![Wiener Zeitung: Πρώτη επιλογή η Ελλάδα για τους Αυστριακούς ταξιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/tourismosgiaolous-1.jpeg)
Τις εξαιρετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και το αυξημένο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών και τουριστών από το εξωτερικό να επισκεφθούν τη χώρα μας, υπογραμμίζει ο Τύπος της Αυστρίας.
Σε εκτενές της ρεπορτάζ, η εφημερίδα Wiener Zeitung τονίζει χαρακτηριστικά, ότι «ο ελληνικός τουρισμός ανθεί, όπως επιβεβαιώνεται, τόσο από τα στοιχεία που παραθέτουν ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της TUI Αυστρίας Gottfried Math.
Σύμφωνα με την WZ, «οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα σημειώσει φέτος ιστορικό ρεκόρ, καθώς στόχος είναι να σπάσει το όριο των 20 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.
Γαλάζιες σημαίες: Αυτές είναι οι παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς το καλοκαίρι [λίστα]
«Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αναφέρεται στα αισιόδοξα στοιχεία των μέχρι τώρα αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας. “Το ισοζύγιο είναι εξαιρετικό: το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, 4,52 εκατομμύρια επιβάτες από το εξωτερικό προσγειώθηκαν στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει αύξηση 3,4 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το τελευταίο έτος πριν από τον κορωνοϊό”», αναφέρει το άρθρο.
Ελπιδοφόρα η έναρξη της νέας σεζόν
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος δηλώνει ότι «ελπιδοφόρα ήταν και η έναρξη της νέας σεζόν. Το Πάσχα το 30% όλων των ξενοδοχείων ήταν ανοιχτά, δηλαδή περίπου 3.000 καταλύματα. Οι πληρότητες ήταν 90% με 100%. Στη βόρεια Ελλάδα είχαμε ταξιδιώτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, κυρίως Βούλγαρους και Ρουμάνους. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν κατά 60 με 70% κατειλημμένα από ξένους, πολλοί τουρίστες ήρθαν από τη Δυτική Ευρώπη και το εξωτερικό».
Ταυτόχρονα, τα άμεσα έσοδα στον ελληνικό τουριστικό τομέα ανήλθαν σε 17,63 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, μόλις 3% λιγότερα από τα 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη των παραθεριστών αυξήθηκε από 564 ευρώ το 2019 σε 619 ευρώ το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει αύξηση 9,7%, δηλαδή, η Ελλάδα είχε ελαφρώς λιγότερους τουρίστες το 2022 σε σχέση με το 2019, αλλά αυτοί ξόδεψαν σημαντικά περισσότερα χρήματα στις διακοπές τους στην Ελλάδα από ό,τι πριν.
Αναφερόμενη στο «Εθνικό Σχέδιο για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030», η WZ επισημαίνει ότι στόχος είναι «να γίνει όλη η Ελλάδα προορισμός παραθεριστών από όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα η βόρεια Ελλάδα, που μέχρι στιγμής έχει παραμεληθεί τουριστικά. Για το σκοπό αυτό, πρόκειται να προωθηθούν συνολικά 36 στόχοι στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με επίκεντρο τη βελτίωση και επέκταση των υποδομών, την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα προορισμός όλο το χρόνο για παραθεριστές από το εξωτερικό και όχι μόνο στους καλοκαιρινούς μήνες από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο».
Ειδικά για την τουριστική κίνηση από την Αυστρία, το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Αυστριακούς».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της TUI Αυστρίας Gottfried Math, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των δημοφιλών προορισμών των πελατών της, ακολουθούμενη από την Ισπανία και την Τουρκία. Οι προορισμοί γύρω από τη Μεσόγειο σημειώνουν ρεκόρ: η Αττάλεια, η Κρήτη, η Ρόδος και η Μαγιόρκα βρίσκονται στην πρώτη θέση – και οι τέσσερις προορισμοί είναι ήδη πάνω από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Στην Ελλάδα, έχουν ήδη γίνει κρατήσεις σε ορισμένα σημεία από τον Μάρτιο, ενώ οι περισσότερες καταγράφονται σε Κρήτη, Ρόδο, Κω και Κέρκυρα.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Royal Caribbean International: Κάνει βάση κρουαζιέρας τον Πειραιά – Οι κρουαζιέρες του 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/εξω-600x259.png)
Η Royal Caribbean κάνει home port τον Πειραιά - Τα δρομολόγια του 2025
Η βιομηχανία της κρουαζιέρας συνεχίζει να επιλέγει την Ελλάδα ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στην Μεσόγειο, επισημαίνει η Royal Caribbean International
![Ξενοδοχεία της Αθήνας: Νέα υψηλά στις πληρότητες εν μέσω χειμώνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ksenodoxeio-600x337.jpg)
Νέα υψηλά για τα ξενοδοχεία της Αθήνας εν μέσω χειμερινής περιόδου
Οι υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οδηγούν σε άλλη πίστα τον τουρισμό της πρωτεύουσας
![Zeus International: Ριζικό λίφτινγκ στη στρατηγική και στα ξενοδοχεία του ομίλου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_siganos-600x352.png)
Τα «αλλάζει όλα» η Zeus του Σιγανού - Η αρχή από το Mirabello στην Κρήτη
Επανεκκίνηση για την Zeus International με αλλαγή στρατηγικής και ανανέωση της εικόνας των ξενοδοχείων που διαχειρίζεται
![Τουρισμός: Πώς θα κινηθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα- Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_tourismos_nisia-600x352.png)
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ
![Limnos Resort: Η επένδυση των 171 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα της Λήμνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_boubouras-3-600x438.jpg)
Βίλες, 2 πεντάστερα και μαρίνα - Η μέγα επένδυση της οικογένειας Μπούμπουρα στη Λήμνο
Σε διαβούλευση η επένδυση Limnos Resort - Τι περιλαμβάνει - Ποια είναι η οικογένεια Μπούμπουρα
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
![Ξενοδοχεία: Πόσο συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία – Η Σαντορίνη… αντιστέκεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/XEE-600x395.jpg)
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
![Αεροδρόμια: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους τουρίστες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/el.venizelos_aerodromio_680562846-1-600x386.jpg)
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
![Σαντορίνη: Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santo-600x407.jpeg)
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων