000 π.Χ., δημιουργήθηκε περίπου πριν 8.000 χρόνια η τωρινή μορφολογία του εδάφους.

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η Σολίνα εντοπίστηκε όταν δορυφορικές φωτογραφίες υποδείκνυαν κάτι που έμοιαζε με ανθρώπινο δημιούργημα στον βυθό γύρω από το Κορτσούλα. Έτσι ο αρχαιολόγος, Μάτε Πέριτσα, του Πανεπιστημίου του Ζαντάρ μαζί με τους συναδέλφους του αποφάσισαν να κάνουν κατάδυση στην περιοχή για μία πιο κοντινή ματιά.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, οι ειδικοί εντυπωσιάστηκαν καθώς εντόπισαν τους τοίχους ενός αρχαίου οικισμού που έμοιαζε να συνδέεται με το νησί από μία στενή λωρίδα εδάφους.

Μάλιστα όπως πιστεύουν οι επιστήμονες τα νησιά που υπάρχουν γύρω από αυτόν τον δρόμο της Λίθινης Εποχής ήταν ο λόγος που κατάφερε να προστατευτεί για χιλιετίες από τα ισχυρά κύματα της Μεσογείου.

«Το ευτυχές γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη περιοχή, σε αντίθεση με άλλα σημεία της Μεσογείου, είναι ασφαλής από μεγάλα κύματα καθώς πολλά νησιά προστατεύουν την ακτή. Αυτό σίγουρα βοήθησε να διατηρηθεί το σημείο από τη φυσική καταστροφή», είπε ο Πέριτσα όταν έκανε την πρώτη ανακάλυψη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο δρόμος είχε κατασκευαστεί από τον πολιτισμό Hvar-Lisičići ως ένας τρόπος μετάβασης από το Σολίνε στην Κορτσούλα, έναν πολιτισμό της Νεολιθικής Εποχής που έζησε στις ακτές της Αδριατικής και πήρε το όνομά της από το νησί Hvar.

«Οι άνθρωποι περπάτησαν σε αυτό τον δρόμο σχεδόν πριν 7.000 χρόνια»

Η ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα ξύλινων ευρημάτων που έχουν διατηρηθεί από εκείνη την εποχή υποδεικνύουν ότι ο οικισμός Σολίνε χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ.

«Οι άνθρωποι περπάτησαν σε αυτό τον δρόμο σχεδόν πριν 7.000 χρόνια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook, το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ.

Παρόλο που ο δρόμος ήταν καλυμμένος από στρώματα θαλάσσιας λάσπης, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είχε κατασκευαστεί με επιδεξιότητα με λίθινες πλάκες και έχει έκταση περίπου τέσσερα μέτρα.

Πάντως σύμφωνα με τη Daily Mail οι ανακαλύψεις δεν σταμάτησαν εκεί καθώς η ίδια ερευνητική ομάδα εντόπισε έναν άλλο υποθαλάσσιο οικισμό στην απέναντι πλευρά από το Κορτσούλα, αλλά και αντικείμενα των ανθρώπων της Λίθινης Εποχής.

«Χειροποίητα αντικείμενα της Νεολιθικής Εποχής όπως λεπίδες, λίθινα τσεκούρια και απομεινάρια από θυσίες, εντοπίστηκαν στο σημείο», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο νέος οικισμός που ανακαλύφθηκε επίσης κατοικήθηκε από τον πολιτισμό Hvar. Η τοποθεσία του νησιού Hvar στο κέντρο των θαλάσσιων οδών της Αδριατικής, έχει κάνει το νησί ένα διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου για τη Μεσόγειο.

Οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο πολιτισμός Hvar της Λίθινης Εποχής πιθανότατα καθιέρωσε εμπορικούς δεσμούς με το νησί και με τις ακτές της ανατολικής Μεσογείου, στις περιοχές της σημερινής δυτικής Ασίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus