Η Check Point Software Technologies δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Απειλών για τον Απρίλιο του 2023. Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές αποκάλυψαν μια σημαντική, κακόβουλη εκστρατεία spam του Qbot που διανεμήθηκε μέσω κακόβουλων αρχείων PDF, τα οποία επισυνάπτονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εμφανίζονται σε πολλές γλώσσες. Εν τω μεταξύ, το κακόβουλο λογισμικό Internet-of-Things (IoT) Mirai μπήκε στη λίστα για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, αφού εκμεταλλεύτηκε μια νέα ευπάθεια σε TP-Link routers και η υγειονομική περίθαλψη ανέβηκε στη δεύτερη θέση των κλάδων με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Η εκστρατεία Qbot που είδαμε τον περασμένο μήνα περιλαμβάνει μια νέα μέθοδο παράδοσης, κατά την οποία αποστέλλεται στους στόχους ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με συνημμένο αρχείο που περιέχει προστατευμένα αρχεία PDF. Μόλις αυτά μεταφορτωθούν, το κακόβουλο λογισμικό Qbot εγκαθίσταται στη συσκευή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν περιπτώσεις αποστολής του κακόβουλου μηνύματος σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν στόχο παγκοσμίως.

Ποιο είναι το brand που… «κρύβει» κινδύνους στον κυβερνοχώρο

Τον περασμένο μήνα επέστρεψε επίσης το Mirai, ένα από τα πιο δημοφιλή κακόβουλα προγράμματα IoT. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκμεταλλευόταν μια νέα ευπάθεια μηδενικής ημέρας CVE-2023-1380 για να επιτεθεί σε TP-Link routers και να τους προσθέσει στο botnet του, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να διευκολύνει μερικές από τις πιο διασπαστικές, κατανεμημένες επιθέσεις DDoS που έχουν καταγραφεί. Αυτή η τελευταία εκστρατεία ακολουθεί μια εκτεταμένη έκθεση που δημοσίευσε η Check Point Research (CPR) σχετικά με την επικράτηση των επιθέσεων IOT.

Οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο

Υπήρξε επίσης μια αλλαγή στους κλάδους που επηρεάστηκαν, με την υγειονομική περίθαλψη να ξεπερνά την κυβέρνηση ως ο δεύτερος τομέας με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση τον Απρίλιο. Οι επιθέσεις σε ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς και ορισμένες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνεχείς επιθέσεις. Για παράδειγμα, η ομάδα κυβερνοεγκληματιών Medusa εξαπέλυσε πρόσφατα επιθέσεις σε εγκαταστάσεις κατά του καρκίνου στην Αυστραλία. Ο κλάδος παραμένει ένας προσοδοφόρος στόχος για τους χάκερς, καθώς τους παρέχει δυνητική πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα ασθενών και πληροφορίες πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές σχετικά με κλινικές δοκιμές ή νέα ιατρικά φάρμακα και συσκευές.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι η ευπάθεια «Web Servers Malicious URL Directory Traversal» ήταν η ευπάθεια με τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, επηρεάζοντας το 48% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την «Apache Log4j Remote Code Execution» με 44% και την «HTTP Headers Remote Code Execution» με παγκόσμιο αντίκτυπο 43%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»