Κατάθεση στο Κογκρέσο, θα δώσει για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, ο Σαμ Αλτμαν της OpenAI, καθώς οι νομοθέτες επιδιώκουν επειγόντως να βρουν πώς να ρυθμίσουν τα ταχέως εξελισσόμενα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως αναφέρει το CNBC.

Ο Άλτμαν, η εταιρεία του οποίου δημιούργησε το  chatbot AI ChatGPT, θα καταθέσει ενώπιον της υποεπιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας για το απόρρητο, την τεχνολογία και το νόμο την Τρίτη, σύμφωνα με δελτίο τύπου.

Google: Οι διαδικτυακές αναζητήσεις αναβαθμίζονται με τεχνητή νοημοσύνη

Η θέση της κυβέρνησης

Την περασμένη εβδομάδα, ο Aλτμαν και άλλοι CEOs τεχνολογίας συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο με την Αντιπρόεδρο Kamala Harris για να συζητήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 140 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία επτά ερευνητικών κόμβων τεχνητής νοημοσύνης.

Η επένδυση αυτή εντάσσεται στον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει τους κινδύνους ασφαλείας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται γρήγορα.

Περιορισμός κακόβουλης χρήσης λογισμικού

Eν τω μεταξύ, τον Μάρτιο η OpenAI κυκλοφόρησε το πιο σύγχρονο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το GPT-4. Συνολικά, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο μοντέλου αυξάνουν τη δυσκολία πρόκλησης κακής συμπεριφοράς, αλλά αυτό είναι ακόμα δυνατό. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν «jailbreak» για τη δημιουργία περιεχομένου που παραβιάζει τις οδηγίες χρήσης. Καθώς αυξάνεται ο «κίνδυνος ανά διακριτικό» των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι κρίσιμο να επιτευχθούν εξαιρετικά υψηλοί βαθμοί αξιοπιστίας σε αυτές τις παρεμβάσεις.

Τα μοντέλα GPT-4 έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινωνία τόσο με ευεργετικούς όσο και με επιβλαβείς τρόπους. Η OpenAI προσπαθεί να βελτιώσει τον τρόπο κατανόησης και αξιολόγησης των πιθανών επιπτώσεων, καθώς και να δημιουργήσει αξιολογήσεις για επικίνδυνες δυνατότητες που ενδέχεται να προκύψουν σε μελλοντικά συστήματα.

Ανησυχία για απολύσεις

Λόγω της έκρηξης του ChatGPT, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού και μηχανικοί ανησυχούν για την ασφάλεια της εργασίας τους, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναζητούν νέες δεξιότητες και να μάθουν πώς να σχεδιάζουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη και να προσθέτουν αυτές τις δεξιότητες στο βιογραφικό τους.

«Είναι άδικο να λέμε ότι το GPT θα καταργήσει εντελώς θέσεις εργασίας, όπως προγραμματιστές και μηχανικούς», λέει ο Sameer Penakalapati, διευθύνων σύμβουλος της Ceipal, μιας πλατφόρμας αναζήτησης ταλέντων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Παρόλο που αυτές οι θέσεις εργασίας θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, τα καθήκοντα και οι ευθύνες τους πιθανότατα θα μειωθούν από το GPT και τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Περιορισμοί στην Ευρώπη

Η τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά τα chatbots όπως το ChatGPT τραβούν για τα καλά το ενδιαφέρον των εποπτικών αρχών στην Ευρώπη καθώς εντείνονται οι φόβοι για παραπληροφόρηση και για παραβίαση της ιδιωτικότητας όσων τα χρησιμοποιούν. Μετά την προσωρινή απαγόρευση για 20 ημέρες στο ChatGPT από την αρμόδια εποπτική αρχή της Ιταλίας, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή προστασίας δεδομένων της Βρετανίας έχουν αναφέρει ότι θα αρχίσουν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα λεγόμενα chatbot τεχνητής νοημοσύνης (AI), ειδικά όσον αφορά την προστασία δεδομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη

Επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί της Δανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγράψουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη