Συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η UBS, σύμφωνα με ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα και αφορά προβλέψεις τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την ευρωζώνη. Η ελληνική οικονομία που έκλεισε το 2022 όπως εκτιμά με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή του 5,9% (έναντι αρχικής εκτίμησής της για 6,4%) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό, στο 4,1% (από 2,5% αρχικά) το 2023 και στο 3,2% το 2024. Την ίδια ώρα, θα «τρέξει» με ρυθμό 1% φέτος από 3,5% πέρυσι για να προσγειωθεί κι άλλο το 2024 στο 0,8%.
Capital Economics: Τι θα σηματοδοτήσουν οι εκλογές για τις προοπτικές της Ελλάδας
Η πορεία του πληθωρισμού
Όπως αναφερόταν σε προηγούμενη έκθεση της ελβετικής τράπεζας, υπήρχαν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία εφέτος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και άρα οι χαμηλότερες επιδοτήσεις αναμένεται να αντιστρέψουν το μεγάλο χάσμα που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022, ευνοώντας την ανάπτυξη, ενώ η πτώση των τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, θα περιορίσουν και τον μέσο πληθωρισμό στο 3,3% ή 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα της μέσης εκτίμησης της αγοράς.
Το παραπάνω συνεχίζει να υφίσταται με την UBS να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα «πέσει» από το 9,6% πέρυσι, στο 3,3% και στο 2,2% το 2024. Παράλληλα, στην ευρωζώνη προβλέπεται πτώση από το 8,4% πέρυσι στο 5,5% φέτος και στο 2,3% το 2024, ήτοι πάνω από τον στόχο του 2% που θέτει ως όριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συνεπώς, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας, θα σημειώσει 4πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη και χαμηλότερο πληθωρισμό κατά περισότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ισοζύγιο και ανεργία
Αναφορικά με το «αγκάθι» του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η UBS προβλέπει πτώση: Από το 9,5% το 2022 στο 6,2% το 2023 και στο 4,6% το 2024
Επίσης, το δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν 3,4% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 1,8% φέτος και τελικά στο 1% στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω δεν αποτυπώνεται σε πρωτογενές επίπεδο, κάτι το οποίο «μετρούν» οι αγορές αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, οι καταναλωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 4% φέτος και 3% το 2024, ενώ οι επενδύσεις θα σημειώσουν άλμα 16% φέτος και 10% του χρόνου. Οι ελληνικές εξαγωγές αναμένονται αυξημένες κατά 4% το 2023 και 6% το 2024, με τις εισαγωγές να εμφανίζουν αύξηση 5% και 6% αντίστοιχα.
Η UBS περιμένει περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο 11,1% κατά μέσο όρο φέτος και στο 10% το 2024.
Latest News
Οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025
Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει πρόσθετους δείκτες για τη δημιουργία και συσσώρευση των κυκλικών συστημικών κινδύνων
Φως στο τούνελ για δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Οι λύσεις που προτείνονται
Τράπεζες και κυβέρνηση βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση - Πώς «παγιδεύτηκαν» χιλιάδες οικογένειες που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
ΣτΕ: Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να χτίσουν και ποιοι όχι
15 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις οριοθετήσεις των οικισμών, τις βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ για την πολεοδόμησή τους, αλλά και το τι θα ισχύει για τους νεότερους οικισμούς
Από δράπανα μέχρι τόρνους – Στο σφυρί 110 παλιά μηχανήματα των ΕΑΣ
Το Υπερταμείο για τις ανάγκες ανάπτυξης του κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό βγάζει σε ηλεκτρονική δημοπρασία αποχαρακτηρισμένο εξοπλισμό των ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ)
Γιατί η Ελλάδα δεν βγαίνει για περισσότερα κεφάλαια στις αγορές
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΔΔΗΧ «σήκωσε» ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ, ήτοι το 50% του ποσού που θέλει για το 2025
Η Ελλάδα ψάχνει και για αντιμόνιο - Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός
Το αντιμόνιο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των Κρίσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών της Ε.Ε. - Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού
Στο «χρονοντούλαπο» 392 υποθηκοφυλακεία - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές [γραφήματα]
Η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή με λιγότερο χαρτί και περισσότερη ταχύτητα
Εγκρίθηκε από το Ecofin η Αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στο 64% η απορρόφηση
Τι περιλαμβάνει η αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου
Στα 8 δισ. ευρώ το πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα το 2024
Πώς διαμορφώθηκαν οι καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση το 20024, σύμφωνα με την ΤτΕ