![Ολλανδία: Ιστορικό ιστιοφόρο 111 ετών επιστρέφει σε υπηρεσία [εικόνες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/4-1.jpg)
Ένα ολλανδικό εμπορικό σκαρί που καθελκύστηκε το 1912 επέστρεψε στη θάλασσα σε μια νέα καινοτόμα επιχείρηση μεταφοράς φορτίου. Το «De Tukker», το οποίο λειτουργεί από την ολλανδική startup Eco Clipper, αποτελεί μαι πρωτότυπη ιδέα και είναι μέρος μιας επιχείρησης για μεταφορά φορτίου με τη βοήθεια του ανέμου. Αναχωρώντας από το Άμστερνταμ νωρίτερα σήμερα, η εταιρεία αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή το ιστιοφόρο διασχίζει τον Βισκαϊκό Κόλπο.
Η υπηρεσία προσπαθεί να αναδείξει τη δυνατότητα χρήσης για άλλη μια φορά της ισχύος πανιών για εμπορικά φορτία. Μετά από ανακατασκευή και δοκιμές στη θάλασσα, το «De Tukker» κινείται με τη αρωγή πάνω από 300 τετραγωνικών μέτρων πανιού. Έχει μήκος 40 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει περίπου 70 κυβικά μέτρα ή ισοδύναμο 50 έως 70 τόνων, φορτίου. Διαθέτει καταλύματα για έως και 12 μέλη πληρώματος ή ταξιδιώτες.
Ιστορική σκούνα του 1917 οδηγείται σε διαλυτήριο [εικόνες]

«Μετά από ένα έτος εξειδικευμένης ανακατασκευής από το δικό μας πλήρωμα επισκευής και το πλήρωμα του ναυπηγείου Talsma, με μεγάλη χαρά παρακολούθησα το De Tukker να αποπλέει», δήλωσε ο Jorne Langelaan, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της EcoClipper. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα για την επιστροφή στις μεταφορές μεγάλης κλίμακας με ιστιοφόρα».
Ο Langelaan ξεκίνησε την εταιρεία το 2018 με το όραμα να κατασκευάσει ένα σύγχρονο ιστιοπλοϊκό φορτηγό πλοίο. Η Eco Clipper απέκτησε το πρώτο της πλοίο, τον Ιανουάριο του 2022. Κατασκευάστηκε το 1912 ως «Harle Tiefand», εργάστηκε για πολλά χρόνια ως παράκτιο εμπορικό. Το σκάφος με δύο κατάρτια παροπλίστηκε μετά από ένα ατύχημα το 2011 με τον επόμενο ιδιοκτήτη να σχεδιάζει να το μετατρέψει σε πλωτό σπίτι.
Το πλοίο πήγε στο ναυπηγείο στις αρχές του 2022 για ανακαίνιση όπου ανακαλύφθηκε ότι θα απαιτούνταν πιο εκτεταμένες εργασίες. Η γενική επισκευή περιελάμβανε την αντικατάσταση ολόκληρου του κύτους. Μετά από επτά μήνες ανακατασκευής στο ναυπηγείο Talsma, το De Tukker απέπλευσε ξανά στις 12 Νοεμβρίου 2022. Μεταφέρθηκε σε αγκυροβόλιο στο Museum Harbor Willemsoord όπου ολοκληρώθηκαν πρόσθετες εργασίες.

Το πρώτο φορτίο του είναι σοκολάτα και εν πλω βρίσκονται πέντε μέλη του πληρώματος και πέντε εκπαιδευόμενοι. Κατευθύνεται για το Πόρτο της Πορτογαλίας όπου αναμένεται να φτάσει γύρω στις 13 Μαΐου και να παραλάβει ένα φορτίο με κρασί και ελαιόλαδο.
Η Eco Clipper εργάζεται επίσης πάνω στο όραμά της για ένα νέο πρωτότυπο πλοίο, το EcoClipper500. Σύμφωνα με την εταιρεία, θα είναι ένα υπερσύγχρονο ιστιοφόρο με τρια κατάρτια και συνολική επιφάνεια πανιών 976 τετραγωνικών μέτρων.


Latest News

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Εσπασε το φράγμα των 900 πλοίων η MSC - H σύγκριση με την Maersk
Η MSC ανακοίνωσε ότι ο στόλος της έχει συνολική χωρητικότητα 6,47 εκατ. teu, σχεδόν 1 εκατ. περισσότερα από τη δεύτερη στην κατάταξη AP Moller-Maersk

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για τα δεξαμενόπλοια
Η πτώση για τα δεξαμενόπλοι μπορεί να μην είναι άμεση - Οι ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμένουν παράλληλα με τις ευκαιρίες

Capital Clean Energy Carriers: Καθέλκυση του μεγαλύτερου στην ιστορία πλοίου μεταφοράς υγρού διοξειδίου του άνθρακα
Κατασκευάζεται από τα Κορεάτικα ναυπηγεία HD Hyundai Mipo και διαθέτει χωρητικότητα 22.000 κ.μ.

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά φέτος – Τι θα γίνει με τα ταχύπλοα
«Υπάρχει κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν οι τιμές στα συμβατικά πλοία, ενώ στα ταχύπλοα ενδέχεται να μειωθούν» σημείωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Τραμπ: Εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη Ναυτική Αναγέννηση των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών

Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία