
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού και μετά το καλοκαίρι βλέπει ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Γιοαχίμ Νάγκελ.
«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το τελευταίο κύμα πληθωρισμού θα τελειώσει» είπε το γεράκι της ΕΚΤ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των επικεφαλής των οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7, που πραγματοποιείται στην Νιιγκάτα της Ιαπωνίας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και αποτελεί επί του παρόντος ο προτεινόμενος δείκτης των αξιωματούχων για τις διακυμάνσεις των τιμών, δεν θα επιβραδυνθεί γρήγορα, πρόσθεσε.
Λαγκάρντ: «Έχουμε ακόμα πολύ έδαφος να καλύψουμε» – Σε επιφυλακή η ΕΚΤ – Κίνδυνος οι αυξήσεις μισθών
«Υπάρχει συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε την άποψή μας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και αυτό ισχύει και για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».
Η τοποθέτηση του Νάγκελ αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα που έχει δοθεί μέχρι στιγμής και το οποίο αφορά το ενδεχόμενο οι δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας που προβλέπουν ευρέως οι οικονομολόγοι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να μην είναι επαρκείς για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% . Τα σχόλια έρχονται μία ημέρα μετά την έρευνα της ΕΚΤ που έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές μετατοπίζονται αισθητά υψηλότερα τα επόμενα χρόνια.
Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχίζουν επίσης να αποδέχονται ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ίσως χρειαστεί να συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο για να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο η αύξηση των τιμών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.


Latest News

Γιατί προειδοποιεί η επικεφαλής των Βραβείων Νόμπελ
Τα σχόλια της διευθύντριας του Ιδρύματος Νόμπελ έρχονται καθώς ο Τραμπ επιτίθεται σε κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς

Η τεράστια τρύπα στα οικονομικά του Λος Άντζελες - Έρχονται χιλιάδες απολύσεις
Το Λος Άντζελες αντιμετωπίζει μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης.

Αμερικανική αντιπροσωπεία στη Γροιλανδία - Έντονες αντιδράσεις στη χώρα
Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας λέει ότι το ταξίδι είναι «επίδειξη ισχύος» και κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της

Καμπανάκι Moody's για το αξιόχρεο των ΗΠΑ
Η Moody's αναμένει ότι η επιβάρυνση του χρέους θα «ανέλθει σε περίπου 130% του ΑΕΠ έως το 2035 από σχεδόν 100% το 2025»

Η Κίνα διαφωνεί με τη συμφωνία για τη Διώρυγα του Παναμά αλλά δεν την μπλοκάρει
Η συμφωνία της BlackRock για τη Διώρυγα του Παναμά, μειώνει το παγκόσμιο δίκτυο λιμένων που ελέγχει η Κίνα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία πλήττουν το ουράνιο - Βουτιά στις τιμές
Οι τιμές του ουρανίου, που παλαιότερα ήταν στο ζενίθ τώρα οδεύουν στο ναδίρ - Πώς θα επηρεάσει η λήξη του πολέμου

Η Hyundai ανακοινώνει επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ
Η Hyundai προσπαθεί να προσαρμοστεί στους δασμούς Τραμπ μεταφέροντας δραστηριότητες στις ΗΠΑ

Το FBI συγκροτεί ειδική ομάδα για να ερευνήσει τις επιθέσεις εναντίον της Tesla
Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις σε εκθεσιακό χώρο της Tesla στο Τέξας, το FBI ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ειδική ομάδα

Το δυσθεώρητο μπόνους στον CEO της Shell και η υποχώρηση από τους πράσινους στόχουςυς εν μέσω περικοπών;
Παρά τα μειωμένα κέρδη και τις περικοπές δαπανών, η Shell δίνει μεγαλύτερο μπόνους στο CEO της, παρά την σφορδή κριτική

Δολάριο: Θα παραμείνει στη θέση του βασιλιά των νομισμάτων;
Πώς χτίστηκε η κυριαρχία του δολαρίου μέσα από θεσμούς, εμπορικές σχέσεις και συμμαχίες