
Όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να μην κλείσει τον Ιούλιο ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έρχονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αυτό αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΔΣ της τράπεζας να προσεγγίζει τις αποφάσεις της με βάση τα δεδομένα που έχει κάθε φορά, σημαίνει ότι και οι απόψεις που εκφράζονται κάθε φορά είναι ρευστές από μήνα σε μήνα.
Fed – Καμπανάκι από δισεκατομμυριούχο επενδυτή: «Ανοησία» εάν κηρύξει τη νίκη στον πληθωρισμό
Ωστόσο, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλο το φάσμα του Διοικητικού Συμβουλίου εικάζουν ότι δύο περαιτέρω αναμενόμενες αυξήσεις ενδέχεται να μην επαρκούν για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Αυτό θα σήμαινε μια πιθανή τρίτη αύξηση όταν οι αξιωματούχοι θα επανέλθουν στις 14 Σεπτεμβρίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 4% από το τρέχον επίπεδο του 3,25%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να φτάνει σε τερματικό επιτόκιο 3,75% τον Ιούλιο. Η Danske Bank είναι μεταξύ μιας μικρής μειοψηφίας που προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 4% τον Σεπτέμβριο.
Με την επόμενη συνεδρίαση να απέχει σχεδόν έναν μήνα, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι ο κύκλος σύσφιγξης είναι στα πρόθυρα ολοκλήρωσης.
Οι δηλώσεις
Η πιθανότητα να αποφασιστεί μια ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο διαφαίνεται, άλλωστε και πίσω από τις γραμμές στις τελευταίες δηλώσεις επικεφαλής κεντρικών τραπεζών και αξιωματούχων της ΕΚΤ.
Ο πιο σαφής δημόσιος υπαινιγμός προήλθε από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Καζάκς, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του τις προηγούμενες μέρες ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέσουν ότι η αυστηροποίηση της ΕΚΤ θα σταματήσει τον Ιούλιο.
«Δεν νομίζω ότι είναι τόσο ξεκάθαρο ακόμα», είπε. «Έχουμε ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψουμε και θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό».
Τις απόψεις του συμμερίζονται συχνά οι γείτονές του στη Βαλτική, οι οποίοι κλίνουν προς μια πιο επιθετική πολιτική καθώς αντιμετωπίζουν ρυθμούς πληθωρισμού που υπερβαίνουν το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Ο Σλοβάκος Πέτερ Καζίμιρ, επίσης από τα γεράκια της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για περισσότερο από ό,τι περίμενε.
Το Bloomberg αναφέρεται ακόμη στον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, όπως γράφουν οι συντάκτες, αρνήθηκε να δεσμευτεί για ένα τελικό σημείο για αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στο κόστος δανεισμού σχεδόν σίγουρα θα ολοκληρωθούν φέτος.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε χθεσινή της συνέντευξη στο Nikkei, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το πόσες αυξήσεις θα χρειαστούν ακόμη, τόνισε όμως, ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να είναι πολύ υψηλές, προσθέτοντας πως υπάρχουν «ακόμα σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι».
Η ΕΚΤ δεν προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, σημείωσε ότι οι τιμές έχουν ακόμη «μεγάλη ανοδική δυναμική».


Latest News

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Η Ισπανία «καθρέφτης» της στεγαστικής κρίσης στην Ευρώπη [γράφημα]
Εκτοξεύθηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των ενοικίων στην Ισπανία – Ο ρόλος των επενδυτών, η έλλειψη αποθέματος και το «μπλόκο» της Βαρκελώνης στις άδειες Airbnb

Σε απόσυρση μοντέλων της από τις ΗΠΑ προσανατολίζεται η Mercedes
Η μείωση της έκθεσης στην premium αγορά εισαγωγών θα επιτρέψει στη Mercedes να αντισταθμίσει τους δασμούς στα λιγότερο κερδοφόρα οχήματά της
![Τραμπ: Τι σημαίνει η απειλή για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/trump-putin-1-2-600x448.jpg)
Τι σημαίνει η απειλή Τραμπ για δευτερογενείς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο [γράφημα]
Οι προτεινόμενοι «δευτερεύοντες δασμοί» του Τραμπ θα στοχεύουν, αν επιβληθούν, τις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο

Ο Michael Kratsios σε θέση «κλειδί» στον Λευκό Οίκο - Τα «πυρά» στην Κίνα από το OT Forum
Ο Michael Kratsios θα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογικής μάχης των ΗΠΑ με την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη