
Τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη γρίπη και τον κορωνοϊό της τελευταίας εβδομάδας ανακοίνωσε την Πέμπτη (11/5), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), κατά την εβδομάδα 1-7 Μαΐου, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στη θετικότητα του κορωνοϊού.
H μετάβαση στη νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού – Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
Μικρή αύξηση παρουσίασε η θετικότητα του SARS-CoV2, ωστόσο ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρουσίασε αύξηση και είναι 61, ενώ 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε επτά ημέρες.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19
- Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
- Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 13% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
- Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 11% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 61.
- Καταγράφηκαν 52 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 68-99 έτη). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί.
- Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 είναι η XBB.1.5 (79%), ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή BA.2.75 (12%).
- Συνολικά έχουν ανιχνευθεί 14 δείγματα θετικά για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16 .
- Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης
- Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel).
- Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
- Συνολικά, από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 68 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 26 θάνατοι.
- Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 364 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 287 (79%) ήταν στελέχη τύπου Α και 77 (21%) στελέχη τύπου Β.
- Από τα 285 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 258 (90,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 27 (9,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 κατά τις τελευταίες εβδομάδες
- Καταγράφεται επικράτηση του ιού γρίπης τύπου Β
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)
- Καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός-RSV
- Η θετικότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.


Latest News

Οι γυναίκες έχουν το λόγο - Καμπάνια του ΣΕΛΠΕ
Οι γυναίκες δεν περιμένουν να πάρουν θέση-την διεκδικούν-την δημιουργούν-την κατακτούν -Tο μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ)

Ποια ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα
Τα 12 φαίνεται ότι έχουν φτάσει τα ξένα πανεπιστήμια που έχουν καταθέσει αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα – Πώς γίνεται η αξιολόγηση

MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης και τον Μάρτιο
To MEGA αναδείχτηκε κορυφαίος σταθμός στην ελληνική τηλεόραση για το σύνολο του Α’ τριμήνου του 2025.

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS - Σε BBB, σταθερό το outlook
Η αναβάθμιση 2 βαθμίδων και η σταθερή τάση αντικατοπτρίζουν τις ισχυρές και συνεχείς βελτιώσεις στην κερδοφορία και το προφίλ κινδύνου του Ομίλου

Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ το 2027
«Στηρίζουμε σταθερά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας

Ζημιές από τις πλημμύρες σε Πάρο και Μύκονο
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Μύκονο και την Πάρο, με τις πλημμύρες να αφήνουν πίσω τους σοβαρές ζημιές

«Δεν αστειεύομαι» – Ο Ντόναλντ Τραμπ, το Σύνταγμα και τα σχέδια για μια τρίτη προεδρική θητεία
Παρά το συνταγματικό όριο, ο Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτές του μιλούν ήδη όλο και πιο συχνά για το πώς ο Αμερικανός νυν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2028

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στη σκιά της φυλάκισης Ιμάμογλου
Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης του ΝΑΤΟ ο Γεραπετρίτης θα δει το Φιντάν με ατζέντα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Τραμπ: Η καταδίκη της Λεπέν θυμίζει τη χώρα μας
«Πολύ μεγάλη υπόθεση» χαρακτήρισε ο Τραμπ την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν, για την οποία όπως είπε «Ξέρω πολύ καλά πώς είναι» καθώς «θυμίζει τη χώρα μας».

«Έξυπνο» φανάρι καταγράφει όσους περνούν με κόκκινο
Η πρώτη ψηφιακή κάμερα εγκαταστάθηκε και λειτουργεί πιλοτικά στον Άλιμο – Προς το παρόν οι παραβάσεις όσων περνούν το κόκκινο φανάρι καταγράφονται χωρίς την επιβολή προστίμων