Η πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα απειλήσει κυρίως τους εργαζόμενους σε γραφεία και θα δημιουργήσει «έναν σημαντικό αριθμό losers» την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έναν από τους συνιδρυτές της εταιρείας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, εκ των πρωτοπόρων στην εν λόγω τεχνολογία.

«Αναμφισβήτητα, πολλά από τα καθήκοντα στον κόσμο των εργαζόμενων στα γραφεία θα μοιάζουν πολύ διαφορετικά τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια … θα υπάρξει ένας σοβαρός αριθμός χαμένων [και αυτοί] θα είναι πολύ δυσαρεστημένοι, πολύ ταραγμένοι», δήλωσε ο Μουσταφά Σουλεϊμάν, από το βήμα του Bridge Forum της GIC στο Σαν Φρανσίσκο σήμερα Τρίτη. Ο Σουλεϊμάν αποχώρησε από την DeepMind πέρυσι και δημιούργησε τη δική του επιχείρηση chatbot, την Inflection AI.

Google: Οι διαδικτυακές αναζητήσεις αναβαθμίζονται με τεχνητή νοημοσύνη

Ο ενθουσιασμός για την πρόοδο της τεχνολογίας μετριάζεται από τους φόβους ότι καθώς τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης εισβάλλουν στα πάντα, από την ιατρική διάγνωση μέχρι τη διδασκαλία και τη συγγραφή κειμένων, μια σειρά από θέσεις εργασίας θα εξαλειφθούν.

Πρόσφατη έρευνα της Goldman Sachs προέβλεψε ότι η πρόοδος στη γεννητική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% σε βάθος χρόνου 10 ετών εξαιτίας της αυξημένης παραγωγικότητας. Θα μπορούσε όμως να προκαλέσει «σημαντική αναστάτωση» στο εργατικό δυναμικό, με έως και 300 εκατ. θέσεις εργασίας να είναι δυνητικά εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση.

Σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να σκεφτούν πώς θα υποστηρίξουν εκείνους των οποίων οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν, με το καθολικό βασικό εισόδημα να αποτελεί μια πιθανή λύση: «Χρειάζεται υλική αποζημίωση. Είναι ένα πολιτικό και οικονομικό μέτρο για το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά».

Οι startups τεχνητής νοημοσύνης έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα τεχνολογικά άλματα τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ οι μεγάλες εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά δισ. δολαρίων στις νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου. Η Microsoft επένδυσε στην κατασκευάστρια του ChatGPT, OpenAI, νωρίτερα φέτος, αποτιμώντας την εταιρεία σε περίπου 30 δισ. δολάρια.

Η εμφάνιση μιας σειράς εργαλείων όπως το ChatGPT -τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να παράγουν μια σειρά από κείμενα, εικόνες ή βίντεο με φυσική γλώσσα- έφεραν στο προσκήνιο τη «γεννητική τεχνητή νοημοσύνη», δημιουργώντας μια νέα μόδα στην επενδυτική κοινότητα στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η Google, η οποία εξαγόρασε την DeepMind το 2014, αναπτύσσει τα δικά της γλωσσικά μοντέλα, όπως τα LaMDA και PaLM. Ωστόσο η τεχνολογική εταιρεία εμφανίσθηκε σκεπτική μετά την παρουσίαση του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Google σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν σταθερά ήθελε να κυριαρχήσει στο νέο κύμα των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, όμως το ChatGPT την προβλημάτισε.

Η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ της Microsoft, της Google και μιας σειράς άλλων κατασκευαστών chatbot, όπως η Inflection και η Cohere, η οποία συγκέντρωσε 250 εκατ. δολάρια φθάνοντας την αποτίμησή της στα 2 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σπρώχνουν τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης ακόμη μακρύτερα.

«Η τελευταία δεκαετία καθορίστηκε από την ταξινόμηση και τον ορισμό, τώρα κοιτάμε την αλληλεπίδραση … η ακαμψία της μορφής θα πέσει και όλα θα είναι πιο δυναμικά και εξατομικευμένα», σημείωσε ο Σουλεϊμάν, η εταιρεία του οποίου λάνσαρε το δικό της chatbot Pi, -συντομογραφία για την εξατομικευμένη νοημοσύνη-, την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη