Η συνεχής άνοδος του προσδόκιμου ζωής αντισταθμίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες από την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στις περισσότερες χώρες (βλ. προηγούμενο Ιn Focus). Όμως πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν και περνούν περισσότερα έτη σήμερα στη σύνταξη σε σχέση και με τις προηγούμενες γενιές αλλά και συγκριτικά με άλλες χώρες.
Προσδόκιμο ζωής και ηλικία συνταξιοδότησης
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα (για το 2020), ο μέσος Ευρωπαίος αναμένεται να ζήσει κατά μέσο όρο μετά την αποχώρηση του από την αγορά εργασίας 19,5 έτη εάν είναι άνδρας, ή 24 έτη εάν είναι γυναίκα. Στις ΗΠΑ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 18,6 έτη για τους άνδρες 21,3 έτη για τις γυναίκες. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο αλλά αποχωρούν νωρίτερα από την αγορά εργασίαςαπό τους άνδρες.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη και τρίτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ στις γυναίκες (28,4 έτη) και στους άνδρες (23,0 έτη) αντιστοίχως. Μόνο στο Λουξεμβούργο (24,0 έτη) και στη Γαλλία (23,5 έτη) ζουν οι άνδρες περισσότερα χρόνια μετά από την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ η Ισπανία (23,0 έτη) έρχεται τέταρτη με μικρή διαφορά από τη χώρα μας. Στις γυναίκες, την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία (27,7 έτη), η Γαλλία (27,1 έτη), και το Λουξεμβούργο (26,4 έτη). Στο άλλο άκρο της κατανομής, ο μέσος Δανός ή Σουηδός αναμένεται να περάσει στη σύνταξη 4 έτη λιγότερα από τον μέσο Έλληνα αν είναι άνδρας, ή 6 έτη αν είναι γυναίκα.
Αποκλίσεις στο προσδόκιμο ζωής παρατηρούνται όχι μόνο μεταξύ χωρών και μεταξύ των δύο φύλων, αλλά επίσης μεταξύ κοινωνικών ομάδων. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της Le Monde, στη Γαλλία ένα διευθυντικό στέλεχος ηλικίας 35 ετών αναμένεται να ζήσει 6,4 χρόνια περισσότερο από ό,τι ένας εργάτης. Η εφαρμογή ενιαίων συνταξιοδοτικών κανόνων αναπαράγει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες στη διάρκεια ζωής.
Επί πλέον, οι πλούσιοι δεν ζουν απλώς περισσότερο από τους φτωχούς, είναι επίσης υγιέστεροι, και έτσι μετά τη συνταξιοδότηση περνούν περισσότερα χρόνια χωρίς αρρώστιες ή αναπηρίες. Το προσδόκιμο υγιούς ζωής διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα (η Ελλάδα είναι συγκριτικά ψηλά), αλλά και μεταξύ κοινωνικών ομάδων.
Αν και αυτά τα δύο δεδομένα χρησιμοποιούνται συχνά ως επιχειρήματα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης (πρόσφατα, στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του προέδρου Μακρόν), η ορθότητά τους ελέγχεται. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ζουν λιγότερο από το μέσο όρο, και όμως σε πολλές χώρες συνταξιοδοτούνται νωρίτερα. Το ίδιο φυσικά (όπως είδαμε παραπάνω) συμβαίνει με τις γυναίκες.
Παραμένει γεγονός ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες πράγματι ζουν συντομότερες ζωές, ενώ επίσης πλήττονται περισσότερο από αρρώστιες ή αναπηρίες. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης όλων, και ιδίως αυτών των ομάδων, με στόχο την «ενεργό γήρανση», οφείλει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της δημόσιας πολιτικής κάθε κράτους μέλους.
Η Χρύσα Παπαλεξάτου είναι Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας «Α.Γ. Λεβέντη» στο Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος», Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πολυτεχνείο Μιλάνου.
Latest News
Η Fed επιβεβαίωσε τον Trump: Το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρό
Μολονότι o Powell μείωσε το επιτόκιο της Fed κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της 18ης Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, μολαταύτα το λεκτικό ήταν σαφέστατο. Και οι επενδυτές το άκουσαν.
Ποιο είναι το παραγωγικό πρότυπο που χρειάζεται η χώρα;
Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη δική της ταυτότητα, στηριζόμενη σε αυτά που την κάνουν μοναδική
Πώς γίνεται η ψηφιακή έκδοση και η διαβίβαση παραστατικών διακίνησης [πίνακες]
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Το βαγόνι των μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων μας περιμένει
Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας συζητείται στην χώρα μας τα τελευταία 50 η 60 χρόνια χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση
Ενέχυρο επί μετοχών: Πώς ο νέος νόμος εκσυγχρονίζει τις σχετικές συναλλαγές στην πράξη
Πότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος - Τι θα περιλαμβάνει
Πώς θα υπολογιστεί η αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο 2025
Αυξήσεις κύριων συντάξεων κατά 2,4% από 1.1.2025, προβλέπει η Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί και να τεθεί άμεσα σε ισχύ μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2025
Μετά τον Άσαντ ποιο το μέλλον για το Συριακό Ναρκω-κράτος
Στη Συρία υπάρχουν ακόμα οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών στον κόσμο.
Ακύρωση παράλειψης πρόσληψης δικηγόρου: Δεσμία αρμοδιότητα της Διοίκησης
Το ΣτΕ έκρινε ότι, σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης λόγω μη αποδοχής του διορισμού από τον πρώτο επιλεγέντα, η θέση παραμένει κενή και η διοίκηση οφείλει, κατά δεσμία αρμοδιότητα, να προχωρήσει στην πρόσληψη του δεύτερου κατά σειρά υποψηφίου
Οκτώ μήνες μετά το halving του Bitcoin - Τί αναμένεται
Εν ολίγοις, ένα βασικό χαρακτηριστικό του BTC είναι η οριοθετημένη «προσφορά χρήματος»
Ο μοναδικός ρόλος της στέγασης απαιτεί μεγαλύτερη κατανόηση
Οι αιτίες είναι περίπλοκες και ποικίλες, αλλά τα διακυβεύματα είναι ξεκάθαρα: Στέγαση σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια και αίσθηση του ανήκειν. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ευημερίας και ένα αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα.